Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters - Πέντε κομβικής σημασίας λόγοι για να μην εφησυχάσουν οι Ευρωπαίοι το 2014

Reuters - Πέντε κομβικής σημασίας λόγοι για να μην εφησυχάσουν οι Ευρωπαίοι το 2014
Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό, προειδοποιεί το πρακτορείο
Πέντε λόγους για τους οποίους οι ευρωπαίοι πρέπει να ανησυχούν το 2014, εντοπίζει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters.
Πέρυσι ήταν η λιγότερο ταραχώδης χρονιά για τη ζώνη του ευρώ, από το ξέσπασμα της ευρωκρίσης που πυροδότησε η δημοσιονομική «τρύπα» στην Ελλάδα.
Η επικρατούσα άποψη, σύμφωνα με το Reuters, είναι ότι το 2014 θα είναι μια εξίσου «χαλαρή» χρονιά, άποψη που υποστηρίζεται πλέον από όσους προέβλεπαν το θάνατό της ευρωζώνης ένα χρόνο πριν.
Η πολιτική βούληση για να συνεχιστεί η πορεία εξόδου της ευρωζώνης από την κρίση χρέους και η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για στήριξη του ευρώ, βελτιώνουν τις προοπτικές της οικονομίας.
Η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία ανακάμπτουν από την ύφεση, ενώ και η Ελλάδα θα πρέπει ακολουθήσει το παράδειγμα του 2013.
«Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είμαστε επιφυλακτικοί», προειδοποιεί το Reuters.

Ευρωεκλογές
Η υψηλή ανεργία, η λιτότητα και η αναιμική ανάπτυξη, δημιουργούν τα τέλειο σκηνικό ώστε να ευημερήσουν τα περιθωριακά κόμματα στις ευρωεκλογές του Μαϊου.
Οι ειδήμονες προβλέπουν ότι κόμματα όπως το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία, το UKIP της Βρετανίας, ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και το Κόμμα της Ελευθερίας στην Ολλανδία, θα καταλάβουν πάνω από το 20% των εδρών στο ευρωκοινοβούλιο.
Μια τέτοια εξέλιξη, θα μπορούσε να προκαλέσει τα μεγάλα κόμματα της Ευρώπης να αντιστρέψουν τις πολιτικές τους, καθώς και την ικανότητα της Ευρώπης να συγκεντρώσει περαιτέρω δύναμη στο κοινοβούλιο, το οποίο θα πρέπει να αποφανθεί για την πλειοψηφία της νομοθεσίας στην Ε.Ε.
Όπως σχολιάζει ο Alastair Newton, πολιτικός αναλυτής της Nomura, «ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει τα μεγάλα κόμματα σε πιο ευρωσκεπτικιστικές θέσεις».

Τα stress tests των τραπεζών
Το γεγονός ότι η Ε.Ε. έπεσε έξω στα σχέδια της για την τραπεζική ένωση, ώστε να προλάβει μελλοντικές κρίσεις, είναι δεδομένο.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα των stress tests, πριν αναλάβει την εποπτεία τους τον Νοέμβριο του 2014.
Το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σοκ είναι περιορισμένο, δεδομένης της ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Ωστόσο, η πιστωτική επέκταση αναμένεται να παραμείνει περιορισμένη, έως ότου ολοκληρωθούν τα τεστ αντοχής, γεγονός που υπονομεύει την οικονομική ανάκαμψη, ενώ η δομή της τραπεζικής ένωσης, όπως διαμορφώνεται επί του παρόντος, ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να αποτρέψει μια μελλοντική κρίση.

Το ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας
Ο κύριος λόγος για να είναι κανείς χαρούμενος, είναι η άρνηση των αγορών να δοκιμάσουν το δίχτυ ασφαλείας της ΕΚΤ.
Οποιαδήποτε «τρύπα» ωστόσο, θα μπορούσε να αλλάξει άρδην τους όρους του παιχνιδιού.
Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, θα αποφασίσει σύντομα για τη συνταγματικότητα του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον μηχανισμό για την προστασία του ευρώ, ο οποίος δεν έχει τεθεί ακόμη σε εφαρμογή.
Μέχρι σήμερα, το δικαστήριο της Καρλσρούης δεν έχει απορρίψει κανένα μέτρο καταπολέμησης της κρίσης, παρά την επιφυλακτικότητα της Bundestag.
Ωστόσο, μια απορριπτική απόφαση, θα μπορούσε να οδηγήσει την ευρωζώνη πίσω στην κρίση.

Ο μεταρρυθμιστικός ζήλος
Η ΕΚΤ υποπστηρίζει επίμονα ότι αγοράζει χρόνο για τις χώρες της ευρωζώνης, ώστε να βάλουν σε τάξη τα χρέη τους και να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.
Ιταλία και Γαλλία, αναμένεται να απασχολήσουν την ευρωζώνη το 2014.
Της Ιταλίας ηγείται μια κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία ενδεχομένως δεν έχει την απαραίτητη συνοχή για να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο.
Την ίδια ώρα, η Γαλλία βρίσκεται στο χείλος μιας νέας ύφεσης.
«Η Γαλλία παραμένει η μόνη κύρια οικονομία της Ευρώπης, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και προς το παρόν δεν έχει αναλάβει αρκετές πρωτοβουλίες για να τα αντιμετωπίσει», σχολιάζει η Berenberg Bank, στην ετήσια επισκόπησή της για την ευρωζώνη.
Την ίδια ώρα, η μεταρρυθμιστική κόπωση στην Ελλάδα λόγω λιτότητας, είναι πιο έντονη.
Η κυβέρνηση συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ αρνείται να επιβάλει νέες περικοπές και θα χρειαστεί απόφαση για τη μείωση του χρέους, προκειμένου να θέσει τα δημοσιονομικά σε ένα βιώσιμο μονοπάτι, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Αποπληθωρισμός
Ο αποπληθωρισμός αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ευρωζώνη, σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters, καθώς θα ενίσχυε τις πιθανότητες για μια χαμένη δεκαετία, τύπου Ιαπωνίας και θα καθιστούσε ακόμη δυσκολότερη την αποπληρωμή των εθνικών χρεών.
Όπως προειδοποίησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, την περασμένη εβδομάδα, πρέπει να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός δεν θα μείνει «κολλημένος» κάτω από τα επίπεδα του 1%, καθώς τότε η ευρωζώνη θα διολισθήσει στη ζώνη κινδύνου.
Ωστόσο, ακόμη και χωρίς την απειλή του αποπληθωρισμού, οποιοδήποτε πισωγύρισμα στη μείωση των χρεών και στις δομικές μεταρρυθμίσεις, θα μπορούσε να απαιτήσει τη λήψη νέων μέτρων από την ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης