Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch - Οι κύριοι πιστωτές δεν κινδυνεύουν από bail in αν αποτύχουν οι τράπεζες στα stress tests

tags :
Fitch - Οι κύριοι πιστωτές δεν κινδυνεύουν από bail in αν αποτύχουν οι τράπεζες στα stress tests
Τι κρύβουν για τις ευρωπαϊκές τράπεζες τα stress tests της ΕΚΤ
Δεν κινδυνεύουν με την επιβολή haircut οι πιστωτές πρώτης εξασφάλισης σε περίπτωση αποτυχίας κάποιας ευρωπαϊκής τράπεζας στα stress tests από την ΕΚΤ, όπως προκύπτει από την τριμηνιαία δημοσκόπηση του οίκου αξιολόγησης Fitch.
Σύμφωνα με τη Fitch Ratings, για να κινδυνεύσει το χρέος πρώτης εξασφάλισης, θα πρέπει τα τεστ να αποκαλύψουν όχι μόνο ότι μια τράπεζα απέτυχε, αλλά και ότι ανταποκρίνεται στους όρους μιας χώρας για την διάλυσή της.
Παράλληλα, θα πρέπει να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει αρκετό χρέος μειωμένης εξασφάλισης (junior debt), ώστε να επιβληθεί bail-in.
Ποσοστό 69% όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, δεν αναμένουν ότι είναι πιθανό το τραπεζικό χρέος πρώτης εξασφάλισης να υποστεί χρεοκοπία, ωστόσο η εκτίμηση αυτή προκύπτει από διαφορετικές σκοπιές.
Ειδικότερα, το 39% εκτιμά ότι αυτό δεν θα συμβεί διότι το εργαλείο για το bail-in του χρέους πρώτης εξασφάλισης δεν θα τεθεί σε λειτουργία πριν το 2016, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν εθνικά ή ευρωπαϊκά «μαξιλάρια» για την κάλυψη του κεφαλαιακού κενού.
Το 30% θεωρεί ότι αυτό θα συμβεί μόνο στην περίπτωση που χρησιμοποιηθούν πόροι από τα ευρωπαϊκά «μαξιλάρια».
Την ίδια ώρα, ωστόσο, το 31% εκτιμά ότι είναι πιθανή η επιβολή haircut στο χρέος πρώτης εξασφάλισης, καθώς θα επικρατήσει μεγαλύτερη αίσθηση του επείγοντος για την χρήση των εργαλείων για τη διάλυση των τραπεζών και την αποφυγή χρήσης εθνικών πόρων.
Ποσοστό 22% των ερωτηθέντων, εκτιμά ότι οι χώρες πιθανότατα θα επιταχύνουν το bail-in στους πιστωτές πρώτης εξασφάλισης.
Μόλις το 9% πιστεύει ότι υπάρχουν άλλα εργαλεία που μπορούν να επιβάλουν απώλειες στο χρέος πρώτης εξασφάλισης, όπως για παράδειγμα οι τράπεζες-γέφυρες.

Αυξημένη η αβεβαιότητα

Όπως σχολιάζει ο οίκος αξιολόγησης, οι απαντήσεις αντικατοπτρίζουν την αβεβαιότητα που προκαλούν οι αλλαγές στην νομική, ρυθμιστική, πολιτική και οικονομική δυναμική, σχετικά με την ενδεχόμενη περαιτέρω κρατική στήριξη για τους πιστωτές πρώτης εξασφάλισης των τραπεζών.
Οι κεφαλαιακές ελλείψεις, οι οποίες θα προσδιοριστούν από τα stress tests της ΕΚΤ, πιθανότατα θα καλυφθούν με ιδιωτικούς πόρους, σύμφωνα με τη Fitch.
Ο τράπεζες που δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν το κενό θα πρέπει να αναζητήσουν εθνικούς πόρους, εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες για τους ομολογιούχους μειωμένης εξασφάλισης, όπως προβλέπουν οι νέοι κανόνες της Ε.Ε.
Να σημειωθεί ότι η δημοσκόπηση εντόπισε βελτίωση του κλίματος για τις τράπεζες από τον Οκτώβριο του 2013.
Στην έρευνα η οποία διεξήχθη κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου 2014, συμμετείχαν managers που διαχειρίζονται κεφάλαια ύψους 5,9 τρισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης