Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan - Η χαλάρωση της λιτότητας δίνει ώθηση στην Ευρωζώνη - Προσοχή στον πληθωρισμό

JP Morgan - Η χαλάρωση της λιτότητας δίνει ώθηση στην Ευρωζώνη - Προσοχή στον πληθωρισμό
Πέντε παράγοντες καθορίζουν το momentum της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας
Σταδιακή ισχυροποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας εντός του 2014 αναμένει η JP Morgan, παρουσιάζοντας τις πρώτες τις προβλέψεις για την Ευρωζώνη, στην αυγή του νέου έτους.
Όπως υποστηρίζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, σε νέα ανάλυσή της, υπό τον τίτλο "Global Data Watch", το 2014 θα είναι έτος ανάπτυξης για την Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τη JP Morgan, το 2013 θα είναι ένα έτος που θα μείνει στην ιστορία, αφού η ευρωπαϊκή οικονομία κατόρθωσε να βάλει φρένο στην ύφεση και να εμφανίσει τα πρώτα δειλά σημάδια ανάκαμψης. Το 2013 τα ποσοστά της ανεργίας στην Ευρωζώνη παρουσίασαν ενδείξεις σταθεροποίησης, ενώ και οι αγορές εμφανίστηκαν πιο καθησυχασμένες και πιο ανθεκτικές, απέναντι στα νέα που προέκυπταν από την Ευρωζώνη.
Μπορεί όλα τα ανωτέρω να αποτελούν θετικές ειδήσεις, ωστόσο η μακρόχρονη οικονομική αδυναμία της Ευρωζώνης είχε σοβαρό αντίκτυπο στην πορεία του πληθωρισμού, προκαλώντας μια νέα, σημαντική πηγή ανησυχίας. Η ΕΚΤ αντέδρασε, μειώνοντας το βασικό επιτόκιο δανεισμού της στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%, τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά η κίνηση αυτή από μόνη της δεν αρκεί.
Τι περιμένει λοιπόν την Ευρωζώνη το 2014; Όπως εκτιμά η JP Morgan, ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξει ανάπτυξη. Η ευρωπαϊκή οικονομία θα ισχυροποιείται σταδιακά και ο πληθωρισμός θα υποχωρεί, παραμένοντας σε επίπεδα κάτω του 1%.
Ποιοι παράγοντες είναι ικανοί να στηρίξουν την ισχυροποίηση της ανάπτυξης της Ευρωζώνης το 2014;
- Νομισματική πολιτική
- Δημοσιονομική πολιτική
- Συναλλαγματικές ισοτιμίες
- Κατάσταση διεθνούς οικονομίας
- Πορεία εμπορίου
"Πολλοί είναι εκείνοι που παραμένουν επιφυλακτικοί για το αν η Ευρωζώνη μπορεί να καταγράψει ισχυρή ανάκαμψη φέτος... Αν οι αξιώσεις για δημοσιονομική προσαρμογή χαλαρώσουν, τότε η ανάπτυξη θα κερδίσει momentum. Οι ενδείξεις συγκλίνουν πράγματι πως η δημοσιονομική προσαρμογή θα χαλαρώσει", καταλήγει η JP Morgan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης