Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wall Steet Journal - Ο δράκος του αποπληθωρισμού απειλεί ορατά την ευρωπαϊκή οικονομία - Αν δεν ληφθεί δράση, η Ευρωζώνη θα καταστεί Ιαπωνία

Wall Steet Journal - Ο δράκος του αποπληθωρισμού απειλεί ορατά την ευρωπαϊκή οικονομία - Αν δεν ληφθεί δράση, η Ευρωζώνη θα καταστεί Ιαπωνία
Ο κίνδυνος αποπληθωρισμού δίνει τροφή σε όλους εκείνους που επιμένουν πως η Ευρωζώνη δεν θα αποφύγει την καταστροφή
Πόσο κοντά στα βήματα της Ιαπωνίας βρίσκεται η Ευρωζώνη, στη σκιά των φόβων για αποπληθωρισμό;
Στο μείζον αυτό ερώτημα επιχειρεί εκ νέου να απαντήσει η Wall Street Journal, παρουσιάζοντας έναν προς έναν τους κινδύνους που γεννά για την ευρωπαϊκή οικονομία η συνεχής υποχώρηση του πληθωρισμού.
"Η Ευρωζώνη πρέπει να νικήσει τον... δράκο του αποπληθωρισμού" τιτλοφορείται το νέο δημοσίευμα της εφημερίδας.
Όπως τονίζει, ο κίνδυνος αποπληθωρισμού δίνει τροφή σε όλους εκείνους που επιμένουν πως η Ευρωζώνη δεν θα αποφύγει την καταστροφή.
Οι ανησυχίες για τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις. "Ο αποπληθωρισμός μπορεί να καταστεί μια τεράστια απειλή για την παγκόσμια οικονομία", έσπευσε να προειδοποιήσει ακόμη και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde, ζητώντας μάλιστα "να ληφθεί εδώ και τώρα αποφασιστική δράση για την ανάσχεση του φαινομένου".
Κι ενώ οι φωνές εκείνες που προειδοποιούν πως ο κίνδυνος αποπληθωρισμού ολοένα και αυξάνεται, η ΕΚΤ εξακολουθεί να "κωφεύει", εκτιμώντας πως δεν συνιστά απειλή για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Αλλά όπως υποστηρίζει η Wall Street Journal, η ΕΚΤ αγνοεί καίριες πτυχές του προβλήματος. Η ΕΚΤ επιμένει πως το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να εξαγοράσει χρόνο για τους πολιτικούς, τις εταιρείες και τα νοικοκυριά, ώστε ο καθένας να κάνει εκείνο που του αναλογεί.
"Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες επιχείρησαν να διδαχθούν από το παράδειγμα της Ιαπωνίας, προχωρώντας στην κατεύθυνση υλοποίησης των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων", υποστηρίζει μεταξύ άλλων η εφημερίδα.
"Το πρόβλημα αποπληθωρισμού υπάρχει. Είναι ορατό. Εάν η Ευρωζώνη δεν αντιμετωπίσει το ιαπωνικού χαρακτήρα πρόβλημά της, τότε κανένα μέτρο θωράκισης της οικονομίας της δεν θα αποδώσει... Αν δεν ληφθεί δράση, η Ευρωζώνη θα καταστεί Ιαπωνία, μια και καλή", καταλήγει η Wall Street Journal.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης