Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Η ελληνική κυβέρνηση αντέχει, αλλά δεν θα εξαντλήσει την 4ετία - Τον Μάρτιο του 2015 οι επόμενες εκλογές στην Ελλάδα - Η οικονομία σταθεροποιείται - Ξεχάστε το PSI και το OSI - Με επιμήκυνση αποπληρωμής δανείων, η νέα ελάφρυνση χρέους

Deutsche Bank: Η ελληνική κυβέρνηση αντέχει, αλλά δεν θα εξαντλήσει την 4ετία - Τον Μάρτιο του 2015 οι επόμενες εκλογές στην Ελλάδα - Η οικονομία σταθεροποιείται - Ξεχάστε το PSI και το OSI - Με επιμήκυνση αποπληρωμής δανείων, η νέα ελάφρυνση χρέους
Σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας διαπιστώνει κατά το τρέχον έτος, 2013, η Deutsche Bank, κάνοντας λόγο για μεγάλη αλλαγή σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.
"Η περαιτέρω χαλάρωση της λιτότητας που επιβάλλεται στην Ελλάδα καθώς και η συνέχιση των προσπαθειών για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο ελληνικό ζήτημα μπορούν να στηρίξουν την περαιτέρω ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2014", σχολιάζουν οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας, στη νέα έκθεσή τους "Focus Europe - Ready, willing but waiting", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Eστιάζοντας στην πορεία της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, η Deutsche Bank προβλέπει ως εξής:
- Ύφεση -4,3% το 2013
- Ανάπτυξη +0,8% το 2014
- Ανάπτυξη +2% το 2015

Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας - που ξεκινά αύριο Τρίτη - θα είναι δύσκολος και θορυβώδης.
Όπως τονίζουν οι αναλυτές της Deutsche Bank, oι προκλήσεις για την Ελλάδα παραμένουν και θα χρειαστούν πολύ χρόνο ακόμη, έως ότου επιλυθούν οριστικά.
"Η ελληνική οικονομία αργά και μετριοπαθώς σταθεροποιείται, ωστόσο ο δρόμος προς την ομαλοποίηση θα είναι μακρύς", σημειώνουν. Όπως προσθέτουν, κλειδί για την πραγματική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα είναι η τόνωση των πιστωτικών συνθηκών, οι οποίες παραμένουν εξαιρετικά σφιχτές, καθώς και η συνέχιση στο μέτωπο της εφαρμογής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Κατά τη γερμανική τράπεζα, η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας συνεχίζεται εμφανώς, ενώ η παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος κατά το τρέχον έτος, 2013, κρίνεται πιθανή. Ωστόσο, μεγάλο αγκάθι παραμένει το χρηματοδοτικό κενό της χώρας για τα επόμενα χρόνια, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Όπως προβλέπει η Deutsche Bank, το μείζον θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί πριν τα μέσα του 2014. Πιθανότατα, θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων μετά την ολοκλήρωση των Ευρωεκλογών του Μαϊου.
"Ένα δεύτερο PSI+ είναι απίθανο για την Ελλάδα, όπως και ένα OSI (haircut στα δάνεια του επίσημου τομέα). Καμία από τις δύο αυτές επιλογές δεν κρίνεται πιθανή για την Αθήνα. Το νέο σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πιθανότατα θα περιορίζεται στη χρονική επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η χώρα", επισημαίνουν οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας.
Αναφερόμενοι οι ίδιοι στην πολιτική κατάσταση της Ελλάδας, υποστηρίζουν πως πλέον η κυβέρνηση συνασπισμού διακατέχεται από μια σχετική σταθερότητα. Ακόμη και η σχέση ελληνικής κυβέρνησης - τρόικας έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η γερμανική τράπεζα, αυτό δεν σημαίνει πως νέες εντάσεις ανάμεσα στις δύο πλευράς δεν θα υπάρξουν. Θα υπάρξουν και θα αφορούν στο κρίσιμο σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.
"Η Ελλάδα δεν αναμένεται να αποτελέσει πηγή συστημικού ρίσκου για την Ευρωζώνη το 2014", προβλέπει η γερμανική τράπεζα.
Κατά τη Deutsche Bank, το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών για την Ελλάδα κρίνεται απίθανο στην τρέχουσα συγκυρία. "Ωστόσο, καθώς οι πιέσεις της τρόικας αυξάνουν το πολιτικό ρίσκο, δεν αποκλείεται η Ελλάδα να διεξάγει εκλογές τον Μάρτιο του 2015", καταλήγει η γερμανική τράπεζα.

M. Φ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης