Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Βέβαιες για τον Fitch οι κεφαλαιακές ελλείψεις των ευρωπαϊκών τραπεζών - Καθοριστικός παράγοντας η μεθοδολογία

tags :
Βέβαιες για τον Fitch οι κεφαλαιακές ελλείψεις των ευρωπαϊκών τραπεζών - Καθοριστικός παράγοντας η μεθοδολογία
Τον Απρίλιο η ανακοίνωση της μεθοδολογίας
Σίγουρος πως τα επικείμενα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών θα καταδείξουν σαφείς κεφαλαιακές ελλείψεις, εμφανίζεται ο οίκος αξιολόγησης Fitch.
Ειδικότερα, ο αμερικανός οίκος αξιολόγησης αποφαίνεται πως τα stess tests αναμένεται να καταδείξουν την κεφαλαιακή ανεπάρκεια των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ωστόσο, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, το ύψος της ελλείψεων θα εξαρτηθεί από την τελική μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί.
Η ανάγκη για πρόσθετα κεφάλαια είναι σχεδόν βέβαιη ωστόσο, το ύψος και η έκταση των εν λόγω αναγκών είναι μέχρι στιγμής άγνωστη, καθώς θα εξαρτηθεί από τη μεθοδολογία και τα επιλεχθέντα σενάρια.
Όπως εκτιμά, οι τράπεζες της Βόρειας Ευρώπης αναμένεται να αναζητήσουν τα πρόσθετα κεφάλαια από την εσωτερική αγορά, ενώ οι τράπεζες του Νότου στην εξωτερική αγορά.
Η μεθοδολογία και τα σενάρια των stress tests επίκειται να κοινοποιηθούν τον Απρίλιο. Εξ αυτών θα καθοριστεί ο τρόπος όπου η εκάστοτε εποπτική αρχή θα δράσει.
Παράλληλα, οι εποπτικές αρχές επίκειται να υιοθετήσουν ορισμένους κανονισμούς από την «Βασιλεία III», όπως για παράδειγμα ο δείκτης μόχλευσης. Εικάζεται πως η ΕΚΤ θα είναι αυστηρότερη έναντι των έτερων εποπτικών αρχών.
Σημειώνεται πως η ΕΚΤ συνιστά εποπτική αρχή για 124 τράπεζες της Ευρωζώνης. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και οι τραπεζικοί βραχίονες όπου εδρεύουν σε χώρες εκτός της Ευρωζώνης.
Οι υπόλοιπες τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εποπτευθούν είτε από την European Banking Authority είτε από τις εθνικές τραπεζικές αρχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης