Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στην Gazprom... παραπέμπει η ρωσική κυβέρνηση το ελληνικό αίτημα για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου – Εκ νέου στο τραπέζι των ελληνορωσικών σχέσεων και ο διαγωνισμός της πώλησης της ΔΕΠΑ

Στην Gazprom... παραπέμπει η ρωσική κυβέρνηση το ελληνικό αίτημα για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου – Εκ νέου στο τραπέζι των ελληνορωσικών σχέσεων και ο διαγωνισμός της πώλησης της ΔΕΠΑ
(upd7)Το μείζον ζήτημα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου έθεσε για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη ρωσική πλευρά, κατά τη διάρκεια των επαφών του σήμερα με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών S. Lavrov.
Κατά την συνάντηση ο κ. Σαμαράς επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει μείωση της τιμής, έτσι ώστε να βοηθηθεί και η ανάπτυξη στη χώρα, ενώ επισήμανε πως τα γειτονικά με την Ελλάδα κράτη ήδη πληρώνουν πολύ λιγότερα από εμάς.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Ελλάδα αγοράζει το ρωσικό αέριο πιο ακριβά από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, την ώρα που το κόστος της ενέργειας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για θέμα ζωτικής σημασίας για την Αθήνα σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία όπου, υπό την πίεση των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ, καταβάλλονται προσπάθειες να καταστεί η χώρα περισσότερο παραγωγική και ανταγωνιστική.
Αλλωστε, ο πρωθυπουργός έχει αναγάγει το ζήτημα της ενέργειας σε κορυφαία προτεραιότητα, όπως διεφάνη και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.
Σημειώνεται, ότι από το 2010 οι Ρώσοι συνέδεσαν την τιμή του φυσικού αερίου με την τιμή του μαζούτ, κάνοντας μια διαφοροποίηση μεταξύ «ώριμων αγορών», όπως η Γερμανία και άλλες σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες παρείχε το αέριο πιο φθηνά, και «μη ώριμων», στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, όπου η τιμή ήταν αισθητά υψηλότερη.
Πάντως, το αυξημένο τελικό κόστος του αερίου στην ελληνική αγορά δεν οφείλεται μόνο στη διαφορετική τιμή που χρεώνει η Μόσχα, αλλά και σε ιδιαίτερα υψηλούς ειδικούς φόρους, όπως αυτός που επιβλήθηκε τον Αύγουστο του 2011.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Lavrov έδειξε κατανόηση στο θέμα, ανέφερε όμως πως η οριστική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από την ίδια την Gazprom.
Στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκεται και το θέμα της ΔΕΠΑ. Η ρωσική θέση είναι ότι για να επανέλθει η Gazprom σε νέο διαγωνισμό για την εταιρεία θα πρέπει να αλλάξουν οι όροι του παιχνιδιού και η στάση της ΕΕ να γίνει πιο σαφής.
Ωστόσο, οι όροι που θέτει η ρωσική πλευρά δεν θεωρείται πιθανό να γίνουν δεκτοί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

Μήνυμα Lavrov (υπ. Εξωτερικών Ρωσίας): Η Ρωσία θα στηρίξει με κάθε τρόπο την Ελλάδα - Σαμαράς: Στρατηγικής σημασίας οι σχέσεις Αθήνας-Μόσχας - Βενιζέλος (ΥΠΕΞ): Θέλουμε έντονη τη ρωσική παρουσία στην Ελλάδα

Την πρόθεση της Ρωσίας να στηρίξει με κάθε τρόπο την Ελλάδα καθώς και να επεκταθεί και να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov, ο οποίος είχε διαδοχικές επαφές - υπό εξαιρετικά εγκάρδιο κλίμα - με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ.Παπούλια, με τον πρωθυπουργό, Αντ.Σαμαρά και με τον υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Η επίσημη επίσκεψη του κ.Lavrov στην Αθήνα άρχισε με την ομιλία του στο Συμπόσιο «Ο Ιωάννης Καποδίστριας και οι σύγχρονες σχέσεις Ελλάδος-Ρωσίας»
Ο υπ.Εξωτερικών της Ρωσίας, αφού υποστήριξε ότι η επίσκεψη του στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική, τόνισε ότι διάλογος με την ελληνική κυβέρνηση πηγαίνει πολύ καλά στους τομείς του εμπορίου και της οικονομίας, εκφράζοντας παράλληλα την πρόθεση της Μόσχας να επεκτείνει το διάλογο αυτό και σε άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Επιπλέον, εξέφρασε την ελπίδα του να μη διαταραχθούν οι εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας και της Ρωσίας λόγω των πολιτικών συγκυριών, διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα στηρίξει με κάθε τρόπο την Ελλάδα, σημείωσε ότι «η Ελλάδα και η Ρωσία είναι σταθεροί εταίροι και φίλοι και υποστηρίζουν τον σεβασμό των αρχών δικαίου και την επίλυση των προβλημάτων μέσω του διαλόγου στον πολυκεντρικό κόσμο που ζούμε» και υπογράμμισε ότι «η Ρωσία πάντα ήθελε μια ισχυρή και ευημερούσα Ελλάδα».

Σαμαράς: Στρατηγικής σημασίας οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας

Ο κύκλος των επαφών του υπ.Εξωτερικών της Ρωσίας άρχισε με τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε τις πολύ στενές σχέσεις της Ελλάδας και της Ρωσίας, κάνοντας λόγο για μια στρατηγική σχέση, η οποία – όπως είπε – είναι πολύ σημαντική και για τις δύο πλευρές.
«Πιστεύω πως υπάρχει πολιτική βούληση για τη συνέχιση των διμερών μας σχέσεων» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Σαμαράς, ο οποίος ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη στήριξη της και ιδιαίτερα για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς της Ελλάδα.
«Τα χρήματα των Ρώσων τουριστών έπεσαν σαν βροχή σε μια αφυδατωμένη οικονομία» είπε ο κ.Σαμαράς, ο οποίος φέρεται επιπλέον να μετέφερε στον κ.Lavrov το αίτημα της Ελλάδας για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.
Από την πλευρά του ο κ.Lavrov εξέφρασε την ικανοποίηση του για την υποδοχή που του επεφύλαξε η ελληνική κυβέρνηση αλλά και τη συμπάθεια του για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στην οικονομία.
«Καταγράφουμε την πρόοδο που υπάρχει και θα στηρίξουμε τις προσπάθειές σας, τόσο ηθικά όσο και πρακτικά, ενισχύοντας την εμπορική και οικονομική συνεργασία μας» είπε ο κ.Lavrov.

Παπούλιας: Η άφιξη σας θα δώσει ώθηση στις ελληνορωσικές σχέσεις

Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ.Παπούλια.
«Είμαστε δύο χώρες που πολεμήσαμε μαζί πολλές φορές. Μας βοηθήσατε στη μεγάλη απελευθερωτική επανάσταση του 1821. Πολεμήσαμε μαζί ενάντια στο ναζισμό» τόνισε ο κ.Παπούλιας απευθυνόμενος στον κ.Lavrov
«Σήμερα έχουμε εγκάρδιες σχέσεις. Ένα εκατομμύριο Ρώσοι επισκέφθηκαν την Ελλάδα φέτος. Το 2014 εύχομαι να γίνουν δύο εκατομμύρια. Διατηρούμε εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, αλλά αυτές είναι φτωχές σε σχέση με την εγκαρδιότητα των διμερών σχέσεων. Νομίζω ότι η άφιξή σας θα δώσει ώθηση στις σχέσεις αυτές. Οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας είναι καλές και νομίζω ότι η συνεργασία θα είναι επωφελής και για τους δύο» υποστήριξε ο κ.Παπούλιας, ο οποίος συνεχάρη τη Ρωσία για τις προσπάθειες της να αποφευχθεί σύρραξη στη Συρία.
«Όλοι παρακολουθούσαμε με αγωνία τις προσπάθειές σας. Ήταν μια μεγάλη επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας. Η παρέμβασή σας ήταν πολύ καλή και ανέπτυξε το ειδικό βάρος της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας. Το ενδιαφέρον σας συμβάλλει σε μια ισορροπία απαραίτητη για την ειρήνευση» είπε ο κ.Παπούλιας.
Ο κ.Lavrov ευχαρίστησε τον κ.Παπούλια για τα θερμά του λόγια, υποστήριξε ότι «είμαστε δύο φίλοι λαοί και χώρες που έχουμε διαχειριστεί τα ίδια ιδανικά» και σημείωσε ότι «υπάρχουν προβλήματα που είναι εξαιρετικά πολύπλοκα και γι' αυτό είναι απαραίτητες οι συμμαχίες».

Βενιζέλος (ΥΠΕΞ): Θέλουμε έντονη την παρουσία της Ρωσίας στην Ελλάδα

Κατόπιν ο κ.Lavrov είχε κατ'ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογο του, Ευάγγελο Βενιζέλο ενώ στη συνέχεια οι δύο υπουργοί Εξωτερικών προχώρησαν σε κοινή συνέντευξη τύπου.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ.Βενιζέλος αφού εξήρε τον S.Lavrov, τον οποίο χαρακτήρισε μεγάλη προσωπικότητα της διεθνούς διπλωματίας, υποστήριξε ότι είναι στρατηγική η εταιρική σχέση με τη Ρωσία.
«Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στις ελληνορωσικές σχέσεις» είπε ο κ.Βενιζέλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι τέθηκε στέρεη βάση στην οικονομική και ενεργειακή συνεργασία.
«Θέλουμε έντονη τη ρωσική παρουσία στην Ελλάδα» είπε ο κ.Βενιζέλος, ο οποίος αφού είπε πως συζήτησε με το Ρώσο ομόλογο του το Κυπριακό αλλά και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, τόνισε ότι οι σχέσεις της Ελλάδας και της Ρωσίας εισέρχονται σε νέα φάση.
Από την πλευρά του ο κ.Lavrov επανέλαβε τη θέση ότι η Ρωσία συνδέεται με την Ελλάδα με ισχυρούς δεσμούς, επιβεβαιώνοντας ότι στις επαφές του με τον κ.Βενιζέλο εξετάστηκαν οι εξελίξεις στην Κύπρο, οι οποίες όπως είπε, μπορεί να επηρεάσουν την περιφερειακή σταθερότητα.
Σημειώνεται πως στις 17:00 το απόγευμα ο υπ.Εξωτερικών της Ρωσίας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ.Τσίπρα.

Φυσικό αέριο και επενδύσεις στο επίκεντρο των συνομιλιών

Τα κύρια θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν στις σημερινές επαφές του κ.Lavrov είναι το φυσικό αέριο, και συγκεκριμένα τα ζητήματα με τη ΔΕΠΑ και τον αγωγό South Stream, αλλά και οι επενδύσεις στην Ελλάδα με το ενδιαφέρον να εστιάζει στον ΟΣΕ.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας θα συνοδεύει ο Vladimir Yakunin, πρόεδρος των ρωσικών σιδηροδρόμων.
«Υπάρχουν καλές προοπτικές για την επιτυχή συνέχιση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. Μια σειρά από μεγάλες ρωσικές εταιρείες εκδηλώνουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, τις οποίες προωθεί η ελληνική κυβέρνηση με σκοπό την εξυγίανση της κατάστασης στον χρηματικοοικονομικό τομέα», ανέφερε σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, το οποίο υπογράμμιζε πως «σκοπός της επίσκεψης είναι η συνέχιση του πολιτικού διαλόγου με την ελληνική πλευρά σε ευρύ φάσμα διμερών και διεθνών θεμάτων».
Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί το ζήτημα του φυσικού αερίου, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ανακάλυψη των κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο και η επικείμενη υλοποίηση του αγωγού ΤΑΡ (θα τροφοδοτήσει την Ευρώπη με φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν) αποτελούν ζητήματα εξαιρετικού ενδιαφέροντος για τη Μόσχα, η οποία βλέπει την πρωτοκαθεδρία της Gazprom στην περιοχή να απειλείται.
Το θέμα καθίσταται ακόμα πιο περίπλοκο, καθώς πέρα από τα συμφέροντα της Ρωσίας στην ενεργειακή αγορά της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής, από την 1η Ιανουαρίου του 2014 η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. τη στιγμή που η Κομισιόν προτίθεται να κινηθεί εναντίον της Gazprom για τις μονοπωλιακές πρακτικές της στην Ε.Ε.

(πρώτη ενημέρωση Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 08:37)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης