Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CEPR - O ευρωπαϊκός Βορράς χρησιμοποιεί την κρίση για να επιβληθεί στον αδύναμο Νότο

CEPR - O ευρωπαϊκός Βορράς χρησιμοποιεί την κρίση για να επιβληθεί στον αδύναμο Νότο
Ανάλυση κόλαφος για το παρασκήνιο των αποφάσεων που λαμβάνονται στην Ευρωζώνη - Τεράστιο το έλλειμμα δημοκρατίας
Το μέλλον και οι προοπτικές της Ευρωζώνης, στη σκιά των οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών αδυναμιών του ευρώ, καθώς και το στοίχημα της ευρωπαϊκής σύγκλισης μπαίνουν στο μικροσκόπιο της τελευταίας ανάλυσης του Ινστιτούτου CEPR (Center for Economic and Policy Research).
Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές του CEPR, για να διασφαλιστεί ένα λαμπρό και βιώσιμο μέλλον για το ευρώ απαιτείται θωράκιση ορισμένων εκ των ύψιστων αξιών, όπως η ευρωπαϊκή ενότητα, η δημοκρατία και η εθνική κυριαρχία.
Τα προβλήματα της Ευρωζώνης δεν είναι μόνο πολιτικά και οικονομικά, αλλά και προβλήματα πολιτιστικής φύσεως.
Ποιες είναι όμως οι θεμελιώδεις αλήθειες που αφορούν στην Ευρωζώνη; Ποια είναι η πραγματικότητα που ξεπερνά "την αντίδραση των αγορών" και την "άρνηση των Γερμανών να στηρίξουν την Ελλάδα;".
Σύμφωνα με τους αναλυτές του CEPR, η αλήθεια είναι η εξής: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν επιθυμούν την επίλυση της κρίσης, αλλά την χρησιμοποιούν για να επιβάλλουν συγκεκριμένα μέτρα - μεταρρυθμίσεις στις πιο αδύναμες χώρες, ήτοι στις χώρες της περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Μάλιστα υπάρχει και απτή απόδειξη του εν λόγω φαινομένου: Αμέσως μόλις η ΕΚΤ θέλησε να βάλει φρένο στην κρίση, μέσα σε λίγες εβδομάδες η αναταραχή είχε κοπάσει, αφού ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα (Ιούλιος - Αύγουστος 2012) για τη μείωση των αποδόσεων των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων.
Ενδεικτικές είναι επίσης και οι εκθέσεις που συντάσσει και δίδει στη δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Από το 2008 μέχρι και το 2011 το ΔΝΤ είχε δημοσιεύσει 67 (!) εκθέσεις για την Ευρωζώνη, το περιεχόμενο των οποίων εστίαζε πάνω κάτω στην ίδια "συνταγή": Μείωση δημοσίου τομέα, μειώσεις μισθών και συντάξεων, ριζικές αλλαγές στην αγορά εργασίας...
"Κάθε συζήτηση για το ευρωπαϊκό project θα πρέπει να έχει στο επίκεντρό της και την κοινωνική διάσταση των αποφάσεων που λαμβάνονται, όχι μόνο την οικονομική", σπεύδει να επισημάνει το Iνστιτούτο CEPR.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης