Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έκπληξη - Η Goldman Sachs αμφισβητεί ευθέως την λιτότητα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα

Έκπληξη - Η Goldman Sachs αμφισβητεί ευθέως την λιτότητα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα
Ευρωζώνη - Οι αδυναμίες του χθες, οι κίνδυνοι του σήμερα και το στοίχημα του αύριο
Την επιτυχία και την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες του αδύναμου ευρωπαϊκού Νότου αμφισβητεί ευθέως η Goldman Sachs.
"Η επιτυχία των προγραμμάτων αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας που έχουν εφαρμοστεί στην ευρωπαϊκή περιφέρεια δεν έχει ακόμη αποδειχθεί", υποστηρίζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, σε νέα 12σέλιδη έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Fiscal dominance: Economic slow-burner, political tinderbox", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Για να τεκμηριώσει τις θέσεις της αυτές η Goldman Sachs πραγματοποιεί μια σύντομη αναδρομή στα... άδυτα της ασκούμενης ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, τόσο πριν από το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης, όσο και στην απαρχή της σύστασης του ευρώ.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η αμερικανική τράπεζα, η περίπτωση της Ελλάδας και της ελληνικής κρίσης έφερε στην επιφάνεια χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες του συνόλου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες που είχαν υιοθετηθεί από την απαρχή της σύστασης του ευρώ δεν ήταν ικανοί να αποτρέψουν μια σοβαρή δημοσιονομική κρίση.
Οι ευρωπαϊκοί κανόνες αποδείχθηκαν ανεπαρκείς ώστε να επιδιορθώσουν χρόνιες - σε εθνικό επίπεδο - αδυναμίες.
Αυτό που είναι βέβαιο για την Ευρωζώνη του σήμερα, σύμφωνα πάντα με τη Goldman Sachs, είναι το εξής: Μια μη βιώσιμη δημοσιονομική κατάσταση - ενός ή και περισσότερων κρατών μελών - μπορεί να αποτελέσει βόμβα στα θεμέλια της Ευρωζώνης, αλλά και της Ευρώπης...
Ποιο είναι όμως το επόμενο μεγάλο στοίχημα, καίριο για τη θωράκιση του ευρώ και τη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα;
Όπως υποστηρίζει η αμερικανική τράπεζα, πρέπει μια και καλή να καθοριστούν επακριβώς τα όρια ανάμεσα στη δημοσιονομική και τη νομισματική πολιτική, όρια τα οποία παραμένουν ακόμη και σήμερα δυσδιάκριτα.
Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, ένα εκ των βασικότερων χαρακτηριστικών της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης ήταν η θολή διάκριση του ρόλου και των ευθυνών μεταξύ της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής.
Το φαινόμενο αυτό έγινε γρήγορα αντιληπτό στην Ευρωζώνη, όταν κατά την κορύφωση της κρίσης χρέους, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάστηκε να λάβει μέτρα έξω από την παραδοσιακή της δράση, μέτρα που έθεσαν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της, αλλά και το κύρος της. Μέτρα, αναγκαία μεν για τη διάσωση της Ευρωζώνης, που αμφισβήτησαν δε τη δέσμευση της ΕΚΤ στον πρωταρχικό της στόχο, τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών.
Αναφερόμενη, στη συνέχεια, η Goldman Sachs, σε μια ακόμη απειλή για την Ευρωζώνη και την ευρωπαϊκή οικονομία, διαπιστώνει τα εξής: "Δεδομένης της πολυπλοκότητας της δομής και της διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, ο κίνδυνος μιας τοξικής δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κυριαρχίας μπορεί να καταστεί γρήγορα υψηλός...".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης