Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch - Η πολιτική κρίση στην Τουρκία δεν επηρεάζει την αξιολόγηση BBB- αλλά αποδυναμώνει την αξιοπιστία

Fitch - Η πολιτική κρίση στην Τουρκία δεν επηρεάζει την αξιολόγηση BBB- αλλά  αποδυναμώνει την αξιοπιστία
Δεν αποκλείεονται νέες κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές το 2014
Η πολιτική κρίση στην Τουρκία, δεν έχει επηρεάσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας, αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο οίκος αξιολόγησης, Fitch Ratings.
Όπως σημειώνει ο οίκος, η αντίδραση των αγορών στην πολιτική κρίση που μαστίζει την Τουρκία, υπογραμμίζει την ικανότητα των εγχώριων σοκ να καταστρέψουν τις αντιλήψεις των επενδυτών για την πιστοληπτική ικανότητα.
Η κρίση ενίσχυσε το premium των επενδυτών για τη διακράτηση τουρικιών assets, έστρεψε και πάλι την προσοχή στο ,μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας και άσκησε πιέσεις στην ισοτιμία της τουρκικής λίρας, έναντι του δολαρίου, οδηγώντας το νόμισμα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Ωστόσο, οι παραπάνω εξελίξεις δεν επηρέασαν την αξιολόγηση 'BBB- σύμφωνα με τη Fitch.
Η εξάρτηση από καθαρές εισροές κεφαλαίων και η συνακόλουθη ευπάθεια στην ψυχολογία των επενδυτών είναι καθιερωμένες βασικές αδυναμίες για την αξιολόγηση.
Όπως ανέφερε ο οίκος όταν επαναβεβαίωσε την αξιολόγηση τον περασμένο Οκτώβριο, οι αδυναμίες αυτές επισκιάστηκαν από τη μείωση των δεικτών κρατικού χρέους, το ισχυρό τραπεζικό σύστημα και τη δυναμική του ιδιωτικού τομέα.
Όπως σημειώνει η Fitch, η πολιτική κρίση παραμένει ρευστή και δεν έχει προκαλέσει προς το παρόν αρνητικές επιπτώσεις στις μακροοικονομικές προοπτικές.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές ενόψει των τοπικών και προεδρικών εκλογών το 2014.
Αν συνεχιστεί το σκάνδαλο διαφθοράς, ενδεχομένως να αποδυναμώσει την κυβέρνηση Erdogan και να υποσκάψει την ικανότητά της να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα για τη σταθερότητα της οικονομίας.
Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει κατά -7% από τα μέσα Δεκεμβρίου, έναντι του δολαρίου, όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο διαφθοράς, το οποίο οδήγησε σε μπαράζ παραιτήσεων υπουργών και ριζικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, δεσμεύθηκε να δαπανήσει 6 δις. δολ. στα τέλη Ιανουαρίου για τη στήριξη της τουρκικής λίρας, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τα συναλλαγματικά αποθέματα στα 107 δισ. δολ. περίπου.
Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να αντιστρέψει τη βελτίωση που σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, μετά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας.
Η Fitch εκτιμά ότι θα επιμείνουν οι πιέσεις προς την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, προκειμένου να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης