Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Templeton - Oρόσημο για τις αναδυόμενες αγορές το 2014, έρχεται 10ετής ανάκαμψη

tags :
Templeton - Oρόσημο για τις αναδυόμενες αγορές το 2014, έρχεται 10ετής ανάκαμψη
Διαφαίνονται εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα
Τις προοπτικές των αναδυόμενων αγορών για το 2014 παρουσιάζει διεξοδικά η Franklin Templeton Emerging Markets, του γνωστού μεγαλοπενδυτή Mark Mobius.
Όπως τονίζει στην πρώτη της ανάλυση για το νέο έτος, υπό τον τίτλο "Emerging Markets 2014 Outlook: Shaping the Next Decade", την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, το 2014 θα αποτελέσει έτος ορόσημο για αρκετές αναδυόμενες οικονομίες, καθώς δεν αποκλείεται φέτος να τεθούν οι βάσεις για την πορεία τους σε ορίζοντα δεκαετίας.

Κίνα
Τον Νοέμβριο του 2013 η κινεζική κυβέρνηση προχώρησε στην παρουσίαση δέσμης προτάσεων για ριζικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της (και όχι μόνο). Πρόκειται για περίπου 60 προτάσεις, ορισμένες εκ των οποίων θα έχουν δραματικές επιπτώσεις σε κλάδους όπως η ηγεία, η κοινωνική ασφάλεια, η δικαιοσύνη, οι τράπεζες, η νομισματική πολιτική, ακόμη και η προστασία του περιβάλλοντος.
Οι προτεινόμενες αλλαγές έχουν ωστόσο να διευκολύνουν - και να θωρακίσουν - τη βιώσιμη ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας, αλλά και να προσελκύσουν ακόμη περισσότερους επενδυτές στην Κίνα. Ορισμένες μεταρρυθμίσεις είναι ικανές να διασφαλίσουν την εξισορρόπηση της κινεζικής οικονομίας και να τονώσουν ακόμη περισσότερο τις επενδύσεις.
Η δέσμη των 60 μέτρων - προτάσεων καταρτίστηκε με στόχο την υλοποίησή της σε ορίζοντα δεκαετίας. Είναι πιθανό, οι πρώτες δράσεις να τεθούν σε εφαρμογή ήδη από το 2014.

Ταϊλάνδη
Οι αγορές της Νοτιοανατολικής Ασίας εμφανίζουν μεγάλες προοπτικές για ανάπτυξη, καθώς ορισμένες από αυτές διαθέτουν πλούτο που δεν συνδέεται με τα παραδοσιακά οικονομικά κέντρα.
Ενδεικτικότερο παράδειγμα αποτελεί η Ταϊλάνδη. Ήδη, η χώρα έχει προχωρήσει στην εφαρμογή σειράς σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, δεδομένης της αυξημένης πολιτικής αστάθειας στη χώρα, βραχυπρόθεσμα οι επενδύσεις στην Ταϊλάνδη ενέχουν ρίσκο. Μακροπρόθεσμα όμως οι προοπτικές είναι άκρως θετικές, καθώς πρόκειται για μια χώρα απίστευτα "ανθεκτική" στις εκάστοτε εξελίξεις. Είναι μια χώρα που έχει βιώσει αρκετά πολιτικά ατυχήματα, κι όμως κάθε φορά κατορθώνει να σταθεί εκ νέου στα πόδια της.

Αίγυπτος
Παρά τη διευρυμένη πολιτική αναταραχή που κλυδωνίζει τη χώρα, υπάρχουν εταιρείες που μπορούν να αποτελέσουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Αίγυπτο δεν σταματά, ωστόσο είναι αλήθεια πως πολλές φορές οι ραγδαίες πολιτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις κρίνουν επιτακτική την ανάγκη για "συναγερμό" και επαγρύπνηση. Η Αίγυπτος είναι μια μεγάλη χώρα, με αυξημένο πληθυσμό και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον στρατηγικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Μπαγκλαντές
Οι αποτιμήσεις καθίστανται ολοένα και πιο ελκυστικές. Κάθε επενδυτής μπορεί να κινηθεί επιλεκτικά και να αναζητήσει ευκαιρίες.
Ρωσία
Όσο προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις και οι ρωσικές αρχές αναζητούν ξένες επενδύσεις, τόσο ενισχύεται η οικονομία. Ωστόσο, εκείνο που ανησυχεί τους επενδυτές είναι το γεγονός πως οι αποτιμήσεις των ρωσικών μετοχών - κατά το 2013 - εμφανίστηκαν εξαιρετικά χαμηλές.

Βραζιλία
Πολύ σύντομα η Βραζιλία θα καταστεί ηγέτιδα στην κατανάλωση αγαθών (διαρκών και μη διαρκών), που παράγονται όχι μόνο στην ίδια τη χώρα, αλλά και σε ό,τι αφορά τα εισαγόμενα προϊόντα.
Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι η Βραζιλία θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016. Η ανάκαμψη της οικονομίας θα ισχυροποιηθεί τα επόμενα χρόνια.

Μεξικό
Η μεξικανική αγορά έχει αρχίσει να δρέπει σημαντικά οφέλη από την τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της χώρας έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια, ενώ αρκετές επιχειρήσεις επιλέγουν το Μεξικό για την ανάπτυξη και επέκταση των δραστηριοτήτων τους.
Η τάση αυτή εκτιμάται πως θα ισχυροποιηθεί σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Αλλά και οι αρχές της χώρας προχωρούν στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, ικανών να διασφαλίσουν τη σταθερότητα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και να δώσουν ώθηση στο ΑΕΠ της χώρας.

Ινδία
Πρόκειται για μια χώρα ικανή να παράξει θετικές εκπλήξεις το 2014. Η Ινδία μπορεί να προσφέρει μια σειρά από σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες. Προτιμώμενη επιλογή οι εταιρείες με φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον και με στόχο την πραγματική τόνωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Η πρόκληση των εκλογών
Το 2014 αποτελεί έτος εκλογών για πολλές αναδυόμενες αγορές.
Μόνο στο πρώτο εξάμηνο, εκλογές θα πραγματοποιηθούν στην Ινδονησία, τη Ν. Αφρική, την Ταϊλάνδη, την Ινδία.
Ακολουθούν στη συνέχεια του 2014 εκλογές στην Τουρκία, τη Βραζιλία και τη Νιγηρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης