Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Νικητές των ευρωεκλογών του Μαίου οι αντιευρωπαϊστές με τουλάχιστον 200 βουλευτές, εκτιμά η Γερμανική τράπεζα Deutsche bank

tags :
Νικητές των ευρωεκλογών του Μαίου οι αντιευρωπαϊστές με τουλάχιστον 200 βουλευτές, εκτιμά η Γερμανική τράπεζα Deutsche bank
ΣΥΡΙΖΑ και… Χρυσή Αυγή μεταξύ των αντι-ευρωπαϊκών δυνάμεων
Το μέλλον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και συνολικά της Ευρωζώνης, μετά τις εκλογές του Μαΐου σκιαγραφεί η Deutsche Bank σε ειδική έκθεση που παρουσιάζει το bankingnews.gr.
Με την Ευρώπη να βιώνει τις ακραίες συνέπειες της κρίσης, οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου ευρωκοινοβουλίου ενέχουν τον κίνδυνο σημαντικής αύξησης της δυναμικής των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων.
Όπως υποστηρίζει η γερμανική τράπεζα, τα συγκεκριμένα αντι-ευρωπαϊκά κόμματα εξαπλώνονται σε όλη την Ευρώπη, ανεξαρτήτου της οικονομικής κατάστασης της εκάστοτε χώρας.
Η ρητορική τους εδράζεται στη συστηματική κριτική εις βάρος των υπαρχόντων θεσμών.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι επικείμενες εκλογές θα επιφέρουν την ανάδειξη μίας αξιοσημείωτης κοινοβουλευτικής δύναμης των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, η οποία θα καταλαμβάνει περίπου το 17% με 27% των εδρών του κοινοβουλίου!

Το προφίλ και οι… φράξιες των ευρωσκεπτικιστών
Οι ευρωσκεπτικιστές δεν αντιτίθενται μόνο στο ευρώ, ως ενιαίο νόμισμα. Αντιτίθενται τόσο στο υπάρχον θεσμικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στον οδικό χάρτη της περαιτέρω ενοποίησης. Η κριτική τους έγκειται, όχι μόνο στις οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις της ευρωπαϊκής ζωής, αλλά και στις κοινωνικές και πολιτισμικές.
Μάλιστα, η ακροδεξιά ρητορική ορισμένων αντι-ευρωπαϊκών κομμάτων θέτει στην ατζέντα της κριτικής της, το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας, το οποίο απειλείται δήθεν από το οικοδόμημα της Ε.Ε. Η μεταφορά αρκετών δικαιοδοσιών από τα εθνικά κοινοβούλια στις Βρυξέλλες έχουν καταστεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα για τα συγκεκριμένα κόμματα.
Τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα διαχωρίζονται βάσει της κριτικής τους, στις εξής κατηγορίες:
-    Μετριοπαθείς ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις: Πρόκειται επί τω πλείστον για δυνάμεις της λαϊκής δεξιάς. Η κριτική τους εντοπίζεται στις υπέρογκες δαπάνες της Κομισιόν, στη γραφειοκρατική μορφή της Ε.Ε. αλλά και στη μεταναστευτική πολιτική. Ωστόσο, παρά τις διαφωνίες διατείνονται υπέρ της περαιτέρω ενοποίησης, καθώς δεν επιδίδονται σε αντι-ευρωπαϊκές ρητορικές.
-    Ακροδεξιές ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις: Αναπτύσσονται σε κράτη, τα οποία βιώνουν μία ασυνήθιστη κοινωνική και αξιακή κρίση. Οι ρίζες τους εδράζονται στην απόρριψη του δημοκρατικού πολιτεύματος, ενώ υπεραμύνονται των ρατσιστικών αντιλήψεων, του περιορισμού των μειονοτήτων και της μετανάστευσης. Παράλληλα, επιδίδονται σε δογματικές ρητορικές και θεωρίες συνομωσίας.
Ωστόσο, ο ευρωσκεπτικισμός δεν συνιστά ίδιον μόνο της ακροδεξιάς.
-    Ήπιες αριστερές ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις: Η κριτική τους πλαισιώνεται στο πρόγραμμα ενοποίησης της Ευρώπης, αντιτιθέμενες στην έννοια της αγοράς, του ανταγωνισμού και στην καταστρατήγηση των κοινωνικών, εργατικών δικαιωμάτων.
-    Ακροαριστερές ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις: Εκφράζουν έντονη κριτική ενάντια στην οικονομική ηγεμονία της Ευρώπης, θέτοντας επί τω πλείστον μία πολιτική ατζέντα κριτικής.
Μεταξύ των ευρωσκεπτικιστικών ευρωπαϊκών δυνάμεων κατατάσσεται τόσο η Χρυσή Αυγή όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ!



Μεταξύ 128 και 203 βουλευτών η δύναμη των ευρωσκεπτικιστών
Σενάριο 1 – Το εκλογικό αποτέλεσμα για τις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις συμβαδίζει πλήρως με τις δημοσκοπήσεις και ως εκ τούτου, εκλέγονται περίπου 128 από τους συνολικά 751 ευρωβουλευτές, αντιπροσωπεύοντας το 17% των συνολικών εδρών του Κοινοβουλίου
Σενάριο 2 – Τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα αξιοποιούν στο έπακρον τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, εκλέγοντας περίπου 163 ευρωβουλευτές, ήτοι το 22% των εδρών.
Σενάριο 3 – Τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα κινητοποιούν αρκετούς ψηφοφόρους, ενώ τα λεγόμενα συστημικά κόμματα αδυνατούν να υπερασπιστούν τα δημοσκοπικά τους αποτελέσματα. Ως εκ τούτου, οι αντι-ευρωπαϊκές δυνάμεις εκλέγουν 203 ευρωβουλευτές, καταλαμβάνοντας το 27% των συνολικών εδρών.

(Πρώτη ενημέρωση - Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014, ώρα 07:35)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης