Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Ανακούφιση» στον ευρωπαϊκό Νότο από τις αποφάσεις της ΕΚΤ – Χαιρετίζουν την μείωση του επιτοκίου Γαλλία και Ιταλία – Moscovici: Συνιστά σπουδαία στήριξη στην ανάκαμψη – Letta: Συντελεί στην εξισορρόπηση της ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου

«Ανακούφιση» στον ευρωπαϊκό Νότο από τις αποφάσεις της ΕΚΤ – Χαιρετίζουν την μείωση του επιτοκίου Γαλλία και Ιταλία – Moscovici: Συνιστά σπουδαία στήριξη στην ανάκαμψη – Letta: Συντελεί στην εξισορρόπηση της ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου
Ανακουφισμένος από την μείωση του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο 0,25% εμφανίζεται ο ευρωπαϊκός Νότος.
Ειδικότερα, τόσο η Γαλλία όσο και η Ιταλία έσπευσαν να «χαιρετίσουν» τις αποφάσεις του Mario Draghi, επιδοκιμάζοντας την περαιτέρω μείωση του επιτοκίου της κεντρικής ευρωπαϊκής τράπεζας.
«Η μείωση των επιτοκίων θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη, μέσω της επιβράδυνσης της δυναμικής του ευρώ» διαμήνυσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Enrico Letta.
«Συνιστά μία σπουδαία είδηση για την Ευρωζώνη, καθώς αποδεικνύεται πως η ΕΚΤ νοιάζεται για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης» υπογράμμισε εν συνεχεία, ο Ιταλός Πρωθυπουργός.
Παράλληλα, όπως εκτίμησε, η μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ θα εξισορροπήσει εκ νέου την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, η οποία τους τελευταίους μήνες, αποτελούσε πηγή μύριων δυσκολιών για την Ευρώπη.
Πέραν της Ιταλίας, την μείωση των επιτοκίων δανεισμού της ΕΚΤ ανέμενε διακαώς και η Γαλλία.
«Η απόφαση θα παράσχει στήριξη στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης, ενώ παράλληλα, θα περιορίσει στο ελάχιστο τους αποπληθωριστικούς κινδύνους» διέτεινε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, P. Moscovici.
«Η μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ αποτελεί καλή είδηση για την ευρωπαϊκή οικονομία» συνόψισε εν κατακλείδι.

Ισχυρές γαλλο-ιταλικές πιέσεις

Το τελευταίο διάστημα Γαλλία και Ιταλία ασκούσαν σημαντικές πιέσεις στην ΕΚΤ να ανακόψει την ισχυροποίηση του ευρώ, με στόχο να ενισχυθεί η ανάκαμψη στις αδύναμες οικονομίες.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι προ ημερών, σε συνέντευξη του στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien, ο Γάλλος Υπουργός, Montebourg, δήλωσε ότι το ευρώ είναι πολύ ισχυρό σε σχέση με το δολάριο, δυσχεραίνοντας την έξοδο από την ύφεση.
Αν γινόταν μια υποτίμηση του ευρώ κατά 10%, το γαλλικό ΑΕΠ θα αυξανόταν κατά 1,2%, θα δημιουργούνταν 120 χιλ. θέσεις εργασίας και θα μειωνόταν το έλλειμμα κατά 12 δισ. ευρώ, επισήμανε ο  Montebourg.
Εάν υπήρχε υποτίμηση του ευρώ κατά 20% τότε θα είχαν δημιουργηθεί 300 χιλ. θέσεις εργασίας και το έλλειμμα θα μειωνόταν κατά ένα τρίτο, πρόσθεσε.
Ο Montebourg απήυθυνε μάλιστα έκκληση στην ΕΚΤ να κάνει ότι και οι άλλες κεντρικές τράπεζες: να προσαρμόσει την πολιτική της και τα επιτόκια ανάλογα με τα συμφέροντα της ευρωζώνης.
"Το ευρώ είναι πολύ ακρινό και ισχυρό, ενώ ομοιάζει το 'γερμανικό'. Θα έπρεπε να μοιάζει όμως και στο 'γαλλικό', στο 'ιταλικό' και βασικά στο 'ευρωπαϊκό'", κατέληξε, εκφράζοντας στην ουσία την δυσφορία της γαλλικής κυβέρνησης για την πολιτική της ΕΚΤ.
Μετά τον Γάλλο υπουργό Βιομηχανίας, ο Ιταλός Υπουργός Οικονομίας, Fabrizio Saccomanni, ζήτησε να αποδυναμωθεί το ευρώ για να ενισχυθούν οι αδύναμες οικονομίες της Ζώνης.
Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών της τρίτης ισχυρότερης οικονομίας της Ευρωζώνης, προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός ισχυρού ευρώ, το οποίο καθίσταται ικανό να πλήξει την εύθραυστη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.
«Το ευρώ είναι το πιο ισχυρό νόμισμα στον κόσμο» διαμήνυσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, απευθυνόμενος προς τον Mario Draghi, επικεφαλής της ΕΚΤ, τον κάλεσε να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας, προκειμένου να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της ευρωπαϊκής ηπείρου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης