Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank - Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα απειλήσει την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ - Απίθανο haircut στο χρέος

Deutsche Bank - Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα απειλήσει την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ - Απίθανο haircut στο χρέος
Απίθανο ένα haircut στο ελληνικό χρέος, σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα - Συνιστά επώδυνη πολιτικά λύση
(upd)Υψηλός παραμένει ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα, προειδοποιεί η Deutsche Bank, παρακολουθώντας στενά τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις που σημειώνονται επί ελληνικού εδάφους.
"Ο μεγαλύτερος φόβος για την Ελλάδα έγκειται στην πολιτική αποσταθεροποίηση", διαμηνύει η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, στη νέα έκθεσή της "Focus Europe - European Outlook 2014", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όπως σημειώνει η Deutsche Bank, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει ακόμη εύθραυστη. Μάλιστα, η βιωσιμότητά της θα τεθεί σε κίνδυνο τον Μάιο του 2014, αν ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυξήσει θεαματικά τα ποσοστά του στην κρίσιμη αναμέτρηση των ευρωεκλογών.
Η γερμανική τράπεζα ωστόσο παραμένει πιστή στις προβλέψεις της για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη το 2014, τοποθετώντας στο +0,8% την ανάπτυξη για το 2014 και στο +2% για το 2015. Να σημειωθεί εδώ ότι η Deutsche Bank - εδώ και αρκετούς μήνες - παρουσιάζει τις συγκεκριμένες προβλέψεις για το μέγεθος της ανάπτυξης της Ελλάδας την επόμενη διετία, χωρίς να έχει προβεί σε αναθεώρηση.



Όπως υποστηρίζει, τόσο από οικονομική, όσο και από πολιτική σκοπιά, το 2013 ήταν ένα σχετικά σταθερό έτος για την Ελλάδα. Φέτος, η ελληνική κυβέρνηση θα κατορθώσει να επιτύχει τον στόχο για την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος, αυξάνοντας τις προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας στην κατεύθυνση μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους το 2014.
"Η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία για μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους της εντός του 2014, ωστόσο η συμφωνία αυτή δεν θα περιλαμβάνει haircut. H λύση του haircut είναι πολιτικά δύσκολη και για τον λόγο αυτό μοιάζει απίθανη. Στον αντίποδα, η Αθήνα θα κατορθώσει να διασφαλίσει μειώσεις επιτοκίων και παράταση στην αποπληρωμή των δανείων της. Πρόκειται για λύσεις, πολύ πιο εύπεπτες, για τους Ευρωπαίους ηγέτες", εκτιμά η γερμανική τράπεζα.
Όπως προσθέτει επίσης, αμέσως μόλις συμφωνηθούν οι εν λόγω πρωτοβουλίες, θα ανοίξει σταδιακά και ο δρόμος για την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές για δανεισμό.



Εστιάζοντας στο σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας, η Deutsche Bank χαρακτηρίζει έτος σταθμό το 2014. Γιατί; Γιατί με το νέο έτος η Ευρωζώνη θα πρέπει να διδαχθεί από τα μαθήματα διαχείρισης της κρίσης, τα οποία ξεκίνησε κατά το τρέχον έτος, 2013.
Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, είναι πλέον γεγονός πως η Ευρωζώνη προχωρά μπροστά. Καίριες αποφάσεις στη μάχη κατά της κρίσης καλλιέργησαν το έδαφος για την επιστροφή στην ανάκαμψη. Ειδικότερα, η ανάπτυξη της Ευρωζώνης τοποθετείται στο +1% για το 2014 και στο +1,4% για το 2015.



"Οι προσπάθειες για τη διαρθρωτική επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους αλλάζουν μορφή. Η Ευρωζώνη περνά από την εποχή της δημοσιονομικής προσαρμογής στην εποχή της τραπεζικής ένωσης", σημειώνει η Deutsche Bank, για να συμπληρώσει ωστόσο πως ο επικείμενος γύρος των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν αποκλείεται να προκαλέσει νέες αναταράξεις.
"Εάν η ανάκαμψη της Ευρωζώνης συνεχιστεί, τότε το 2014 θα είναι ένα ήσυχο έτος για την ευρωπαϊκή οικονομία", προβλέπουν μεταξύ άλλων οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας. "Η ανάκαμψη θα συνεχιστεί, ωστόσο θα είναι αργή και εύθραυστη", συμπληρώνουν.



 
Πρώτη ενημέρωση: 07:49, 17 Δεκεμβρίου 2013
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης