Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Welle – Σοβαρές οι προκλήσεις στις αναδυόμενες οικονομίες αλλά δεν επίκειται νέα παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση

Deutsche Welle – Σοβαρές οι προκλήσεις στις αναδυόμενες οικονομίες αλλά δεν επίκειται νέα παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση
Ο δυτικός κόσμος βρίσκεται πλέον σε καλύτερη θέση



Την εκτίμηση ότι παρά τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αναδυόμενες οικονομίες, δεν επίκειται μια νέα παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση διατυπώνουν αναλυτές σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle.
«Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε ενώπιον νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης» υπογραμμίζει ο Holger Schmieding από τη Berenberg Bank, ο οποίος υπογραμμίζει ωστόσο ότι «είναι αλήθεια πως ένα τμήμα του κόσμου μας, δηλαδή οι αναδυόμενες οικονομίες, βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρές προκλήσεις, που θα μπορούσαν να πάρουν τη μορφή χρηματοπιστωτικής κρίσης. Πάντως ο δυτικός κόσμος βρίσκεται πλέον σε καλύτερη θέση και έτσι δεν πιστεύω ότι μπορούν να αγγίξουν όλα αυτά το δυτικό κόσμο».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Deutsche Welle, οι αναδυόμενες οικονομίες δεν είναι όλες στην ίδια κατάσταση. Προβλήματα αντιμετωπίζουν κυρίως χώρες που βρίσκονται σε πολιτική κρίση, όπως η Τουρκία ή η Αργεντινή, υποστηρίζει ο Κρίστοφ Τσβέρμαν, από τον ομώνυμο οίκο οικονομικών αναλύσεων.
Άλλες με νομισματικά αποθέματα, όπως η Ινδία ή η Βραζιλία, θα μπορούσαν πιο εύκολα να αντιμετωπίσουν πιθανή κρίση. Ένας από τους λόγους των αναταράξεων είναι η αλλαγή πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.
 «Παρατηρούμε τάση επιστροφής του κεφαλαίου που έρρευσε, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑγια ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε δεν πρόκειται να οδηγήσει σε κρίση σε αυτό το πλαίσιο, αλλά σε εντατικές διορθωτικές πολιτικές, που από την άλλη πλευρά μπορεί να αποδειχθούν εξυγιαντικές, καθώς οι διορθώσεις είναι πάντα απαραίτητες. Άρα, από αυτήν τη σκοπιά θα συναντήσουμε στις χρηματαγορές τις ίδιες παλιές αντιδράσεις» αναφέρει ο Τσβέρμαν
Όμως το ερώτημα συνεχίζει να είναι επίκαιρο. Φταίει η πολιτική της πιο αργής επαναγοράς ομολόγων από τη FED για τις σημερινές αναταράξεις;
«Όχι. Δεν φταίνε οι Αμερικανοί. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και για να δώσουν ώθηση στην δική τους ανάπτυξη ακολούθησαν χαλαρή νομισματική πολιτική. Τώρα θα πρέπει σιγά-σιγά να τραβήξουν τα λουριά προς το δικό τους συμφέρον και πάλι. Η οικονομία τους αρχίζει να γίνεται εύρωστη και δεν χρειάζονται πια την επαναγορά ομολόγων. Στην ουσία η FED κάνει κάτι σωστό: καθοδηγεί την οικονομική συγκυρία. Το ότι ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες αφέθηκαν στο αγαπημένο φτηνό χρήμα των Αμερικανών αντί να κάνουν κάτι οι ίδιες, δεν φταίνε γι' αυτό οι Αμερικανοί. Πρόκειται για καθήκοντα που έπρεπε να αναλάβουν οι ίδιες» επισημαίνει ο Schmieding.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Βραζιλία όπως και η Ινδία πάσχουν από έλλειψη μεταρρυθμίσεων, τη στιγμή που επιμένουν σε μέσα προστατευτισμού για την προστασία τη δικής της οικονομίας.
Στην Τουρκία η διαφθορά πήρε διαστάσεις πολιτικής κρίσης, γεγονός που έκανε τους επενδυτές πιο προσεκτικούς, η Αργεντινή από την πλευρά της, δεν ξεπέρασε στην πραγματικότητα ποτέ την κρίση του νομίσματός της ενώ στην Ινδονησία δεν υπάρχει βιομηχανική υποδομή για βιώσιμη ανάπτυξη.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, με όλες αυτές τις αβεβαιότητες οι καταθέτες και οι επενδυτές προτιμούν ασφαλή μονοπάτια που τους οδηγούν και πάλι στις ΗΠΑ, όπου η βιομηχανία αναπτύσσεται και πάλι, αλλά και στην Ευρωζώνη, όπου τα χειρότερα φαίνεται να ανήκουν στο παρελθόν.
Συνεπώς, καταλήγουν οι εμπειρογνώμονες, θα είναι μια χρονιά μετάβασης για την παγκόσμια οικονομία, μακριά από τις πολιτικές στήριξης με φρεσκοκομμένο χρήμα και πίσω σε μιαν εξέλιξη που θα βασίζεται στην ανάπτυξη. Η ενδιάμεση φάση - ή αν θέλετε η αποτοξίνωση - δεν θα μείνει χωρίς αναταράξεις, υπογραμμίζει η Deutsche Welle.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης