Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg - Τα σημαντικότερα γεγονότα του 2013 και τα διδάγματα - Οκτώ οικονομολόγοι απαντούν

Bloomberg - Τα σημαντικότερα γεγονότα του 2013 και τα διδάγματα  - Οκτώ οικονομολόγοι απαντούν
Τι ξημερώνει για την παγκόσμια οικονομία το 2014
Ποια είναι τα διδάγματα που άντλησαν από το 2013 οι οικονομολόγοι, αναφορικά με ορισμένα καίρια ζητήματα, όπως η λιτότητα, η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, τα εικονικά νομίσματα, το ελεύθερο εμπόριο, οι αναδυόμενες αγορές, η... βρεφική θνησιμότητα;
Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά επιχειρεί να δώσει το πρακτορείο Bloomberg, συλλέγοντας τις απόψεις πλειάδας οικονομολόγων και αναλυτών.
Ποιες είναι οι σημαντικότερες εξελίξεις που στιγμάτισαν το 2013; Ποιες είναι οι προοπτικές για το 2014;

Janet Currie, οικονομολόγος στο Princeton University
Η βρεφική θνησιμότητα στις ΗΠΑ υποχώρησε κατά 12% από το 2005 έως το 2011, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία. Τα δεδομένα αυτά αποτελούν θετικές εξελίξεις για τη μάχη κατά της ανεργίας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.




Susan Athey, οικονομολόγος στο Stanford University
Με οδηγό το bitcoin, το 2013 χαρακτηρίζεται - και δικαίως - χρονιά των εικονικών νομισμάτων. Από τον Μάρτιο και μέσα σε έναν μήνα, η κεφαλαιοποίηση του bitcoin αυξήθηκε ραγδαία από τα 370 εκατ. δολάρια στο 1 δισ. δολάρια! Τα εικονικά - ψηφιακά νομίσματα κέντρισαν το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας! Ωστόσο αυτό που πρέπει να λάβουν υπόψιν τους οι επενδυτές είναι το εξής: Τα εικονικά νομίσματα πρέπει να βρουν ξεκάθαρη, σαφής και απευθείας χρησιμότητα, ως αξιόπιστο μέσο συναλλαγών.



Simon Johnson, καθηγητής στο MIT
Ποια είναι η δυναμική του ελεύθερου εμπορίου το 2014; Η διεύρυνση των όρων του ελεύθερου εμπορίου καταργεί τα σύνορα και γεννά σημαντικές ευκαιρίες για τους κλάδους των εισαγωγών - εξαγωγών. Ταυτόχρονα, παράσχει ισχυρή ώθηση στον κλάδο της μεταποίησης.



Douglas Holtz-Eakin, πρόεδρος του American Action Forum
Υπάρχουν αρκετά υποψήφια γεγονότα για να χαρακτηριστούν κορυφαίες οικονομικές εξελίξεις για το 2013 στις ΗΠΑ.
- Το "δράμα" της Fed για το αν θα μειώσει ή όχι το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (υπενθυμίζεται ότι από 1ης Ιανουαρίου 2014, μειώνεται κατά 10 δισ. δολάρια, στα 75 δισ. δολάρια μηνιαίως).
- Η αύξηση της φορολόγησης των πλουσίων.
- Το προσωρινό λουκέτο στις αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες (shutdown)

James K. Galbraith, καθηγητής στο University of Texas at Austin
Το 2013 στην Ευρώπη επικράτησε το... πείσμα! Το 2014 βρίσκει τη Γερμανία με μια μεγάλη κυβέρνηση συνασπισμού και την Ευρωζώνη να εμπλέκεται σε έναν... πόλεμο κατά του χρέους.

Dani Rodrik, καθηγητής κοινωνικών επιστημών στο Princeton, New Jersey
Το 2013 ήταν το έτος που θα μείνει στην ιστορία για τις μεγάλες πιέσεις που δέχθηκαν οι αναδυόμενες οικονομίες. Οι αιτίες ήταν πολλές, αλλά τον πρώτο λόγο έχει η κεντρική αμερικανική τράπεζα, η Fed, με αφορμή τις διαστάσεις που έλαβε η συζήτηση για τη μείωση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.



Laura Tyson, καθηγήτρια στο University of California, Berkeley
Το 2013 ήταν το έτος, κατά το οποίο, ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama επέλεξε την Janet Yellen για να διαδεχθεί τον Ben Bernanke, στο τιμόνι της Fed, της κεντρικής αμερικανικής τράπεζας. Η Yellen αποτελεί μια εξέχουσα προσωπικότητα και μια έγκριτη οικονομολόγο, με μεγάλη εμπειρία στο banking.

Glenn Hubbard, πρύτανης στο Columbia University
Δύο είναι τα μεγαλύτερα ερωτήματα που εγείρονται για το 2014:
- Τι θα πρέπει να γίνει με τις ισχυρές τράπεζες (πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν - too big to fail);
- Πόσα κεφάλαια χρειάζονται οι τράπεζες, ώστε να αποτραπεί η επόμενη κρίση;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης