Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

MarketWatch - Οι 6 εκπλήξεις του 2014 – Η φτωχή Ευρωζώνη, η πλούσια Αμερική και η… κερδισμένη Βρετανία

MarketWatch - Οι 6 εκπλήξεις του 2014 – Η φτωχή Ευρωζώνη, η πλούσια Αμερική και η… κερδισμένη Βρετανία
Αρκετές οι εκπλήξεις για το 2014…
(upd)Το 2014 «κρύβει» πολύ περισσότερες εκπλήξεις από ό,τι φαντάζονται οι διεθνείς αναλυτές.
Σύμφωνα με το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης MarketWatch, οι επόμενοι 12 μήνες εγκυμονούν αρκετές εκπλήξεις για τις διεθνείς αγορές.

1. Τέλος στον ιαπωνικό αποπληθωρισμό
Ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός, Shinzo Abe, θα «δει» το όνειρο του τερματισμού της αποπληθωριστικής περιόδου να εκπληρώνεται το 2014.
Ωστόσο, η επιστροφή των πληθωριστικών τάσεων πέριξ του 2% συνοδεύεται από δραστική αποδυνάμωση του yen, θέτοντας τις ιαπωνικές αρχές σε εγρήγορση.

2. «Φτωχό» το 2014 για την Ευρωζώνη
Η Ευρωζώνη θα βιώσει άλλο ένα… φτωχό έτος. Οι θεσμικές ανισορροπίες συνιστούν ισχυρό εμπόδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Η ανάπτυξη παραμένει αδύναμη, με την πολιτική αστάθεια και το χάσμα μεταξύ περιφέρειας και πυρήνα να αποτελούν «βαρίδια» για την Ευρώπη.
Η αναπάντεχη ισχυροποίηση του ευρώ το 2013 συντελεί στην άκρως χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.
Η ετήσια αύξηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κυμαίνεται μόλις στο 1,4% με τις αποπληθωριστικές πιέσεις να παραμένουν ζωντανές.

3. Σε πλήρη ανάκαμψη η αμερικανική οικονομία
Η αμερικανική ανάπτυξη θα κυμανθεί υψηλότερα από τις εκτιμήσεις (2-3%) ενώ η ανεργία θα συρρικνωθεί περαιτέρω, επιτρέποντας στην Fed να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έως το τέλος του 2014.
Τα κακά νέα έρχονται από την αγορά ομολόγων, καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων θα σκαρφαλώσουν στο 4% δίνοντας νέα ώθηση στο δολάριο και καταστρέφοντας κατ’ επέκταση, την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων.
Ένα ισχυρό δολάριο καθιστά ωστόσο, διαχειρίσιμο τον πληθωρισμό.

4. Νέο αφεντικό στην Γερμανία ο Sigmar Gabriel
Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, ο οποίος αποτέλεσε τον μεγάλο κερδισμένο των διαπραγματεύσεων με την Angela Merkel, θα αναδυθεί ως το νέο αφεντικό της γερμανικής κυβέρνησης.
Ως αντικαγκελάριος της Γερμανίας δύναται να αναρριχηθεί στην πολιτική πυραμίδα της Γερμανίας, εκτοπίζοντας τον Wolfgang Schaeuble από τον ρόλο – καταλύτη στα ευρωπαϊκά δρώμενα.
 Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένα μειονεκτήματα. Το SPD διατείνεται υπέρ της βοήθειας προς τα αδύναμα μέλη της Ευρωζώνης. Όμως, αντιτίθεται στην επέκταση των πακέτων διάσωσης προς τις εν λόγω χώρες.

5. Μεγάλη κερδισμένη η… Βρετανία
Το 2014 θα ωφελήσει στο έπακρον την Μεγάλη Βρετανία, η οποία θα δρέψει τα οφέλη από την αυτόνομη νομισματική της πορεία.
Παρότι η Ευρωζώνη παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Λονδίνου, η βρετανική εταιρεία επωφελείται από την μη είσοδό της στην Ευρωζώνη.
Η ανάπτυξη θα είναι ισχυρότερη εν συγκρίσει με την Ευρώπη, ενώ η ανεργία θα υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα, πλησίον του 7,4%.
Ως εκ τούτου, πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για την σταδιακή αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της Bank of England.
H στερλίνα παραμένει ισχυρότερη τόσο από το ευρώ όσο και από το δολάριο.

6. Εύρωστο το 2014 για την Κίνα
Οι μεταρρυθμίσεις της κινεζικής κυβέρνησης θα συντελέσουν στην σταθερή ενίσχυση του επενδυτικού profile της Κίνας.
Η θέληση για συμφωνία με τις ΗΠΑ, θα ωθήσει στα ύψη το εμπορικό πλεόνασμα του Πεκίνου.
Παράλληλα, η αμερικανική στήριξη ίσως συντελέσει στην αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας, η οποία κατατάσσεται στις πρώτες προτεραιότητες της Κίνας.

(πρώτη ενημέρωση 08:14, 31 Δεκεμβρίου 2013)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης