Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Η μετά Chavez εποχή στην Βενεζουέλα – Στο «χείλος» του γκρεμού η οικονομία

tags :
Moody’s: Η μετά Chavez εποχή στην Βενεζουέλα – Στο «χείλος» του γκρεμού η οικονομία

Το Καράκας χάνει και την «μάχη» με το πετρέλαιο

Κάτι λιγότερο από ένας χρόνος έχει «περάσει» από τον θάνατο του Hugo Chavez, και η Βενεζουέλα βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.
Ο πληθωρισμός τραβά την ανηφόρα, το εθνικό νόμισμα «χάνει» μεγάλο μέρος της αξίας του και το ισοζύγιο τρέχουσων συναλλαγών «κοκκινίζει» επικίνδυνα.
Ακόμα και ο τομέας της ενέργειας – όπου η Βενεζουέλα διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα – «βουλιάζει» διαρκώς, ελέω της έλλειψης επενδύσεων, με αποτέλεσμα το ετήσιο ΑΕΠ να συρρικνώνεται, σε ανησυχητικά επίπεδα.
«Υπάρχει μία διαφορά μεταξύ της Βενεζουέλας και της υπόλοιπης Λατινικής Αμερικής. Η μακροοικονομική στρατηγική τα τελευταία 20 χρόνια έτυχε εντελώς λαθεμένων χειρισμών» διαμηνύει ο Juan Pablo Fuentes, οικονομολόγος της Moody’s.
«Φωτοτυπώντας» την γραμμή Chavez, o νέος Πρόεδρος, Nicola Maduro καταλογίζει στο ιδιωτικό κεφάλαιο την ευθύνη των προβλημάτων της χώρας.


«Δεν μπορείς να νικήσεις τον πληθωρισμό μέσω διαταγμάτων. Μόνο με σωστές οικονομικές στρατηγικές» αναφέρει χαρακτηριστικά, ο Juan Pablo Fuentes, επικρίνοντας τις πρόσφατες πρακτικές του Προέδρου Maduro.
Το έλλειμμα της Βενεζουέλας υπολογίζεται  το 2013 στο 15% του ΑΕΠ, με το εθνικό ακαθάριστο προϊόν με την σειρά του, να «κλείνει» στα 300 δισ. δολάρια και το δολάρια να ισούται με 6,30 bolivar(εθνικό νόμισμα).
Ο ρυθμός πληθωρισμού εκτινάχθηκε τον Οκτώβριο στο 58,5%, ενισχυμένος κατά 21,4% εν συγκρίσει με το 2012.
Τα άνωθεν στοιχεία οδήγησαν την κυβέρνηση να επεκτείνει τον έλεγχο στις τιμές, καθώς η κατάσταση βαίνει προς εκτροχιασμό.
«Η Βενεζουέλα ίσως έλθει αντιμέτωπη το 2014 με τριψήφια αύξηση στον πληθωρισμό» προειδοποιεί ο Juan Pablo Fuentes.
Η χώρα ξεμένει από όπλα, με την οικονομική κρίση να ζυγώνει επικίνδυνα.
Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αυξηθεί σε δυσθεώρητα επίπεδα, με την απόδοση του 20ετούς ομολόγου να καταγράφει άνοδο 100 μονάδων βάσης σε μόλις ένα μήνα.


Παράλληλα, η Βενεζουέλα φαίνεται πως «χάνει» και το μεγαλύτερο «όπλο» της, το πετρέλαιο, καθώς οι συμμαχίες του Chavez στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής, σταδιακά αποδομούνται.
Η παραγωγή πετρελαίου στην κρατική Petróleos de Venezuela έχει μειωθεί στα 2,5 εκ. βαρέλια την ημέρα, έναντι 3,5 εκ. βαρελιών τιςς «χρυσές» εποχές του Chavez.
«Εάν δεν γίνουν επενδύσεις, η παραγωγή θα συνεχίσει να μειώνεται. Εάν ο Maduro συνεχίσει την πολιτική του Chavez, το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο για την Βενεζουέλα» καταλήγει ο αναλυτής της Moody’s.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης