Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rothschild - Δεν θα γίνουν θαύματα στην Ευρωζώνη το 2014 - Άνοδος +5% έως +10% στις ευρωαγορές

Rothschild - Δεν θα γίνουν θαύματα στην Ευρωζώνη το 2014 - Άνοδος +5% έως +10% στις ευρωαγορές
Να μην αγνοηθεί ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού στον ευρωπαϊκό Νότο
Τις πληγές της από την κρίση του 2008 μετρά ακόμη η Ευρωζώνη, η οποία - έξι χρόνια μετά - δεν έχει ανακάμψει πλήρως από τις επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Τα ανωτέρω υποστηρίζει σε ειδική ανάλυσή της η επενδυτική τράπεζα Εdmond de Rothschild - που εδρεύει στη Γενεύη - επιχειρώντας να σκιαγραφήσει το (οικονομικό) παρελθόν, παρόν και μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας.
"Η Ευρωζώνη έχει βάλει επισήμως φρένο στην ύφεση. Έχει ήδη ξεκινήσει η επιστροφή της στην ανάπτυξη, αλλά η ανάκαμψη παραμένει ακόμη εξαιρετικά εύθραυστη", επισημαίνουν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας, στην 9 σέλιδη έκθεσή τους, υπό τον τίτλο "Μacro Highlights - Our Roundup", την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όπως προειδοποιούν, η απειλή του αποπληθωρισμού στις χώρες του αδύναμου ευρωπαϊκού Νότου δεν θα πρέπει να αγνοηθεί, ούτε να θεωρηθεί εύκολη υπόθεση.
Σύμφωνα με την Εdmond de Rothschild, η σταδιακή ανάκαμψη της Ευρωζώνης είναι γεγονός. Η ανάπτυξη κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, ωστόσο οι διεθνείς αγορές δείχνουν να μην ενθουσιάζονται.
Η επενδυτική τράπεζα χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη τη συνεχή ισχυροποίηση του κλάδου της μεταποίησης, εκτιμώντας πως η μεταποιητική δραστηριότητα μπορεί να προσδώσει στην ευρωπαϊκή οικονομία την απαραίτητη τόνωση που χρειάζεται.
Εκείνο όμως που εξέπληξε την Εdmond de Rothschild είναι τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την πορεία της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, που ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2011! Πρόκειται για ένα γεγονός που μπορεί να καλλιεργήσει σοβαρές προσδοκίες για μια βιώσιμη ανάκαμψη στην Ευρωζώνη! "Πρόκειται για υπέροχα νέα!", είναι το ακριβές σχόλιο της επενδυτικής τράπεζας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της οποίας, η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα ξεπεράσει το 1% το 2014.
"Η ύφεση της Ευρωζώνης έχει επισήμως τελειώσει", τονίζει επίσης για να προσθέσει στη συνέχεια πως "τα καλά νέα δεν σταματούν εδώ... Υπάρχουν ακόμη περισσότερα! Αυτά έχουν να κάνουν με την ισχυρή άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιανουάριο, μια άνοδο που σηματοδοτεί τη ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης".  

To στοίχημα της ΕΚΤ
Υπό το βάρος της απειλής του αποπληθωρισμού, κρίσιμη για την επόμενη μέρα της Ευρωζώνης χαρακτηρίζεται η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, την ερχόμενη Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου.
Η ΕΚΤ μπορεί να εκφράζει την ικανοποίησή της για τη σταδιακή βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Ευρωζώνη, ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως παραμένει ανήσυχη για τις "χαμηλές πτήσεις" του πληθωρισμού.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, μπροστά στον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, θα υποχρεωθούν να αναλάβουν πρόσθετη δράση, προκειμένου να θωρακίσουν την ανάκαμψη και να χαλαρώσουν τις σφικτές πιστωτικές συνθήκες.
Κάθε δέσμευση του διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi, για εξυπηρετική πολιτική δεν αποκλείεται να προκαλέσει νέες πιέσεις για το ευρωπαϊκό νόμισμα.
Η Ευρωζώνη χρειάζεται βιώσιμη ανάπτυξη και η βιώσιμη ανάπτυξη χρειάζεται νέες θέσεις εργασίας. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να τονωθεί η παραγωγικότητα. Σε περίπτωση που δεν συμβεί, τότε κάθε εταιρεία απ' άκρη σ' άκρη στην Ευρωζώνη θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική.

Το αύριο των ευρωπαϊκών μετοχών
Δεδομένης της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη - όσο η κρίση χρέους παραμένει ζωντανή - η διεθνής επενδυτική κοινότητα δεν θα προχωρήσει σε ακραίες τοποθετήσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές το 2014.
Όπως προβλέπει η επενδυτική τράπεζα, δεν θα πρέπει να αναμένονται θαύματα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια φέτος. Στην καλύτερη των περίπτωσεων, η άνοδος των ευρωπαϊκών μετοχών δεν θα ξεπεράσει το 5-10% το 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης