Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας δεν μπορεί να είναι υπερήφανη για καμία επίδοση της – Από πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση στα δάνεια, πουλάει τα Βαλκάνια, το 40% της Finansbank και ελάχιστοι ξένοι συμμετείχαν στην αμκ

 Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας δεν μπορεί να είναι υπερήφανη για καμία επίδοση της – Από πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση στα δάνεια, πουλάει τα Βαλκάνια, το 40% της Finansbank και ελάχιστοι ξένοι συμμετείχαν στην αμκ
Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας δεν μπορεί να είναι υπερήφανη για καμία επίδοση της.  
Εξαιρώντας την αύξηση κεφαλαίου που εμφάνισε την μικρότερη συμμετοχή ξένων όχι 500 εκατ που ανακοινώθηκε αλλά δεν έφθασε ούτε τα 80-100 εκατ δεν έχει να αποδείξει κανένα άλλο ουσιώδες έργο.

Τα κεφάλαια που επένδυσαν Λάτσης και επιχειρηματίες εφοπλιστές εμφανίστηκαν από το εξωτερικό και προσμετρήθηκαν ως ξένοι ενώ ήταν και είναι έλληνες.
Η αύξηση κεφαλαίου πέτυχε αλλά πως πέτυχε.
Χρειάστηκε μέχρι και ο Σαμαράς ο έλληνας πρωθυπουργός να τηλεφωνεί σε φίλους εφοπλιστές και επιχειρηματίες και να τους ζητάει να τοποθετηθούν στην αύξηση κεφαλαίου.
Η διοίκηση Αράπογλου βοήθησε την Εθνική να επεκταθεί να ισχυροποιήσει τον ισολογισμό της μέσω της Finansbank.
Η διοίκηση Ταμβακάκη κατάφερε κάτω από άκρως αντίξοες συνθήκες να συγκεντρώσει συνολικά 3,5 δισεκ.
Αν δεν υπήρχαν αυτά τα 3,5 δισεκ. ευρώ η Εθνική θα είχε τελειώσει θα είχε απαξιωθεί.
Η νέα διοίκηση της Εθνικής όμως τι έχει καταφέρει;
1)Κατάφερε από πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα να μετατραπεί σε 4η τράπεζα στην Ελλάδα π.χ. στα δάνεια.
Μάλιστα η απομόχλευση που θα ακολουθήσει θα συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο την Εθνική.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε καθαρές χορηγήσεις αφαιρώντας τις σωρευμένες προβλέψεις η Εθνική που άλλοτε ήταν πρώτη τράπεζα στα δάνεια έχει υποχωρήσει στην 4η θέση.
Πρώτη τράπεζα είναι η Πειραιώς με μερίδιο αγοράς 30%.
Δεύτερη τράπεζα η Alpha bank με 23%.
Τρίτη τράπεζα η Eurobank με 20%
Τέταρτη τράπεζα η Εθνική με 18,7% ή 43 δισεκ. καθαρά δάνεια στην Ελλάδα ή 69,8 δισεκ. μαζί με το εξωτερικό.
Η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να αποδοθεί αποκλειστικά στις ιστορικές συγχωνεύσεις που σημειώθηκαν στον κλάδο αλλά και στην αποτυχία του deal μεταξύ Εθνικής και Eurobank που δέσμευσε την διοίκηση στην… επανάπαυση ενός deal που απέτυχε.
Στις καταθέσεις η Εθνική έχασε επίσης την παραδοσιακή πρωτιά και κατέχει μερίδιο αγοράς 23% έναντι 29% της Πειραιώς που είναι πρώτη, περίπου 21% της Alpha bank και 19% της Eurobank σε μερίδια αγοράς.
Το ερώτημα που εγείρεται είναι μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα η Εθνική;
Πριν απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να αποτιμήσουμε την τρέχουσα δανειακή της θέση ως προς την νέα διαγνωστική μελέτη της Blackrock.
Με 43,2 δισεκ. καθαρά δάνεια αλλά και με αποτίμηση του συνόλου του δανειακού χαρτοφυλακίου δηλαδή και εκτός Ελλάδος είναι γεγονός ότι βραχυπρόθεσμα ευνοείται η τράπεζα θα εμφανίσει απορροφήσιμες κεφαλαιακές ζημίες.
Μεσοπρόθεσμα όμως το σημερινό όφελος θα αποδειχθεί αγκάθι, παράμετρος επιβράδυνσης που θα οριοθετεί τις πηγές εσόδων.
2)Η Εθνική είναι η μόνη από τις 4 συστημικές τράπεζες που θα χάσουν τις περισσότερες θυγατρικές στα Βαλκάνια.
Το www.bankingnews.gr είχε προειδοποιήσει πολύ έγκαιρα για την εξέλιξη αυτή όχι τώρα που όλοι ασχολούνται αλλά μήνες πριν.
3)Θα υποχρεωθεί να πωλήσει το 40% της Finansbank.
4)Ακόμη και στην εθελουσία των 2000 ατόμων έχει προβλήματα λόγω του χρεοκοπημένου Ταμείου Αυτασφάλειας.
Η ουσία σε όλα αυτά είναι ότι η Εθνική τράπεζα συρρικνώνεται, μικραίνει και δεν έχουν ορισμένοι κατανοήσει ότι η εξέλιξη αυτή θα γυρίσει μπούμερανγκ στην τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης