Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αύξηση 10,4% στα έσοδα από ΦΠΑ τον Αύγουστο – «Πόθεν έσχες» αναρωτιούνται στην κυβέρνηση; - Από τον τουρισμό ή από τη μείωση των συντελεστών του φόρου στον κλάδο της εστίασης - Στα 61 δισ. ευρώ απογειώθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Αύξηση 10,4% στα έσοδα από ΦΠΑ τον Αύγουστο – «Πόθεν έσχες» αναρωτιούνται στην κυβέρνηση; - Από τον τουρισμό ή από τη μείωση των συντελεστών του φόρου στον κλάδο της εστίασης - Στα 61 δισ. ευρώ απογειώθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη
Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποτελεί στην παρούσα φάση για την κυβέρνηση η απροσδόκητη αύξηση κατά 10,4% των εσόδων από ΦΠΑ τον Αύγουστο, μήνα κατά τον οποίο ξεκίνησε να «τρέχει» το μέτρο με τον μειωμένο συντελεστή του φόρου στον κλάδο της εστίασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν «πώς και πώς» τα αναλυτικά στοιχεία με τα έσοδα των ΔΟΥ τον Σεπτέμβριο προκειμένου να εξακριβώσουν αν η βελτίωση των εισπράξεων τον Αύγουστο είναι απότοκη του μεγάλου τουριστικού ρεύματος που παρατηρείται τον συγκεκριμένο μήνα ή στην αύξηση της κατανάλωσης την οποία προκάλεσε η εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση.
Η προσωρινή ομίχλη που καλύπτει για την ώρα τις φορολογικές εισπράξεις θα διαλυθεί το επόμενο διάστημα. Είναι αυτό που θα κρίνει για το αν το μέτρο θα παραμείνει ή όχι σε ισχύ και μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2013 που ολοκληρώνεται το διάστημα της πιλοτικής εφαρμογής.
Η επαναξιολόγηση θα γίνει τον συγκεκριμένο μήνα από την τρόικα, η οποία είχε εκτιμήσει σε 80 με 100 εκατ. ευρώ τις απώλειες των εσόδων από τη μείωση του συντελεστή στο 13% από το 23%.
Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι τα πρώτα στοιχεία που είχαν συλλέξει τα κοινά συνεργεία ελέγχου των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης έδειχναν ότι η συμφωνία μείωσης τιμών που «σέρβιρε» η κυβέρνηση δεν υιοθετήθηκε από τους εστιάτορες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 23% των επιχειρήσεων προμηθεύτηκε το ειδικό σήμα της μείωσης του ΦΠΑ ανταποκρινόμενοι σε αυτό το συμβόλαιο τιμής με το υπουργείο Ανάπτυξης.
Πάντως τα στοιχεία με τα έσοδα τον Αύγουστο δείχνουν ότι, παρά την προχειρότητα του μέτρου, η απώλεια των εσόδων από τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ καλύφθηκε με το παραπάνω, αφού οι εισπράξεις ήταν αυξημένες κατά 70 εκατ. ευρώ, στα 748,3 εκατ. ευρώ από 677,9 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο.
Η άνοδος αυτή δεν στάθηκε ικανή να βελτιώσει τη συνολική εικόνα των εσόδων. Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2013 η «τρύπα» στα κρατικά ταμεία ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Οι συνολικές εισπράξεις από τις εφορίες έφτασαν στα 17,540 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 18,609 δισ. ευρώ. Τον Αύγουστο η απόκλιση στα έσοδα φτάνει σε ποσοστό το 14,1% ή τα 448 εκατ. ευρώ.
Τον ίδιο μήνα «φούσκωσαν» περαιτέρω και τα ληξιπρόθεσμα χρέη τα οποία αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ στα 61,214 δισ. ευρώ. Τον Ιούλιο οι οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων είχαν διαμορφωθεί στα 60,1 δισ. ευρώ.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία:
• Τα χρέη φυσικών προσώπων έφτασαν τα 22,3 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 692 εκατ. σε έναν μήνα. Βαρύνουν 2,819 εκατ. φορολογουμένους. Από το ποσό αυτό σε ρύθμιση βρίσκονται μόλις τα 877,6 εκατ.
• Τα ληξιπρόθεσμα επιχειρήσεων αντιστοιχούν σε 38,87 δισ. τον Αύγουστο και βαρύνουν 182.785 εταιρείες. Είναι αυξημένα κατά 340 εκατ. ευρώ έναντι του Ιουλίου. Ρυθμισμένα είναι μόλις τα 658 εκατ. ευρώ.
Έτσι συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Αυγούστου είναι 61,214 δισ., εκ των οποίων έχει ρυθμιστεί μόλις το 1,535 δισ.
Οι φόροι που φουσκώνουν τα ληξιπρόθεσμα είναι κυρίως οι άμεσοι (προσέθεσαν 625 εκατ. ευρώ σε έναν μήνα) με πρωταγωνιστή τις επιβαρύνσεις στην περιουσία. Ακολουθούν οι έμμεσοι (193 εκατ. ευρώ), εκ των οποίων βασικός είναι ο ΦΠΑ (164 εκατ. στα ήδη υπάρχοντα 13,4 δισ. που ήταν τα χρέη τον Ιούλιο).

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης