Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist - Ένας πλήρης οδηγός για να γίνεις ο μελλοντικός Καγκελάριος της Γερμανίας

tags :
Economist - Ένας πλήρης οδηγός για να γίνεις ο μελλοντικός Καγκελάριος της Γερμανίας
Το παράδειγμα της… Ursula von der Leyen
(upd2)Δώδεκα εβδομάδες μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και έπειτα από τις μεγαλύτερες διαπραγματεύσεις στην πρόσφατη πολιτική της ιστορία, η Γερμανία απέκτησε καινούρια κυβέρνηση.
Αν και ουδέποτε υπήρξε η παραμικρή αμφιβολία για το εάν η Angela Merkel θα παρέμενε στην Καγκελαρία, το υπουργικό συμβούλιο εμπεριείχε μία… έκπληξη: την νέα υπουργό Αμύνης, Ursula von der Leyen, η οποία αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα στο εν λόγω χαρτοφυλάκιο.
Η Ursula von der Leyen, ηλικίας 55 χρονών, είναι το πιο προβεβλημένο στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος(CDU), συνιστώντας παράλληλα, το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την διαδοχή της Angela Merkel στο «τιμόνι» του κυβερνώντος κόμματος, εάν και όταν η Καγκελάριος αποφασίσει να αποσυρθεί από τον πολιτικό στίβο.

Ο αντίπαλος ακούει στο όνομα... Sigmar Gabriel
Ο πιο πιθανός αντίπαλος της Ursula von der Leyen για την Καγκελαρία της Γερμανίας είναι ο ηγέτης της κεντροαριστεράς(SPD), Sigmar Gabriel.
Έπειτα από το απογοητευτικό 25,7% που έλαβε στις πρόσφατες εκλογές, το SPD καταγράφει μία ανοδική πορεία, αξιοποιώντας στο έπακρον την συμμετοχή του στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Ο Sigmar Gabriel κραδαίνει το χαρτοφυλάκιο της αντικαγκελαρίας και του υπουργού Ενέργειας και Οικονομίας.
Αυτό τον καθιστά «ρυθμιστή» στην μεγαλύτερη εγχώρια μεταρρύθμιση της νέας κυβέρνησης, δηλαδή στην μεταβίβαση από την εποχή του άνθρακα και της πυρηνικής ενέργειας, στην εποχή της αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Το… ατού της Ursula
Ως υπουργός Άμυνας, η Ursula von der Leyen, διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο, το οποίο περιλαμβάνει την διαχείριση των μεταρρυθμίσεων στον στρατό.
Μέσω του εν λόγω χαρτοφυλακίου, η Γερμανίδα υπουργός καλείται να «χτίσει» το ηγετικό της προφίλ έναντι του επικείμενου αντιπάλου της, του Sigmar Gabriel.
Οι αντίπαλοί της είναι σχετικά λίγοι, καθώς η στελέχωση των υπουργικών θώκων πραγματοποιείται από βετεράνους της γερμανικής πολιτικής σκηνής, όπως επί παραδείγματι ο Wolfgang Schaueble.

Το προφίλ της διαδόχου της Angela Merkel
Η Ursula von der Leyen έχει αφιερώσει την ζωή της εξ’ ολοκλήρου στον πολιτικό στίβο.
Η μητέρα της, Ernst Albrecht, ήταν πρώην πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας.
Η ίδια πραγματοποίησε τα πρώτα βήματα στον πολιτικό χώρο σε ηλικία 42 ετών, έπειτα από μία περιπλάνηση σε Βέλγιο, Βρετανία και ΗΠΑ.
Όταν η Angela Merkel ανέλαβε το 2005 τα ηνία του γερμανικού κράτους, η Ursula von der Leyen ηγήθηκε αρκετών υπουργείων, κυρίως δευτερευούσης σημασίας.
Κατά την διάρκεια αυτών των χρόνων, κατάφερε να αποδείξει την αφοσίωσή της στην A. Merkel, αποκτώντας παράλληλα, τη θερμή συμπάθεια της κομματικής βάσης του CDU.

(Πρώτη ενημέρωση - 23 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 07:19)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης