Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Υπερασπίζεται τις αποφάσεις της ΕΚΤ ο Asmussen - Καμία ανορθόδοξη κίνηση όσον αφορά στη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής - Όπλο για την τόνωση της διαφάνειας τα νέα stress tests των τραπεζών

Υπερασπίζεται τις αποφάσεις της ΕΚΤ ο Asmussen - Καμία ανορθόδοξη κίνηση όσον αφορά στη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής - Όπλο για την τόνωση της διαφάνειας τα νέα stress tests των τραπεζών
Υπερασπίζεται με σθένος τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο J. Asmussen, κορυφαίο μέλος του διοικητικού της συμβουλίου.
"Η ΕΚΤ λαμβάνει αποφάσεις με καθαρά ορθόδοξο τρόπο. Δεν υπάρχει καμία απόφαση που να έχει ληφθεί με ανορθόδοξο τρόπο ή ανορθόδοξα μέσα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Asmussen, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο στο Λονδίνο, το οποίο διοργανώνει η UBS.
Ταυτόχρονα ο Asmussen κατέστησε σαφές πως πρωταρχικός στόχος της ΕΚΤ είναι η διαμόρφωση του πληθωρισμού κοντά στο 2%.
Εστιάζοντας στον νέο, επικείμενο γύρο των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ εξήγησε πως "αποτελούν χρήσιμο εργαλείο στην κατεύθυνση τόνωσης της διαφάνειας στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα".
Στο μεταξύ, ο Joerg Asmussen, σε πρωινή του ομιλία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων στις καταθέσεις.
Το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στις κινήσεις της, ωστόσο δεν αποκλείεται να υιοθετήσει αρνητικά επιτόκια καταθέσεων.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η ΕΚΤ δεν έχει εξαντλήσει τα περιθώρια δράσης στο πεδίο των επιτοκίων.
Οι όποιες αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στο επίπεδο του πληθωρισμού.
Όσον αφορά τις τράπεζες, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο μέλλον να εγκαταλειφθεί η υποχρέωση τήρησης ελάχιστων αποθεματικών, γεγονός που θα ενισχύσει τη ρευστότητα.
Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι δεν αμφισβητεί ότι υπήρχε ανάγκη για την ανάληψη δράσης από την κεντρική τράπεζα, προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ο Asmussen ήταν ένας εκ των έξι μελών του δ.σ. της ΕΚΤ, που ψήφισαν κατά της μείωσης των επιτοκίων.
Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ προχώρησε στη μείωση του βασικού επιτοκίου στο 0,25% από 0,50%, σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον χαμηλό πληθωρισμό και το ισχυρό ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης