Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«SOS» Fitch προς τις γερμανικές τράπεζες – Διεύρυνση ζημιών ελέω της έκθεσης στην ναυτιλία!

«SOS» Fitch προς τις γερμανικές τράπεζες – Διεύρυνση ζημιών ελέω της έκθεσης στην ναυτιλία!

Σε κίνδυνο και η αξιολόγηση της ποιότητας των assets

«Ακριβά» αναμένεται να πληρώσουν οι γερμανικές τράπεζες την έκθεση τους στον ναυτιλιακό τομέα, καθώς ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποιεί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για διεύρυνση των ζημιών και το 2014.
Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης εφιστά την προσοχή των γερμανικών τραπεζών, οι οποίες κατατάσσονται στις πλέον εκτεθειμένες στον εν λόγω τομέα, καθώς οι ζημιές στα ναυτιλιακά «portofolios» θα επεκταθούν και το 2014.
Πληθώρα γερμανικών τραπεζών, όπως οι HSH Nordbank, NordLB and Commerzbank, αναμένεται να δεχθούν ισχυρά πλήγματα από την έκθεσή τους στον ναυτιλιακό τομέα, γεγονός που ενδέχεται να αποτελέσει τροχοπέδη στην αξιολόγηση των στοιχείων assets, στο περιθώριο των stress tests του 2014.


Σε αντίθετη πορεία η Σκανδιναβία
Στον αντίποδα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβαθμίζει τους ελλοχεύοντες κινδύνους στις σκανδιναβικές τράπεζες, οι οποίες εμφανίζονται πιο συντηρητικές εν συγκρίσει με τις γερμανικές.
Τα σκανδιναβικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διαθέτουν μία ορθολογική κατανομή των portofolios, εστιάζοντας την προσοχή τους στις μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες, οι οποίες κατέχουν μία ισχυρή ταμειακή εισροή.
Επίσης, στα «ατού» των σκανδιναβικών τραπεζών συγκαταλέγεται η ιδιαίτερη προτίμηση στις off-shore εταιρείες.
Ως εκ τούτου, ο οίκος Fitch εκτιμά πως τα δάνεια προς τις ναυτιλιακές εταιρείες θα ομαλοποιηθούν νωρίτερα στην Σκανδιναβία έναντι της Γερμανίας.
Παρά την πλεονεκτική ωστόσο, θέση, αρκετές τράπεζες προβαίνουν στην αθρόα πώληση των ναυτιλιακών δανείων.
Ενδεικτικά, η νορβηγική DNB Bank «ξεφορτώθηκε» το σύνολο των ναυτιλιακών της «βαρών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης