Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Blackstone - H Eλλάδα του 2014 περιλαμβάνει νέες περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων

Blackstone -  H Eλλάδα του 2014 περιλαμβάνει νέες περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων
Η Αθήνα θα συνεχίσει να υλοποιεί το οικονομικό της πρόγραμμα, αφού έχει δεσμευθεί απέναντι στην τρόικα
Eπιτυχή υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στην τρόικα αναμένει για την Ελλάδα το 2014 η Blackstone Advisory Partners, παρουσιάζοντας τις σημαντικότερες προβλέψεις της για το νέο έτος.
Ειδικότερα, για την Ελλάδα, η επενδυτική εταιρεία εκτιμά πως κατά το νέο έτος θα συνεχίσει να εφαρμόζει τους όρους του οικονομικού της προγράμματος, όπως ήδη άλλωστε έχει δεσμευθεί να κάνει απέναντι στους πιστωτές της.
"Η Ελλάδα θα ακολουθήσει και το 2014 τον δρόμο που χάραξε το 2013. Θα συνεχίσει να μειώνει τις κρατικές δαπάνες και θα συνεχίσει να αυξάνει τους φόρους", επισημαίνει η Blackstone, στο περιθώριο των εκτιμήσεών της για την Ευρωζώνη.
Αναλυτικά, οι κορυφαίες προβλέψεις για το νέο έτος έχουν ως εξής:
1) Το Ιράν ανακοινώνει ότι διαθέτει επαρκή αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου προκειμένου να κατασκευάσει πυρηνικούς πυραύλους. Ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί - και να διαχειριστεί - την εξής πραγματικότητα: Το Ιράν αποτελεί μια σοβαρή πυρηνική απειλή.
2) Η περιορισμένη ανάπτυξη των εταιρικών κερδών στις ΗΠΑ θα οδηγήσουν σε μεγάλη πτώση τον S&P 500, τον δείκτη βαρόμετρο της Wall Street, απογοητεύοντας τους επενδυτές. Ο S&P 500 δεν αποκλείεται να χάσει ακόμη και τις 1.300 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι στην τρέχουσα συγκυρία ο S&P 500 κινείται πάνω από τις 1.800 μονάδες.  
3) Οι κυριότερες αγορές ανά τον κόσμο δέχονται ανανεωμένες πιέσεις, διαγράφοντας τα κέρδη του περασμένου έτους. Αιτία, η κορύφωση του ανταγωνισμού στο investment banking και οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών. Η ρυθμιστική νομοθεσία σε κάθε γωνιά του κόσμου καθίσταται πιο αυστηρή.
4) Οι ΗΠΑ κατορθώνουν σταδιακά να καταστούν ανεξάρτητοι από τις εισαγωγές πετρελαίου της Μέσης Ανατολής. Η τιμή του πετρελαίου θα υποχωρήσει στα επίπεδα των 70 δολαρίων το βαρέλι.
5) Η κινεζική κυβέρνηση εμφανίζεται πιο αποφασισμένη από ποτέ να προχωρήσει στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, προκειμένου η οικονομία να αρχίσει ξανά να ισχυροποιείται.
6) Η κλιματική αλλαγή παραμένει στο επίκεντο των ανησυχιών και το 2014, ωθώντας στα ύψη τις τιμές των εμπορευμάτων.
7) Οι τιμές του χρυσού, παρά την πτώση που έχουν υποστεί το τελευταίο διάστημα, θα πάρουν ξανά την ανιούσα, συντηρούμενες από την "πανταχού παρούσα" αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία.
8) Οι προκλήσεις παραμένουν για την ιαπωνική οικονομία και το γιεν συνεχίζει να δέχεται πιέσεις.
9) Οι διαρθρωτικές αδυναμίες της Ευρωζώνης παραμένουν. Καίρια ζητήματα για την ευρωπαϊκή οικονομία εξακολουθούν να είναι άλυτα και όσο η κρίση δεν φτάνει στο τέλος της, τόσο ενισχύεται ο κίνδυνος για κοινωνική έκρηξη. Παρά την τάση χαλάρωσής της, η λιτότητα θα κυριαρχήσει ξανά στην ατζέντα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Οι ευρωπαϊκές μετοχές, μετά το ράλι των τελευταίων μηνών του 2013, θα εισέλθουν σε φάση διόρθωσης, ακολουθώντας την αδυναμία της Wall Street.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης