Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank - To λάθος που επιχειρεί να αποφύγει η ΕΚΤ - Το μετέωρο βήμα της Ευρωζώνης

Deutsche Bank - To λάθος που επιχειρεί να αποφύγει η ΕΚΤ - Το μετέωρο βήμα της Ευρωζώνης
Νέα «χαλάρωση» της νομισματικής πολιτικής το Μάρτιο προβλέπει η γερμανική τράπεζα
Το λάθος που επιχειρεί να αποφύγει πάση θυσία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρουσιάζει η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank.
Σε έκθεσή της υπό τον τίτλο «Focus on Europe», η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, παραθέτει πως η ΕΚΤ επιχειρεί να αποφύγει ένα λάθος στην ασκούσα νομισματικής της πολιτική.
Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, οι εκτιμήσεις περί νέας «χαλάρωσης» των επιτοκίων της ΕΚΤ το Φεβρουάριο δεν επιβεβαιώθηκαν. Η ΕΚΤ αντιδρά απρόσμενα στις τρέχουσες εξελίξεις, με τις επιλογές της να καθίστανται εξαιρετικά απρόβλεπτες.
Το Φεβρουάριο αναμενόταν μία κίνηση, η οποία θα στόχευε στην εν γενέσει καταπολέμηση των εντεινόμενων αποπληθωριστικών πιέσεων. Η μείωση των επιτοκίων, δίχως να συνοδεύεται από υποχώρηση του επιτοκίου καταθέσεων σε αρνητικό έδαφος, θα ενίσχυε την εντύπωση πως για την ΕΚΤ το επίπεδο του 0% συνιστά περιορισμό για τα επιτόκια.
Οποιαδήποτε «χαλάρωση» της νομισματικής πολιτικής, είτε με αρνητικά επιτόκια καταθέσεων είτε με διακοπή του προγράμματος «αποστείρωσης», θα σηματοδοτούσε μία νέα περίοδο της ασκούσας πολιτικής.
Ωστόσο, το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένει αβέβαιο, γεγονός που δυσχεραίνει τη μετάβαση της ΕΚΤ στη νέα φάση της νομισματικής πολιτικής. Βέβαια, αν και το  περιθώριο για περαιτέρω κινήσεις εκ μέρους της ΕΚΤ συρρικνώνεται, παραμένει ως μία διαθέσιμη επιλογή.
Η ΕΚΤ «παίζει» με το χρόνο, προτιμώντας αντί να «προλάβει» το πρόβλημα, να αποφύγει ένα λάθος στην νομισματική της πολιτική.





«Χαλάρωσης» της πολιτικής το Μάρτιο
Παρόλα αυτά, η Deutsche Bank εμμένει στην εκτίμηση πως η ΕΚΤ θα δράσει εκ νέου το Μάρτιο. Η μείωση των επιτοκίων το Μάρτιο μεταφράζεται ως μία κίνηση ισορροπίας μεταξύ της νομισματικής πολιτικής και των αγορών. Βέβαια, ο κίνδυνος οι αγορές να αποκωδικοποιήσουν ως εντελώς λαθεμένη την υπερ-χαλάρωση των επιτοκίων παραμένει ένα αρκετά πιθανό ενδεχόμενο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης