Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

AVG: Αμυδρό φως στο τούνελ του ΧΑ - Οι προκλήσεις των ιδιωτικοποιήσεων και των ελληνικών τραπεζών

AVG: Αμυδρό φως στο τούνελ του ΧΑ - Οι προκλήσεις των ιδιωτικοποιήσεων και των ελληνικών τραπεζών
Η αυγή του 2011 βρίσκει την Ελλάδα σε ένα σταυροδρόμι, με την αμφισβήτηση να παραμένει όσον αφορά την ικανότητά της να εξυπηρετήσει το ολοένα και αυξανόμενο χρέος.
Παρά τη σημαντική κίνηση δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η χώρα αδυνατεί να αποτρέψει τα σενάρια περί «αναδιάρθρωσης του χρέους», με την αγορά να καταλαβαίνει πλέον ότι η μοναδική λύση έρχεται από το κατά πόσο είναι η Ευρώπη πρόθυμη να ανακοινώσει ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση.
Αυτή είναι η διαπίστωση στη νέα έκθεση της Axia Ventures Group με ημερομηνία 16/2, στην οποία και αναλύεται η πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη. Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να επιδιώκει ένα τολμηρό πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την οικονομία της πιο ευέλικτη και αποτελεσματική. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις. ευρώ, τις λεπτομέρειες του οποίου αναμένουμε τις επόμενες ημέρες. Η AVG θεωρεί ότι ο στόχος είναι εξαιρετικά δύσκολος, ιδιαίτερα σε μία τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετοχές του Ελληνικού Δημοσίου με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα αξία αυτών σύμφωνα με την AVG έχουν ως εξής:

Εκτιμήσεις AVG για την αξία των συμμετοχών του ελληνικού Δημοσίου
Εταιρεία Μερίδιο % Αξία σε τρέχουσες τιμές
ΟΠΑΠ 34 1,68 δισ. ευρώ
ΔΕΗ 51,1 1,47 δισ. ευρώ
ΕΛΠΕ 35,5 804 εκατ. ευρώ
ΟΤΕ 16 592 εκατ. ευρώ
ΑΤΕ 77,3 595 εκατ. ευρώ
ΕΥΔΑΠ 61,3 324 εκατ. ευρώ
ΤΤ 34 331 εκατ. ευρώ
ΟΛΠ 74,1 259 εκατ. ευρώ
ΕΥΑΘ 74 112 εκατ. ευρώ
ΟΛΘ 74,3 101 εκατ. ευρώ
ΕΤΕ 1,2 86 εκατ. ευρώ
ΤτΕ 8,9 62 εκατ. ευρώ
Πειραιώς 2,5 13 εκατ. ευρώ
Fοlli Fοllie 2,8 21 εκατ. ευρώ


Σ’ αυτό το πλαίσιο, έχουν προταθεί διάφορες λύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και η εφαρμογή του σε μία πιο βιώσιμη πορεία. Ωστόσο τρία είναι τα σενάρια που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες:
-Η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια του EFSF ώστε να επαναγοράσει όλα τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ, στην τιμή στην οποία εκείνη τα αγόρασε. Αυτό σημαίνει ότι θα τα αγοράσει με μέσο όρο discount στο 22%.
-Η Ελλάδα να καλέσει τους πιστωτές της ώστε να αποπληρώσει τα ομόλογα με ένα haircut 25%.
-Οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας που κατέχουν πάνω από 100 δις. ευρώ ομολόγων να προσφέρουν επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής στα 15 με 20 χρόνια. Παράλληλα, η ΕΕ και το ΔΝΤ να επιμηκύνει την περίοδο αποπληρωμής του δανείου των 110 δις. ευρώ στα 30 έτη με επιτόκιο χαμηλότερο από το τρέχον 5%.
Ένα δείγμα του σεναρίου που εν τέλει θα ακολουθηθεί θα δοθεί πιθανόν στη Σύνοδο Κορυφής τον προσεχή Μάρτιο.
Σε αυτό το περιβάλλον ελληνικές μετοχές παραμένουν κοντά σε χαμηλά 14 ετών, παρά το πρόσφατο ράλι. Παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες, βλέπουμε ότι η αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδα που προεξοφλούν ένα πολύ απαισιόδοξο σενάριο για την Ελλάδα κοιτάζοντας το παρελθόν και όχι στο μέλλον. Η χώρα έχει αποφύγει το σενάριο της χρεοκοπίας και τώρα βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συνολική και βιώσιμη λύση του χρέους σε συνδυασμό με την ανάπτυξη.
Η αδυναμία ωστόσο της ελληνικής οικονομίας θέτει σημαντικές προκλήσεις στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Η ποιότητα των κεφαλαίων συνεχίζει να επιδεινώνεται ενώ και η καταθετική βάση μειώνεται. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι ο δείκτης των προβληματικών δανείων (NPLs) θα φτάσει το 11% το 2011 ενώ μπορεί να αγγίξει και το 14% με 15% το 2012.
Παράλληλα με τις αρνητικές συνέπειες της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, ο κλάδος είναι αντιμέτωπος με τις συνθήκες της αγοράς, το νέο γύρο stress tests που θα αναδείξει τις κεφαλαιακές του ανάγκες και τη σεναριολογία για την πορεία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Εν ολίγοις το επόμενο διάστημα αναμένεται κινητικότητα στον κλάδο ώστε να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις.
Παρά τις προκλήσεις που παραμένουν, ένα αμυδρό φως έχει αρχίσει να εμφανίζεται στο τέλος του τούνελ. Σε αυτό το εξελισσόμενο περιβάλλον, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει αξία σε συγκεκριμένες μετοχές όπου και οι επενδυτές μπορούν να βρουν σημαντικές ευκαιρίες για αποδόσεις, αναφέρει η AVG. Στα top picks μάλιστα περιλαμβάνει τις μετοχές των Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Intralot, Folli Follie, Eλλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Coca Cola 3E.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης