Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Να στραφεί η Ευρώπη στην βιομηχανία - Επλήγη η ελληνική αγορά εργασίας

Deutsche Bank: Να στραφεί η Ευρώπη στην βιομηχανία - Επλήγη η ελληνική αγορά εργασίας
Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία  μετρούν τις μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας στον βιομηχανικό κλάδο
H επαναβιομηχάνιση αποτελεί ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα για την Ευρώπη, εξίσου σημαντικό με τις προσπάθειες εξόδου από την κρίση και επιστροφής στη βιώσιμη ανάκαμψη.
Τα ανωτέρω υποστηρίζει η Deutsche Bank, σε νέα 23σέλιδη έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Europe's re-industrialisation - The gulf between aspiration and reality" (Η επαναβιομηχάνιση της Ευρώπης: Το χάσμα μεταξύ φιλοδοξίας και πραγματικότητας) την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
H γερμανική τράπεζα επαναφέρει στο προσκήνιο έναν άκρως φιλόδοξο στόχο που έθεσε πριν από περίπου έναν χρόνο (τέλη 2012) η Κομισιόν και ο οποίος φέρεται να πέρασε στα... ψιλά γράμματα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει στην αύξηση του μεριδίου της βιομηχανικής παραγωγής στην ευρωπαϊκή οικονομία από το 16% που κυμαίνεται σήμερα στο 20% μέχρι το 2020. Πρόκειται για έναν στόχο - απάντηση στη σημαντική καθίζηση που έχει υποστεί η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρώπη, την τελευταία 10ετία.

Η βιομηχανική παραγωγή στις ευρωπαϊκές χώρες



Πραγματοποιώντας η Deutsche Bank μια σύντομη αναδρομή στα όσα έχουν συμβεί στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, κυρίως από το ξέσπασμα της ευρωπαϊκής κρίσης, στέκεται κυρίως στις ραγδαίες αλλαγές που σημειώθηκαν στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία. Όπως επισημαίνει η γερμανική τράπεζα, η αγορά εργασίας σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία δέχθηκε μεγάλο πλήγμα, με αποτέλεσμα οι χώρες αυτές να μετρούν τις μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας στον βιομηχανικό κλάδο. Η πολυπόθητη ανάκαμψη, στο εν λόγω μέτωπο, δεν έχει ακόμη έρθει. Στον αντίποδα, Γερμανία και Αυστρία είναι οι μοναδικές δύο χώρες, στις οποίες αυξήθηκε ραγδαία ο αριθμός των εργαζομένων στον βιομηχανικό κλάδο, κατά τα τελευταία χρόνια.
Παρουσιάζοντας την ακτινογραφία της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρώπη, η γερμανική τράπεζα αναφέρει ενδεικτικά πως το μερίδιό της σε κάθε χώρα, ως προς το σύνολο της οικονομίας, έχει ως εξής: Iρλανδία (23,3%), Ουγγαρία (22,7%), Γερμανία (22,4%), Ελλάδα (10%), Γαλλία (10%), Βρετανία (10%).
"Mπορεί έως έναν βαθμό η υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής να  οφείλεται στην ταυτόχρονη ισχυροποίηση του κλάδου των υπηρεσιών, ωστόσο εύκολα γίνεται αντιληπτό πως ορισμένες χώρες εμφανίζουν τεράστιο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας... Αυτός είναι και ο λόγος της δραματικής πτώσης της βιομηχανικής παραγωγής", προειδοποιεί η Deutsche Bank.




Tι προτείνει όμως η γερμανική τράπεζα, προκειμένου η Ευρώπη να ανακτήσει μέρος της χαμένης της βιομηχανικής ισχύος; Όπως υποστηρίζει ρητά και κατηγορηματικά, δεν έχει νόημα καμία ευρωπαϊκή χώρα να ακολουθήσει κάποιο παλιό ή συνηθισμένο βιομηχανικό μοντέλο. Αντ' αυτού, είναι προτιμότερο να προωθηθούν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, προκειμένου αυτές να καταστούν και πάλι ανταγωνιστικές. Τι είδους μέτρα θα απαιτηθούν; Όπως εξηγεί η Deutsche Βank, χρειάζονται μέτρα τόνωσης των επενδύσεων και πρωτοβουλίες στήριξης της έρευνας, της εκπαίδευσης, των υποδομών.
"O στόχος που έχει θέσει η Κομισιόν για την αύξηση του μεριδίου της βιομηχανικής παραγωγής στο 20% επί του συνόλου της οικονομίας μέχρι το 2020 κρίνεται υπερβολικά φιλόδοξος και πιθανότατα δεν θα επιτευχθεί. Ωστόσο, ο στόχος αυτός στέλνει ορθό μήνυμα πως η Ευρώπη χρειάζεται τη βιομηχανία για να ανακάμψει και να προχωρήσει μπροστά...", καταλήγει η Deutsche Βank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης