Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ανοικτή επιστολή προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – Η Εθνική τράπεζα γιατί ουδέποτε δεν παρουσίασε το πραγματικό της κεφαλαιακό πρόβλημα;

Ανοικτή επιστολή προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – Η Εθνική τράπεζα γιατί ουδέποτε δεν παρουσίασε το πραγματικό της κεφαλαιακό πρόβλημα;
Γιατί πίσω από τις pro forma ανακοινώσεις η διοίκηση της Εθνικής συγκαλύπτει την κεφαλαιακή της ανεπάρκεια;
Μας προκαλεί τεράστια απορία πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δεν έχει εξετάσει επισταμένως την περίπτωση της κεφαλαιακής ανεπάρκειας της Εθνικής τράπεζας.
Στις αρμόδιες αρχές προφανώς και συμπεριλαμβάνουμε τόσο την ΤτΕ όσο και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας από το 2012 και για όλα τα τρίμηνα που ακολούθησαν δεν έχει παρουσιάσει το πραγματικό της πρόβλημα στο επενδυτικό κοινό.
Αναφερόμαστε στις επίσημες ανακοινώσεις, στα δελτία τύπου που εξέδιδε η Εθνική τράπεζα μη ενημερώνοντας επαρκώς το επενδυτικό κοινό.
Δεν θα πούμε ότι το έπραττε σκόπιμα αλλά έλεγε την μισή αλήθεια όταν παρουσίαζε στοιχεία για τον δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας.
Ας δούμε τα δεδομένα.
Στα αποτελέσματα χρήσης 2012 στο επίσημο δελτίο τύπου η Εθνική αναφέρει ότι διαθέτει core tier 1 8,8%.
Το πραγματικό core tier της Εθνικής στο τέλος του 2012 ήταν 7,8%.
Το 7,8% core tier 1 παρουσιάζεται στην επίσημη παρουσίαση αποτελεσμάτων 9μήνου 2013 σελίδα 7.
Στο α΄ τρίμηνο του 2013 η Εθνική αναφέρει ότι είχε pro forma core tier 1 δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 9,3%, στο α΄6μηνο του 2013 9,2% ή 4,948 δισεκ. ευρώ core tier 1 και στο 9μηνο του 2013 είχε 9,4% ή 5,053 δισεκ. ευρώ.
Η Εθνική τράπεζα είχε πραγματικό core tier 1 στο 9μηνο του 2013 8,4%.
Πήρε 251 εκατ από την Πανγαία και μείωσε σημαντικά τα RWAs κατά 3,4 δισεκ. ευρώ στα 53,9 δισεκ. για να μπορέσει να εμφανίσει 9,4% core tier 1 το οποίο θα μειωθεί λόγω stress tests και ζημιών από την τουρκική λίρα και θα αυξηθεί από τα έσοδα του Αστέρα Βουλιαγμένης.
Η ένσταση μας την οποία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρέπει να υποχρεώσει όλες τις τράπεζες να την τηρούν είναι η εξής.
Υποχρεούνται οι τράπεζες να παρουσιάζουν τον πραγματικό δείκτη κεφαλαιακής τους επάρκειας ναι ή όχι;
Αν υποχρεούνται όπως είναι και το ορθό γιατί δεν καταγράφονται με σαφή τρόπο όλα αυτά τα στοιχεία, στις επίσημες ανακοινώσεις δηλαδή στα δελτία τύπου που παρουσιάζονται, ώστε και ο απλός επενδυτής να μπορεί να συγκρίνει και να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα;
Οι τράπεζες πρέπει να υποχρεωθούν να παρουσιάζουν τους πραγματικούς δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας και για λόγους ενημέρωσης να παρουσιάζουν και τα pro forma.
Για το bankingnews.gr προφανώς δεν ήταν έκπληξη.
Η Εθνική στο τέλος του 2012 είχε 5,032 δισεκ. core tier 1 αλλά μέσο σταθμισμένο ενεργητικό 64,5 δισεκ. και στο 9μηνο του 2013 είχε 5,053 δισεκ. core tier 1 και μέσο σταθμισμένο ενεργητικό 53,9 δισεκ.
Στο τέλος του 2012 είχε core tier 1 ως ποσοστό επί του RWAs 7,8% που ήταν και ο δείκτης κεφαλαίων core tier 1 και στο 9μηνο του 2014 ήταν 9,4%.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να υποχρεώνει όλες τις τράπεζες να παρουσιάζουν στα δελτία τύπου με απόλυτη σαφήνεια τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Πολλά εξ αυτών είναι σκόπιμα παραπλανητικά ή λένε τις μισές αλήθειες.
Μην θεωρούμε κατώτερους τους αναγνώστες των δελτίων τύπου των τραπεζών.
Ήμαρτον.

Υποσημείωση

Προκαλούμε τον οποιοδήποτε να αμφισβητήσει τα όσα γράφουμε.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έστω και κατόπιν εορτής να πάρει θέση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης