Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs - Ευλογία ή κατάρα ο αποπληθωρισμός στην Ελλάδα και την ευρωζώνη;

Goldman Sachs - Ευλογία ή κατάρα ο αποπληθωρισμός στην Ελλάδα και την ευρωζώνη;
Ολοένα και περισσότερο momentum αποκτά η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη
Πράξη εξισορρόπησης, ευλογία ή κατάρα αποτελεί η εμφάνιση των αποπληθωριστικών πιέσεων στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης;
Το ερώτημα αυτό επιχειρεί να απαντήσει η Goldman Sachs, παρουσιάζοντας όλες τις σχετικές παραμέτρους που το συνοδεύουν, μέσω της νέας 10σέλιδης έκθεσής της, υπό τον τίτλο "Impact of deflation in the Euro area: A balancing act", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όπως εκτιμά η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, η πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη θα συνεχίσει να κινείται χαμηλότερα του στόχου που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για ορισμένο χρονικό διάστημα. Οι "χαμηλές πτήσεις" του πληθωρισμού σε συνδυασμό με τους μετριοπαθείς ρυθμούς ανάπτυξης οδήγησαν σε κατακόρυφη αύξηση των ανησυχιών για την εμφάνιση αποπληθωρισμοί στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, ο κίνδυνος ο αποπληθωρισμός να "στοιχειώσει" το σύνολο της Ευρωζώνης είναι μικρός, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως η ΕΚΤ δεν πρέπει να επαναλάβει τις δεσμεύσεις της - και να τις υλοποιήσει - αν αυτό απαιτήσουν οι οικονομικές συνθήκες και περιστάσεις.

Γιατί είναι περιορισμένος ο κίνδυνος εμφάνισης αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη
- Το οικονομικό μοντέλο της Goldman Sachs αποδεικνύει πως το ρίσκο εμφάνισης αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη σε ορίζοντα 12 μηνών είναι εξαιρετικά μικρό.
- Τα τελευταία οικονομικά μεγέθη που ανακοινώνονται στην Ευρωζώνη δειχνούν διαρκή ανάκαμψη. Όσο η ανάκαμψη θα ισχυροποιείται, τόσο θα μειώνονται οι αποπληθωριστικές πιέσεις.

Αποπληθωρισμός και ευρωπαϊκή περιφέρεια
Παρά το γεγονός πως ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού δεν απειλεί το σύνολο της Ευρωζώνης, η κατάσταση διαφοροποιείται αισθητά από χώρα σε χώρα.
Οι χώρες της περιφέρειας, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία, φλερτάρουν έντονα με τον αποπληθωρισμό.
Όπως υποστηρίζει η Goldman Sachs, οι επιπτώσεις της διαρκούς υποχώρησης του πληθωρισμού στο οικονομικό outlook δεν μπορεί να είναι σαφείς σε μια νομισματική ένωση. Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο αρνητικός αντίκτυπος μπορεί να επισκιάσει τον θετικό.

Ο θετικός αντίκτυπος
Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, ο αποπληθωρισμός μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην προσπάθεια μιας χώρας να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Ποιος είναι αυτός;
- Η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της.
Μέσα σε μια νομισματική ένωση μια χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει στην υποτίμηση του νομίσματός της, με στόχο την ανάκτηση της χαμένης της ανταγωνιστικότητας. Μια χώρα που ανήκει σε νομισματική ένωση δεν έχει εθνικό νόμισμα και δεν δύναται να λαμβάνει αποφάσεις κατά βούληση.

Ο αρνητικός αντίκτυπος
Όπως πρoειδοποιεί η Goldman Sachs, όσο αυξάνονται οι αποπληθωριστικές πιέσεις, τόσο αυξάνεται και η αναλογία του δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ.
Η αύξηση του δημοσίου χρέους - με τη σειρά της - ωθεί στα ύψη το χρηματοδοτικό κόστος, γεγονός που επιδεινώνει τη δημοσιονομική κατάσταση μιας χώρας.

Αποκτά momentum η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Goldman Sachs, η ανάπτυξη της Ευρωζώνης σταδιακά θα κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος.
Εάν - κυρίως κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους - η ανάπτυξη σταθεροποιηθεί και παγιωθεί, τότε εκτιμάται πως οι αποπληθωριστικές πιέσεις θα ακολουθήσουν το δρόμο της αποκλιμάκωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης