Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έκθεση της Κομισιόν μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τον χειρότερο εφιάλτη της - Η άνοδος της ανεργίας αποδίδεται στην ύφεση, όχι στη μείωση της ικανότητας ενός κράτους να παράσχει εργασία - Βήμα προς βήμα σχέδια τόνωσης της απασχόλησης

Έκθεση της Κομισιόν μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τον χειρότερο εφιάλτη της - Η άνοδος της ανεργίας αποδίδεται στην ύφεση, όχι στη μείωση της ικανότητας ενός κράτους να παράσχει εργασία - Βήμα προς βήμα σχέδια τόνωσης της απασχόλησης
Τα όσα εδώ και καιρό ισχυρίζονται επιφανείς οικονομολόγοι - όσον αφορά στην κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, με αιχμή την υψηλή ανεργία που μαστίζει την Ευρωζώνη - έρχεται να επιβεβαιώσει τώρα η Κομισιόν...
Νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: Τα τρομακτικά ποσοστά ανεργίας που καταγράφουν οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την ευρωπαϊκή κρίση αποδίδονται στην ύφεση και όχι στη μείωση της ικανότητας των κρατών αυτών να απασχολήσουν το δυναμικό τους.
Η έκθεση αυτή - στοιχεία της οποίας διέρρευσαν στον διεθνή Τύπο - αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Αθήνα και την ελληνική οικονομία, καθώς μετά από 6 διαδοχικά έτη ύφεσης, η ανεργία στην Ελλάδα είναι η υψηλότερη στην Ευρωζώνη.
Όπως υποστηρίζει σημαντική μερίδα αναλυτών, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της εν λόγω έκθεσης, τα στοιχεία αυτά μπορεί να προσδώσουν μεγαλύτερη δυναμική στις προσπάθειες αλλαγής των μεθόδων που χρησιμοποιεί η Κομισιόν, όσον αφορά στον υπολογισμό σημαντικών οικονομικών μεγεθών για την Ευρωζώνη, μεταξύ των οποίων φυσικά και ο δείκτης της ανεργίας. Αν αυτό συμβεί, τότε ίσως ανοίξει και ο δρόμος για χαλάρωση των αυστηρών μέτρων λιτότητας που εξακολουθούν να επιβάλλονται στις χώρες του αδύναμου ευρωπαϊκού Νότου, με αιχμή τις δραστικές περικοπές δαπανών.
Όπως τονίζεται στην εν λόγω έκθεση, τα τελευταία χρόνια η Κομισιόν έχει συνηθίσει να αποδίδει τις ραγδαίες αυξήσεις στα ποσοστά ανεργίας σε δομικής φύσεως εθνικά ζητήματα. Ως αποτέλεσμα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σπεύδουν να περικόψουν τις κρατικές δαπάνες, ως μέτρο καταπολέμησης του συγκεκριμένου φαινομένου.
Στα πλαίσια όμως μιας νέας μεθοδολογίας, την οποία προτείνουν οικονομολόγοι της Κομισιόν, η ανεργία πιθανότατα να χρειάζεται να υπολογίζεται με τελείως διαφορετικό τρόπο. Ποια είναι όμως αυτή η νέα μεθοδολογία; Όπως τονίζεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ανεργία πρέπει να υπολογίζεται ως φυσικός ρυθμός (natural rate) και μάλιστα ως εξής: Ως ο ρυθμός της ανεργίας κάτω από τα επίπεδα εκείνα λίγο πριν την έναρξη της ανόδου του πληθωρισμού.
"Αν αυτή η μεθοδολογία υιοθετηθεί, τότε είναι πιθανό τα ευρωπαϊκά κράτη, ακόμη και με υψηλά ελλείμματα, να κατορθώσουν να μειώσουν την ανεργία τους", υποστηρίζει στην ειδική αυτή ανάλυσή της - για την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας - η Κομισιόν.
"Υπό το πρίσμα αυτό, πολιτικές μακροοικονομικής αλλά και μικροοικονομικές φύσεως ίσως κατορθώσουν να παράσχουν στήριξη στην πορεία της απασχόλησης", προστίθεται στην εν λόγω έκθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης