Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Από το 2014 η νέα δράση της ΕΚΤ - Αργούν τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων

Goldman Sachs: Από το 2014 η νέα δράση της ΕΚΤ - Αργούν τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων

Aυστηρή η στάση που θα υιοθετήσει ο Μario Draghi στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου

Δεν αναμένει μεταβολή της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εντός του Δεκεμβρίου η Goldman Sachs.
Όπως τονίζει σε νέα έκθεσή της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, τον Δεκέμβριο, δεν αναμένεται να ληφθεί καμία απόφαση για αλλαγή στην επιτοκιακή πολιτική της κεντρικής τράπεζας.
Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν αμετάβλητα μέχρι τα τέλη του έτους. Ωστόσο, όπως προβλέπει η αμερικανική τράπεζα, ο διοικητής της ΕΚΤ, ο Mario Draghi, κατά τη συνέντευξη Τύπου του Δεκεμβρίου (η οποία θα είναι και η τελευταία για το 2013) θα υιοθετήσει μια πιο αυστηρή στάση από ότι συνήθως, στέλνοντας πιθανότατα νέο μήνυμα - προς πάσα κατεύθυνση - για τους κινδύνους που συνεχίζουν να απειλούν την Ευρωζώνη και την ευρωπαϊκή οικονομία, ιδίως τώρα που ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα.
Ο Draghi μετά βεβαιότητας θα επαναλάβει - τον Δεκέμβριο - πως η ΕΚΤ παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα και συναγερμό, προκειμένου να αναλάβει πρόσθετη δράση, αν απαιτηθεί.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές της Goldman Sachs, η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ τον ερχόμενο μήνα δεν θα δώσει κανένα ξεκάθαρο στίγμα των άμεσων προθέσεων της κεντρικής τράπεζας. Αυτό που εκτιμάται πως θα συμβεί είναι η επανάληψη των ίδιων ηχηρών δεσμεύσεων της ΕΚΤ, δια στόματος του ίδιου του διοικητή της.
Εστιάζοντας, στη συνέχεια η αμερικανική τράπεζα, στο ενδεχόμενο η ΕΚΤ να προχωρήσει σε αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, υποστηρίζει πως, παρά τη συζήτηση που έχει ανοίξει, η εν λόγω επιλογή δεν έχει εξεταστεί ακόμη υπό σοβαρό πρίσμα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης