Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Σοβαρή πρόκληση, αλλά όχι ανυπέρβλητο εμπόδιο, για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης οι αδύναμες πιστωτικές συνθήκες - Οι ισολογισμοί των τραπεζών πρέπει να εξορθολογιστούν - Η ανάπτυξη της οικονομίας κερδίζει momentum

Goldman Sachs: Σοβαρή πρόκληση, αλλά όχι ανυπέρβλητο εμπόδιο, για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης οι αδύναμες πιστωτικές συνθήκες - Οι ισολογισμοί των τραπεζών πρέπει να εξορθολογιστούν - Η ανάπτυξη της οικονομίας κερδίζει momentum
Μπορούν οι αδύναμες πιστωτικές συνθήκες στην Ευρωζώνη να θέσουν σε κίνδυνο τη σταδιακή ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας;
Στο ερώτημα αυτό έρχεται να απαντήσει η Goldman Sachs, μέσω νέας 11σέλιδης έκθεσής της, υπό τον τίτλο "Will weak bank lending endanger the gradual recovery?", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όπως υποστηρίζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, μετά από μια αδύναμη εκκίνηση στις αρχές του 2013, η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνης έχει αρχίσει να ισχυροποιείται (από το δεύτερο τρίμηνο του έτους και έπειτα). H τάση αυτή εκτιμάται πως θα διατηρηθεί, με την ανάπτυξη της Ευρωζώνης να συνεχίσει να κερδίζει momentum κατά τους προσεχείς μήνες. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Goldman Sachs, η κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι τέτοια που μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στις προσπάθειες ανάκαμψης. Ο δανεισμός συνεχίζει να παραμένει αδύναμος, γεννώντας σοβαρές ανησυχίες.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας, υπεύθυνες για την πτωτική πορεία του δανεισμού είναι και οι αυστηρότεροι ρυθμιστικοί κανόνες, αφού είναι γεγονός πως οι αλλαγές στη νομοθεσία έχουν - και θα συνεχίσουν να έχουν - αντίκτυπο στην ικανότητα και προθυμία των τραπεζών να ισχυροποιήσουν τους ισολογισμούς τους.
"Οι ισολογισμοί των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν παραμείνει, σε γενικές γραμμές, σταθεροί από πλευράς μεγέθους, από την έναρξη της κρίσης του 2008 έως και σήμερα. Τα συνολικά υπό διαχείριση assets των ευρωπαϊκών τραπεζών κινούνται μεταξύ του εύρους του 260% και του 290% επί του ευρωπαϊκού ΑΕΠ τα τελευταία 5 χρόνια", διαπιστώνει η Goldman Sachs, εισχωρώντας στα άδυτα του ευρωπαϊκού banking.
"Τουλάχιστον στα αρχικά στάδια μιας ανάκαμψης, ο τραπεζικός δανεισμός τείνει να δίδει κατεύθυνση στην πορεία της οικονομικής δραστηριότητας", υποστηρίζει η αμερικανική τράπεζα, επικαλούμενη την οικονομική ιστορία. Ωστόσο, όπως διαπιστώνει, η μείωση των χορηγήσεων είναι σε θέση να απειλήσει την ανάκαμψη, αλλά δεν αποτελεί αυτόματα "ανυπέρβλητο εμπόδιο".
"Οι πιστωτικές συνθήκες θα παραμείνουν εξαιρετικά σφικτές κυρίως στις χώρες της αδύναμης ευρωπαϊκής περιφέρειας", εκτιμά η Goldman Sachs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης