Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Credit Suisse: Κέρδη έως 20% στο ελληνικό χρηματιστήριο και στις αγορές του Νότου το 2014

Credit Suisse: Κέρδη έως 20% στο ελληνικό χρηματιστήριο και στις αγορές του Νότου το 2014

Προτιμώμενη επενδυτική επιλογή στην περιφέρεια οι τραπεζικές μετοχές

Διατήρηση του ράλι στην ελληνική αγορά, αλλά και σε όλα τα χρηματιστήρια της ευρωπαϊκής περιφέρειας, προβλέπει για το 2014 η Credit Suisse, εκτιμώντας πως για το επόμενο έτος, πρωταγωνιστές στην Ευρώπη δεν θα είναι οι αγορές του ισχυρού Βορρά, αλλά αντίθετα εκείνες του αδύναμου Νότου.
Όπως επισημαίνει σε νέα έκθεσή της η ελβετική τράπεζα, οι μετοχές στις πιο αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης διαθέτουν όλα τα εχέγγυα για υψηλές αποδόσεις εντός του 2014.
Ήδη οι αγορές στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ιρλανδία άρχισαν να υπεραποδίδουν από το 2013, αμέσως μόλις υποχώρησαν οι φόβοι για διάσπαση της Ευρωζώνης και αποχώρηση χωρών από το ευρώ.
Μέχρι και χθες Τρίτη, η ελληνική αγορά μετρά κέρδη 30% από τις αρχές του 2013, ενώ τα χρηματιστήρια σε Ισπανία και Ιταλία έχουν καταγράψει άνοδο 19% και 16%, αντίστοιχα, κατά την ίδια περίοδο.
Σύμφωνα με την Credit Suisse, τις μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ευρωζώνη, τις προσφέρουν τη δεδομένη στιγμή οι τραπεζικές μετοχές, για τους εξής λόγους:
- Οι τραπεζικές μετοχές αποτελούν τον καθρέφτη της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών
- Οι τράπεζες κλιμακώνουν τις προσπάθειες για εκκαθάριση και εξυγίανση των ισολογισμών τους
- Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο λόγω  ενδεχόμενων κρατικών χρεοκοπιών, αφού στην Ευρωζώνη η πιθανότητα αυτή έχει μειωθεί.
Πιο συγκεκριμένα, η ελβετική επενδυτική τράπεζα, που δηλώνει κατά κύριο λόγο overweight στα χρηματιστήρια Ιταλίας και Ισπανίας, προβλέπει πως οι μετοχές της περιφέρειας θα υπεραποδώσουν κατά 20% εντός του επόμενου έτους, 2014.
Ο λόγος; Όπως εξηγεί η Credit Suisse, πλέον έχει μειωθεί η ψαλίδα ανάμεσα στην ανάπτυξη των ισχυρών χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά (Γερμανία, Γαλλία) και των χωρών του Νότου (Ισπανία, Ιταλία). Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013, η διαφορά (σε όρους ανάπτυξης) αντιστοιχούσε στο 2,4%, ενώ μέχρι τα τέλη του 2014 θα έχει υποχωρήσει στο 0,9%.
"Εντός του ευρωπαϊκού χαρτοφυλακίου, οι επενδυτές πρέπει σίγουρα να δηλώσουν overweight στις αγορές της περιφέρειας", σημειώνει χαρακτηριστικά η ελβετική τράπεζα.

 


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης