Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τουρκολιάς (ΕΤΕ): Σε σημείο καμπής η οικονομία - Η Ελλάδα χρειάζεται ένα διαχρονικό Εθνικό Μνημόνιο - Η ΕΤΕ όταν πεισμώνει επιτυγχάνει - Στόχος η περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης - Ζανιάς: Νέο ξεκίνημα με όπλο τη ρευστότητα

Τουρκολιάς (ΕΤΕ): Σε σημείο καμπής η οικονομία - Η Ελλάδα χρειάζεται ένα διαχρονικό Εθνικό Μνημόνιο - Η ΕΤΕ όταν πεισμώνει επιτυγχάνει - Στόχος η περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης - Ζανιάς: Νέο ξεκίνημα με όπλο τη ρευστότητα
Kαθοριστική για την περαιτέρω πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι η τρέχουσα περίοδος, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Αλ. Τουρκολιά.
"Η αξιοσημείωτη πρόοδος στη δημοσιονομική σταθεροποίηση συνοδεύεται από συνεχή βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας, που αντανακλάται στην αυξανόμενα θετική ανταπόκριση των αγορών", δήλωσε ο κ. Τουρκολιάς, από τη Λάρισα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο επιχειρηματιών.
Όπως εξήγησε "Η οικονομική δραστηριότητα εμφανίζει τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης μετά από εξαετή σχεδόν ύφεση – πρωτοφανή για ευρωπαϊκή χώρα μεταπολεμικά – και υποστηρίζεται από τους εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας (επιμέρους μεταποιητικούς κλάδους, αγροτικά προϊόντα και κυρίως τον τουρισμό). Είναι θέμα χρόνου αυτές οι τάσεις να μετουσιωθούν σε γενικότερη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, αμβλύνοντας τις επώδυνες κοινωνικές επιπτώσεις και την αύξηση της ανισότητας λόγω της κρίσης. Η ταχύτητα και η αποφασιστικότητα, με την οποία η οικονομική πολιτική αλλά και ο ιδιωτικός τομέας θα ανταποκριθούν στις αναδυόμενες προκλήσεις, -- δικαιώνοντας κατ’ ουσίαν τις θυσίες των τελευταίων ετών -- θα καθορίσουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες".
Σύμφωνα με τον κ. Τουρκολιά, η επίτευξη πρωτογενούς  πλεονάσματος στον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης – ένα χρόνο νωρίτερα από τις εκτιμήσεις του Μνημονίου -- διαφαίνεται πλέον ως απολύτως ρεαλιστικό ενδεχόμενο: και δεν είναι μόνο δική μας εκτίμηση, είναι ευρέως παραδεκτό.
"Η συμπληρωματική συζήτηση περί χρηματοδοτικού κενού, που έχει αναζωπυρωθεί  τους τελευταίους μήνες, δεν είναι κάτι νέο, αλλά είχε εκτιμηθεί ήδη από την αρχική δημοσίευση του Δεύτερου Προγράμματος για την Ελλάδα, το Μάρτιο του 2012. Πρέπει να επισημανθεί ότι το συγκεκριμένο κενό αφορά κυρίως τους δανειστές μας (σε αντιδιαστολή με το δημοσιονομικό κενό), καθώς και την ελλιπή έως τώρα εφαρμογή, εκ μέρους τους, των αποφάσεων του Νοεμβρίου του 2012", πρόσθεσε ο κ. Τουρκολιάς για να συμπληρώσει πως "Είναι απολύτως συμβατό με το συμφέρον των εταίρων και βασικών δανειστών μας, να επανέλθει στις αγορές η ελληνική οικονομία, βασισμένη σε γερά θεμέλια, απαλλαγμένη από επείγοντα προγράμματα προσαρμογής και μακροχρόνια μνημόνια χρηματοδότησης, στηριζόμενη σε ένα υγιές υπόδειγμα οικονομικής ανάπτυξης χωρίς να μεταφέρει υπέρμετρα δημοσιονομικά βάρη από το παρελθόν".
Όπως τονίζει στη συνέχεια "Η αξιόπιστη αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας θα είναι και το εφαλτήριο για αναβαθμίσεις του αξιόχρεου του ελληνικού κράτους, που θα συμπαρασύρουν και τις αξιολογήσεις του ιδιωτικού τομέα εξασφαλίζοντας, μεταξύ άλλων, πρόσβαση σε άφθονη ρευστότητα με ανταγωνιστικούς όρους και θα προσελκύσουν ακόμη πιο ποιοτικούς και μακροπρόθεσμους επενδυτές".
Προς αυτή την κατεύθυνση, προσθέτει ο κ. Τουρκολιάς, οφείλουμε να υλοποιήσουμε με αποτελεσματικό τρόπο τις κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ενδεχόμενες επικουρικές προσαρμογές στον ιδιωτικό τομέα, που να παγιώνουν ένα σταθερό και ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Η πολυδιάστατη επένδυση στην ανταγωνιστικότητα υπό την ευρεία έννοια –θεσμική ποιότητα, φορολογική ανταγωνιστικότητα και δικαιοσύνη, εκπαίδευση, πολιτισμός-, αποτελούν οργανικά τμήματα ενός βιώσιμου αναπτυξιακού υποδείγματος πολύ ευρύτερου από αυτό που διαγράφει η ήδη σημαντική μείωση του εργασιακού κόστους.
"Πρέπει να γίνει συνείδηση ότι  η εξυγίανση της οικονομίας και η εξασφάλιση διατηρήσιμης αναπτυξιακής δυναμική παραμένουν πρωτίστως εθνική υπόθεση. Κατά τη γνώμη μου, είναι κρίσιμο και σημαντικό να προετοιμάσουμε -- τουλάχιστο στη συνείδησή μας και εν συνεχεία στον εθνικό μας διάλογο -- το δικό μας διαχρονικό εθνικό «Μνημόνιο». Ένα Μνημόνιο αξιοπιστίας, σταθερότητας, ανταγωνιστικότητας με σαφή προσανατολισμό στη μέριμνα και την αλληλεγγύη προς τους νέους μας και τις επερχόμενες γενεές", συμπληρώνει για να διαμηνύσει πως "Δεν πρέπει να υποκύψουμε στον πειρασμό εύκολων λύσεων, αναβολών ή πρόχειρων και εφήμερων συνταγών επιβίωσης ή «διαχείρισης» των προκλήσεων που απομένουν, όπως συνέβη συχνά το παρελθόν".
Αναφερόμενος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο κ. Τουρκολιάς, τόνισε "Η επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη ολοκλήρωση των τεστ κοπώσεως των ελληνικών τραπεζών  και τις επικουρικές ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης, αναμένεται να επιτρέψουν στην Τράπεζα να διαδραματίσει πολύ πιο ενεργό ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη, επουλώνοντας τα πλήγματα από την επιβεβλημένη αναδιάρθρωση δημοσίου χρέους, την ύφεση και τη φυγή καταθέσεων".
"Η Εθνική Τράπεζα στοχεύει να ενισχύσει περαιτέρω την κεφαλαιακή της βάση, που σήμερα ο δείκτης Core Tier 1 είναι 9,2%. Το επόμενο βήμα –και δικός μας στόχος- είναι η βελτίωση της ρευστότητας των τραπεζών να περάσει στην πραγματική οικονομία και, ιδιαίτερα, στους πιο παραγωγικούς και εξωστρεφείς της τομείς. Το οφείλουμε στους πελάτες και τους υγιείς και καινοτόμους παραγωγούς και επιχειρηματίες, τους οποίους πρέπει να στηρίξουμε πιο ενεργά τα επόμενα χρόνια. Και είμαστε σε θέση να το πράξουμε. Αρκεί ένα και μόνο παράδειγμα. Η Εθνική Τράπεζα είναι η μόνη ελληνική τράπεζα, και χωρίς κομπασμό, πρωτοπόρος στην Ευρώπη, με δείκτη δανείων προς καταθέσεις σχεδόν 90%, όταν ο δείκτης αυτός σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι, κατά μέσο όρο,  120%. Δηλαδή έχουμε, πέραν των άλλων, και δυνάμεις - κεφάλαια για δάνεια. Όσο και αν φαίνεται απλοϊκό, αναζητάμε εμείς επενδυτικά σχήματα και σχέδια, καινοτόμα, εξωστρεφούς προσανατολισμού για να τα στηρίξουμε. Είναι ο πλέον κατάλληλος χρόνος, η επιχειρηματική κοινότητα να λάβει τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες και να δρέψει τους καρπούς της αυριανής επιτυχίας", διεμήνυσε στη συνέχεια.
"Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η ελληνική οικονομία είναι πολύ κοντά στο σημείο καμπής για την ανάκαμψή της. Η πεποίθησή μου αυτή στηρίζεται σε δεδομένα που με την ομιλία μου σας παρέθεσα αλλά είναι και σε απόλυτη εναρμόνιση με την εκτίμηση των οικονομικών παραγόντων, κυρίως από το εξωτερικό. Πρόσφατα είχα την ευκαιρία στην Αμερική, στο πλαίσιο της Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να διαπιστώσω, όπως και οι συνεργάτες μου, ότι το κλίμα στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη έχει αλλάξει σημαντικά υπέρ της χώρας μας. Πιστεύω πρωτίστως, ότι σε ορατό διάστημα, θα υπάρξουν ενέργειες που θα μετουσιώσουν σε έργο τις εκτιμήσεις αυτές. Και μάλιστα σε έργο που θα εγγυάται διαχρονικά ενάρετο κύκλο οικονομικής ανάπτυξης. Η Εθνική έχει αποδείξει ότι όταν πεισμώνει επιτυγχάνει απολύτως. Έτσι, είμαι βέβαιος ότι η κοινωνία θα δρέψει απολύτως θετικά αποτελέσματα με την έξοδο από την κρίση. Η κοινωνία, που με θυσίες και πείσμωνα εμμονή αφήνει πίσω της ατοπήματα του παρελθόντος", κατέληξε ο κ. Τουρκολιάς.

Ζανιάς: Νέο ξεκίνημα για την Εθνική με όπλα τη ρευστότητα και την ανάκαμψη της οικονομίας

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας αναφέρθηκε στο νέο ξεκίνημα της Εθνικής μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση της. Έχοντας τα μεγάλα προβλήματα πίσω της, η Τράπεζα προχωρεί να διαδραματίσει τον ρόλο της στην ανάπτυξη της χώρας έχοντας ως όπλα το πλεονέκτημα της ρευστότητας και των αξιόπιστων πηγών κεφαλαίων που διαθέτει αλλά και το διαφαινόμενο γύρισμα της οικονομίας από μια μακρά σχετικά πορεία ύφεσης σε μια εποχή ανάπτυξης και επούλωσης των πληγών της κρίσης.
Το «γύρισμα» της οικονομίας επιβεβαιώνεται και από τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η «ρίζα του κακού», το μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού, μετατρέπεται στο τέλος του χρόνου, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, σε πλεόνασμα, ενώ από το επόμενο έτος το συνολικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης πέφτει αρκετά κάτω από το 3%, κάτω δηλαδή από το όριο που, αν ξεπεραστεί, επιβάλλεται επιτήρηση της χώρας στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Σε όρους διαρθρωτικού πλεονάσματος, η χώρα μας ικανοποιεί ήδη το σχετικό κριτήριο του Δημοσιονομικού Συμφώνου που εισήχθη πρόσφατα στην Ε.Ε.
Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη. Πέρυσι είχαμε την τελευταία αρνητική έκπληξη για βαθύτερη ύφεση. Φέτος η έκπληξη γίνεται θετική και από του χρόνου, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, η μεταβολή της οικονομικής δραστηριότητας αποκτά θετικό πρόσημο.
Οι συνθήκες ρευστότητας στην ελληνική οικονομία βελτιώνονται συνεχώς, το οικονομικό κλίμα βρίσκεται στα καλύτερα επίπεδα των τελευταίων ετών, αποκτούμε μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην απορρόφηση κονδυλίων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, φέτος είχαμε την καλύτερη τουριστική περίοδο των τελευταίων ετών και του χρόνου αναμένεται να είναι ακόμα καλύτερη, υπάρχουν σημάδια βελτίωσης στην αγορά εργασίας και το πρόβλημα της ανεργίας.
Ακόμη πιο σημαντικό όμως είναι πως η χώρα μας διαθέτει πηγές για μια γρήγορη αναπτυξιακή πορεία για το μέλλον. Οι πηγές αυτές σχετίζονται όχι μόνο με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει αλλά και από το σημαντικό αναπτυξιακό απόθεμα που απελευθερώνεται με τις διαρθρωτικές αλλαγές που γίνονται.
Η συνέχιση όμως αυτής της νέας πορείας έχει και κάποια προαπαιτούμενα. Αυτά δεν είναι άλλα από την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα αλλά και η συνεχής και αποτελεσματική εισαγωγή εκείνων των διαρθρωτικών αλλαγών που διώχνουν οριστικά τις δομές εκείνες που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση.
Η Εθνική Τράπεζα περιοδεύει τις περιφέρειες της χώρας για να μεταφέρει το μήνυμα αυτής της αλλαγής πορείας και να δει από κοντά πώς μπορεί να βοηθήσει καλύτερα τις τοπικές οικονομίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης