Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Credit Suisse: H Eλλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη βοήθεια το 2014, αλλά δεν θα είναι haircut

Credit Suisse: H Eλλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη βοήθεια το 2014, αλλά δεν θα είναι haircut

Υπαρκτός αλλά όχι άμεσος ο κίνδυνος πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ελλάδα

Πρόσθετη βοήθεια αναμένει η Credit Suisse πως θα χρειαστεί η Ελλάδα το 2014, ωστόσο απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να επιβληθεί νέο haircut στο ελληνικό χρέος.
"Με την έλευση του 2014 η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια, την οποία θα λάβει πιθανότατα υπό τη μορφή χρηματοδότησης από τον μηχανισμό ESM", εκτιμά η ελβετική επενδυτική τράπεζα σε νέα έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Closer to the Top, Further from the Exit", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όπως υποστηρίζει η Credit Suisse, το ενδεχόμενο επιβολής haircut στα δάνεια του επίσημου τομέα (ευρωπαϊκές κυβερνήσεις) θα πρέπει να αποκλειστεί - για την ώρα - για την Ελλάδα.
Η ελβετική τράπεζα αναγνωρίζει πως σταδιακά η Ευρωζώνη ανακάμπτει, ωστόσο σπεύδει να προειδοποιήσει για την ύπαρξη δύο σοβαρών κινδύνων που ενδεχομένως να απειλήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία.
1) Ενδεχόμενη επαναφορά της πολιτικής αστάθειας. Αυτό έγινε κυρίως αντιληπτό κατά την περίοδο των εκλογών στην Ελλάδα (καλοκαίρι 2012) και στην Ιταλία (Φεβρουάριος 2013).
2) Ο κίνδυνος αποπληθωρισμού, καθώς τα ποσοστά υψηλής ανεργίας επιφέρουν πλήγμα στην ανάπτυξη και στην πορεία του τιμών.
Όπως υποστηρίζει η Credit Suisse, παρά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων που πνίγουν τις χώρες της περιφέρειας, οι ανωτέρω κίνδυνοι δεν είναι άμεσοι, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να αγνοηθούν. Η ανεργία πρέπει να μειωθεί εδώ και τώρα, υποστηρίζουν οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας, διαμηνύοντας πως δεν υπάρχει καλύτερη απάντηση από την τόνωση της ανάπτυξης.


Κατά την Credit Suisse, η οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίζει να ισχυροποιείται αφήνοντας πίσω στο παρελθόν την ύφεση. Για το 2014, η ανάπτυξη τοποθετείται στο 1,3% και για το 2015 στο 1,7%.
Ποια είναι λοιπόν η μεγαλύτερη πρόκληση για τους Ευρωπαίους ηγέτες με την έλευση του 2014; Να εκμεταλλευθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη βελτίωση της οικονομίας για να επιλύσουν τα υπάρχοντα προβλήματα, όπως για παράδειγμα η διαρκής έλλειψη εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.  
"Η ευρωπαϊκή κρίση - με την έννοια της συνεχούς αβεβαιότητας και μεταβλητότητας - φαίνεται πως έχει περάσει. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση, δεν έχουν επιλυθεί τα προβλήματα της Ευρωζώνης", προειδοποιεί η Credit Suisse, εξηγώντας πως το σύνολο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα πρέπει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις σε οικονομικό, χρηματοπιστωτικό και πολιτικό επίπεδο. Ο τρόπος που θα διαχειριστούν τις προκλήσεις αυτές θα καθορίσει και τη δυναμική της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης