Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wall Street Journal - Στη δίνη του αποπληθωρισμού η Ελλάδα - Η αδύναμη ανάπτυξη της Ευρωζώνης θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία

Wall Street Journal - Στη δίνη του αποπληθωρισμού η Ελλάδα - Η αδύναμη ανάπτυξη της Ευρωζώνης θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία
Για τις προκλήσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας μιλούν Barclays και London School of Economics
Κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία κρύβει η αδύναμη ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Τούτο υποστηρίζει, σε νέο δημοσίευμά της, η Wall Street Journal, επικαλούμενη τις θέσεις κορυφαίων αναλυτών και επιχειρώντας να σκιαγραφήσει το outlook της ευρωπαϊκής οικονομίας για τη νέα χρονιά.
Η θέση της εφημερίδας είναι σαφής: Η χαμηλή ανάπτυξη της Ευρωζώνης αποτελεί βαρίδι για τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς η παγκόσμια ανάκαμψη παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η Ευρωζώνη, η πλέον προβληματική περιοχή του πλανήτη τα τελευταία χρόνια μετά βίας θα σημειώσει ανάπτυξη 1% το 2014. Ωστόσο, η τόσο χαμηλή ανάπτυξη μπορεί να αποτελέσει παγίδα. Γιατί; Γιατί μια ανάπτυξη της τάξης του 1% δεν μπορεί να καταπολεμήσει τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, ένα φαινόμενο που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική και πολιτική συνοχή στις πιο αδύναμες χώρες του ευρώ.
"Η Ευρωζώνη έχει ανάκαμψη, αυτό είναι βέβαιο. Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι το εξής: Η ανάκαμψη αυτή να ισχυροποιηθεί και να καταστεί βιώσιμη, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τον εφιάλτη της ανεργίας", δηλώνει ο Julian Callow, στρατηγικός αναλυτής της Barclays.
Την ίδια ώρα, η εφημερίδα εκφράζει έντονες ανησυχίες και για την πορεία του χαμηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Τα αδύναμα κράτη μέλη της Ευρωζώνης πρέπει να τονώσουν την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους. Η Ελλάδα έχει ήδη εισέλθει στη φάση του αποπληθωρισμού... ενώ η Ισπανία είναι έτοιμη να την ακολουθήσει... Ο αποπληθωρισμός καθιστά ακόμη μεγαλύτερα τα επίπεδα του δημοσίου χρέους.
"Οι κοινωνικές και πολιτικές επιδράσεις μιας στάσιμης οικονομίας είναι απρόβλεπτες. Οι κίνδυνοι πλέον έχουν περάσει από τις αγορές στις κοινωνίες", δηλώνει από την πλευρά του ο Paul De Grauwe, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο London School of Economics.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης