γράφει : ΜΑΡΙΝΑ ΦΟΥΝΤΑ
Έρχεται το τέλος της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωζώνη το 2014;
Περαιτέρω χαλάρωση της λιτότητας στην Ελλάδα αλλά και στο σύνολο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου αναμένει η Citigroup το 2014.
"Έρχεται το τέλος της λιτότητας;" διερωτάται η αμερικανική επενδυτική τράπεζα σε νέα 20σέλιδη έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Is This the End of Austerity?", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όπως υποστηρίζει η Citigroup, για πρώτη φορά από το 2009, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζουν μια πιο ουδέτερη στάση απέναντι στην αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για την περαιτέρω χαλάρωση της προσαρμογής το 2014.
Μάλιστα, η εμμονή που επέδειξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά την περίοδο 2011 - 2012 (όταν η ευρωπαϊκή κρίση χρέους βρέθηκε στο αποκορύφωμά της) είναι απίθανο να επαναληφθεί, ιδίως τώρα που οι διεθνείς αγορές πρόσκεινται θετικά απέναντι στην Ευρωζώνη, με φόντο τη σταδιακή ισχυροποίησή της.
Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η Citigroup, η στάση αυτή θα επαναφέρει στο προσκήνιο έναν τεράστιο κίνδυνο για την Ελλάδα και για όλα τα κράτη της αδύναμης ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Εφόσον χαλαρώνουν οι αξιώσεις για την επιβολή της λιτότητας, τα δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέη των κρατών του Νότου δεν αναμένεται ούτε να σταθεροποιηθούν, ούτε φυσικά να μειωθούν κατά τα επόμενα χρόνια.
"Όσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαλαρώνουν τις απαιτήσεις για την υλοποίηση της αναγκαίας λιτότητας, τόσο η δημοσιονομική κατάσταση των χωρών του Νότου δεν θα βελτιώνεται.
Όσο τα δημοσιονομικά ελλείμματα δεν θα μειώνονται, τόσο θα αυξάνονται οι πιέσεις για την πορεία του χρέους", υποστηρίζει ρητά και κατηγορηματικά η Citigroup.
Πραγματοποιώντας η αμερικανική τράπεζα μια αναδρομή στις προσπάθειες των ευρωπαϊκών χωρών για την εφαρμογή της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τα έτη 2012 και 2013, αναγνωρίζει πως η δράση απέδωσε καρπούς, με τα πρώτα σημάδια τόνωσης των οικονομιών να είναι πλέον ορατά.
Η εντυπωσιακή επιβράδυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής το 2013 στην Ευρωζώνη
Η Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη του Νότου πραγματοποίησαν μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή το 2011 και το 2012, με αποτέλεσμα να πληγεί σε μεγάλο βαθμό η ανάπτυξη των οικονομιών της περιφέρειας. Το μεγαλύτερο - από ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί - πλήγμα στην ανάπτυξη κατέστησε κάτι παραπάνω από αναγκαία τη χαλάρωση της λιτότητας το 2013. Σε αυτό συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό ο περιορισμός των πιέσεων - από την πλευρά των αγορών - προς την Ευρωζώνη, αλλά και οι παραδοχές από επίσημα χείλη (Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, κορυφαίοι οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου) πως η κόπωση που μπορεί να επιφέρει η λιτότητα μπορεί να αποδειχθεί μείζον πολιτικό πρόβλημα (πολύ μεγαλύτερο από ότι αρχικά θα μπορούσε να εκτιμηθεί).
Όπως διαπιστώνει η Citigroup, στην Ελλάδα και στα υπόλοιπα κράτη της περιφέρειας, η δημοσιονομική προσπάθεια που καταβλήθηκε ήταν τελικώς πολύ μεγαλύτερη από την στοχευμένη βελτίωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών (που ήταν άλλωστε το επιθυμητό). Αιτία; Η υπερβολική διάσταση που ελήφθη στο καίριο σκέλος των περικοπών των κρατικών δαπανών. Η μείωση των κρατικών δαπανών, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα που εκλήθη να αντιμετωπίσει κάθε ευρωπαϊκή κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια.
Μείζον ζητούμενο για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι ταυτόχρονα η αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.
Αναλύοντας η Citigroup όλα τα διαθέσιμα στοιχεία των ετών της κρίσης για την Ευρωζώνη διαπιστώνει πως για το τρέχον έτος, 2013, η δημοσιονομική προσαρμογή των ευρωπαϊκών κρατών ανήλθε στο 1,2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, από 2% το 2012 και 1,5% το 2011 αντίστοιχα.
Το στοίχημα της Ευρωζώνης το 2014
Όπως προκύπτει από τα δημοσιονομικά σχέδια που κατέθεσαν τα ευρωπαϊκά κράτη στην Κομισιόν στα μέσα του Σεπτεμβρίου, το 2014 δεν θα χαρακτηριστεί έτος λιτότητας για την Ευρωζώνη.
Οι χώρες της περιφέρειας δεν θα προχωρήσουν στη λήψη μέτρων που θα ξεπερνούν το 0,5% του ΑΕΠ (της κάθε χώρας) κατά μέσο όρο την επόμενη χρονιά. Αποτέλεσμα; Η παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος για τις χώρες του Νότου στο 1,8% (κατά μέσο όρο) το 2014, από 1,6% το 2013.
Το 2014 θα σημαδοτήσει το τέλος της λιτότητας στην Ευρωζώνη; διερωτάται τελικώς η Citigroup. Όπως εξηγεί, η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν είναι εύκολη, καθώς εξαρτάται από σειρά πολλών παραγόντων.
Μπορεί το τέλος της λιτότητας να είναι δύσκολο να ειπωθεί πως έχει έρθει για την Ευρωζώνη, αλλά ο περιορισμός της δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι εφικτός, όσο μειώνονται οι πιέσεις αγορών και πολιτικών προς αυτή την κατεύθυνση, καταλήγει η Citigroup.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών