Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan κατά Πάπα Φραγκίσκου: Δεν φταίνε οι αγορές για την παγκόσμια φτώχεια

JP Morgan κατά Πάπα Φραγκίσκου: Δεν φταίνε οι αγορές για την παγκόσμια φτώχεια
Όσοι κατηγορούν τα σημερινά οικονομικά συστήματα για την άνοδο των ποσοστών της φτώχειας αγνοούν θεμελιώδη γεγονότα, προειδοποιεί η αμερικανική τράπεζα
Στην αντεπίθεση περνά η JP Morgan, ανοίγοντας μέτωπο κατά του Βατικανό και προσωπικά κατά του Πάπα Φραγκίσκου! Αιτία; Οι πρόσφατες δηλώσεις του Πάπα για "τυραννία των αγορών!".
Σε πρόσφατη ανάλυσή του ο James Glassman, οικονομολόγος της JP Morgan, υπεραμύνεται των αρχών του καπιταλισμού, χωρίς ωστόσο να κάνει καμία ειδική αναφορά στο πρόσωπο του Πάπα Φραγκίσκου. Ωστόσο, η πλειοψηφία των παραγόντων της Wall Street είναι πεπεισμένη πως τα σχόλια του Glassman έχουν αποδέκτη τον Πάπα Φραγκίσκο!
Τι αναφέρει όμως ο οικονομολόγος της JP Morgan; Κατά τον Glassman "όσοι ανησυχούν για τα ποσοστά της φτώχειας παγκοσμίως, καλά θα κάνουν να είναι ευγνώμονες, παρά να διατυπώνουν παράπονα. Όσοι σπεύδουν να κατηγορήσουν τα σημερινά οικονομικά συστήματα για την άνοδο των ποσοστών της φτώχειας, αγνοούν θεμελιώδη γεγονότα".
Όπως προσθέτει ο οικονομολόγος της JP Morgan, το φαινόμενο της φτώχειας δεν είναι ούτε μοντέρνο, ούτε νέο, ούτε σημείο των καιρών. Οι αναπτυγμένες οικονομίες ακόμη επιχειρούν να εξέλθουν από την ύφεση, αναζητώντας την ανάπτυξη. Όσοι έχουν πληγεί από την ύφεση, θα αποκατασταθούν σταδιακά, όσο η ανάπτυξη θα ισχυροποιείται. Ταυτόχρονα, παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα του αναπτυγμένου κόσμου, το παγκόσμιο βιοτικό επίπεδο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ!
Με άλλα λόγια, συνεχίζει ο οικονομολόγος της η JP Morgan, τα οικονομικά συστήματα και οι αγορές κάνουν πολύ περισσότερα σήμερα (από ότι έκαναν στο παρελθόν) προκειμένου να μπει τέλος στο παγκόσμιο πρόβλημα της φτώχειας.

Τι είχε αναφέρει στις 26/11 ο Πάπας Φραγκίσκος
Στην «τυραννία» των αγορών επιτέθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος, σε ένα μακροσκελές κείμενο που παρέδωσε συμβολικά σε έναν διάκονο, έναν ιερέα και έναν επίσκοπο.
Ο Πάπας κάλεσε τους πλούσιους να μοιραστούν τον πλούτο τους ενώ στράφηκε κατά της οικονομικής ανισότητας και ζήτησε αλλαγές στην παπική εξουσία.
«Όπως η εντολή "Ου φονεύσεις" θέτει ένα ξεκάθαρο όριο για την προστασία της αξίας της ανθρώπινης ζωής, σήμερα πρέπει να πούμε "όχι" σε μία οικονομία απόκλισης και ανισότητας. Μια τέτοια οικονομία σκοτώνει» γράφει ο Πάπας.
Διευκρινίζοντας ότι δεν επιθυμεί να λαϊκίσει ανεύθυνα, τόνισε πως η οικονομία δεν πρέπει να ανατρέχει σε πανάκεια που αποτελεί ένα νέο δηλητήριο, όπως όταν κάποιος ισχυρίζεται ότι έχουν αυξηθεί τα κέρδη, μειώνοντας την αγορά εργασίας και με αυτόν τον τρόπο οδηγούμαστε σε νέους αποκλεισμένους.
Μάλιστα ο Πάπας προειδοποιεί ότι η οικονομική ανισότητα θα οδηγήσει σε συγκρούσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης