Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's - Oρατός ακόμη και σήμερα ο κίνδυνος αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

Moody's - Oρατός ακόμη και σήμερα ο κίνδυνος αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη
Ανησυχητική η συνεχιζόμενη άνοδος των ποσοστών της ανεργίας
Υπαρκτός παραμένει ακόμη και σήμερα ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Τα ανωτέρω υποστηρίζει ο Andres Carbacho-Burgos, αναλυτής του οίκου αξιολόγησης Moody's, παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις του για την πορεία της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, σε βραχυπρόθεσμο, αλλά και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Carbacho-Burgos, πάντα υπάρχει η πιθανότητα για μια - ή και περισσότερες χώρες - να αναγκαστούν ή να επιλέξουν να αποχωρήσουν από την Ευρωζώνη.
"Τα επίπεδα ανεργίας παραμένουν σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα και την Ισπανία. Το... παράδειγμά τους τείνει να ακολουθήσει και η Ιταλία, σε μικρότερο όμως βαθμό. Μέχρι στιγμής οι χώρες αυτές έχουν εκδηλώσει τη σαφή πρόθεσή τους να παραμείνουν στο ευρώ. Όσο όμως τα ποσοστά ανεργίας διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα δυσμενές σενάριο τα επόμενα χρόνια...", εξηγεί ο αναλυτής της Moody's, παρουσιάζοντας την επιχειρηματολογία του.
Σύμφωνα με τον Carbacho-Burgos, εάν μια χώρα αποχωρήσει από το ευρώ, τότε θα πληγεί ανεπανόρθωτα η εμπιστοσύνη προς το σύνολο της Ευρωζώνης. Μεγάλο πλήγμα θα δεχθεί και η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.
"Το ενδεχόμενο αποχώρησης - ή μη - μιας χώρας από το ευρώ θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της πιθανής επιβράδυνσης της οικονομίας, αλλά και από τον 'σεισμό' που θα προκαλέσει τυχόν νέα αναζωπύρωση της κρίσης", επισημαίνει ο αναλυτής.
Όπως σχολιάζει στη συνέχεια ο Andres Carbacho-Burgos, σύμφωνα με το βασικό σενάριο του οίκου Moody's, η ευρωπαϊκή οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει, με μετριοπαθείς ωστόσο ρυθμούς. Ταυτόχρονα, οι χώρες του αδύναμου ευρωπαϊκού Νότου θα συνεχίσουν να αποτελούν τις σημαντικότερες εστίες ανησυχίας.
Σε γενικές γραμμές, προειδοποιεί ο αναλυτής, κάθε σοβαρή ένδειξη για επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας ή για τυχόν αναζωπύρωση της κρίσης, θα αποτελέσουν αρνητικές εκπλήξεις, όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης