Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στα 2.152 ευρώ το πρόσθετο κατά κεφαλήν χρέος στην πενταετία 2009 - 2013 - Σταθερά, πάνω από τα 300 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος τα τελευταία χρόνια, παρά το PSI+ και το πρόγραμμα επαναγοράς των ομολόγων

Στα 2.152 ευρώ το πρόσθετο κατά κεφαλήν χρέος στην πενταετία 2009 - 2013 - Σταθερά, πάνω από τα 300 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος τα τελευταία χρόνια, παρά το PSI+ και το πρόγραμμα επαναγοράς των ομολόγων
Με πρόσθετο χρέος 2.152 ευρώ για κάθε Έλληνα πολίτη θα κλείσει η πενταετία 2009 - 2013.
Παρά τις δύο διαγραφές που έχουν προηγηθεί, με το PSI+ και το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, το δημόσιο χρέος θα «σκαρφαλώσει» στα 321 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013 από 299,6 δισ. ευρώ που ήταν το ύψος των δανείων που χρωστούσε η χώρα το 2009 -προ Μνημονίου εποχή.
Μέσα σε πέντε χρόνια η Ελλάδα δημιούργησε νέες υποχρεώσεις σε δάνεια οι οποίες είναι μεγαλύτερες κατά 21,4 δισ. ευρώ. Στοιχείο που είναι ενδεικτικό της δυναμικής που προσλαμβάνει το χρέος, η «βελόνα» του οποίου δείχνει ήδη το 175,5% του ΑΕΠ.
Ένα τέτοιο μέγεθος χρέους καθιστά αμφίβολη την βιωσιμότητα του και υποχρεώνει την κυβέρνηση να ανοίξει νωρίτερα τις συζητήσεις περί μίας νέας ελάφρυνσης για να προλάβει να βγει για δανεικά στις αγορές.
Παρά το γεγονός ότι το τελευταίο σενάριο έχει χαρακτηριστεί ως απίθανο από τους δανειστές η κυβέρνηση συνεχίζει να το ενισχύει. Η τρόικα από την πλευρά της δείχνει να μην βιάζεται στο θέμα της αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους όσο κρατεί η διελκυστίνδα ανάμεσα σε Βερολίνο και Ουάσιγκτον. Ήδη άτυπα φαίνεται να υπάρχει μία μετακύληση των αποφάσεων για μετά τις ευρωεκλογές.
Σύμφωνα με το νέο προϋπολογισμό το χρέος της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να φθάσει τα 319,4 δις. ευρώ μόλις 1,6 δις. ευρώ πιο κάτω από τα επίπεδα των 321 δις. ευρώ που εκτιμάται ότι θα ανέλθει φέτος.
Το ποσό αυτής της μείωσης είναι εξαιρετικά μικρό σε σχέση με τις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός. Από το 2009 μέχρι και σήμερα το δημόσιο χρέος παραμένει «καθηλωμένο» σε επίπεδα μεγαλύτερα των 300 δισ. ευρώ, ενώ σε αυτό το ύψος θα παραμείνει και το 2014.
Εάν δεν μεσολαβούσε το «κούρεμα» και το πρόγραμμα της επαναγοράς των ομολόγων, η Ελλάδα θα είχε φτάσει σε τρία χρόνια από τώρα να χρωστά ένα ποσό σε δάνεια το οποίο, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, θα ήταν μεγαλύτερο των 420 δισ. ευρώ(!), ήτοι πάνω από το 224% του ΑΕΠ. Θα είχε δηλαδή πνιγεί στα χρέη…

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης