Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bruegel - H Ευρωζώνη χρειάζεται πολιτική ένωση και ενιαίο προϋπολογισμό - Αλλά αυτό δεν θα συμβεί - Δεν υπάρχει βούληση

tags :
Bruegel - H Ευρωζώνη χρειάζεται πολιτική ένωση και ενιαίο προϋπολογισμό - Αλλά αυτό δεν θα συμβεί - Δεν υπάρχει βούληση
Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό - Τα θεμελιώδη προβλήματα του ευρώ παραμένουν άλυτα
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι εισέρχεται η Ευρωζώνη το 2014, προειδοποιεί το Bruegel, η γνωστή δεξαμενή σκέψης (think tank) των Βρυξελλών, επιχειρώντας να σκιαγραφήσει τις προκλήσεις που φέρνει για την ευρωπαϊκή οικονομία το νέο έτος.
Όπως υποστηρίζει σε νέα ειδική ανάλυσή του, με αφορμή την έλευση - σε λίγες ώρες - της νέας χρονιάς, οι διεθνείς αγορές δείχνουν καθησυχασμένες για την πορεία της Ευρωζώνης, ενώ και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί εμφανίζονται ανακουφισμένοι το τελευταίο διάστημα.
Ωστόσο, αυτό που δεν πρέπει κανείς να ξεχνά είναι το εξής: Τα θεμελιώδη προβλήματα που οδήγησαν στο ξέσπασμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους πριν από τέσσερα περίπου χρόνια είναι ακόμη εδώ, παραμένουν άλυτα και περιμένουν τη λύση τους. Τώρα είναι η ώρα για την αντιμετώπισή τους...
Σύμφωνα με το Bruegel, η επιβίωση του ευρώ και της Ευρωζώνης απαιτεί κάτι πολύ συγκεκριμένο: Μια πολιτική ένωση και έναν κοινό προϋπολογισμό. Έναν ενιαίο προϋπολογισμό για τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.
"Η τάση εφησυχασμού για την πορεία της ευρωπαϊκής κρίσης είναι εσφαλμένη. Η κρίση είναι παρούσα και τα προβλήματα που τη συνοδεύουν παραμένουν άλυτα", σπεύδει να προειδοποιήσει το think tank των Βρυξελλών.
Όπως επισημαίνει στη συνέχεια, μια πολιτική ένωση θα βελτίωνε και θα θωράκιζε τη λειτουργία της Ευρωζώνης. Ωστόσο, σύμφωνα με το Bruegel, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ, γιατί δεν υπάρχει θέληση προς την κατεύθυνση αυτή...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης