Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche - Μόνο 26 δισ. το όφελος για την Ελλάδα από 50ετή επιμήκυνση και μείωση επιτοκίου

Deutsche - Μόνο 26 δισ. το όφελος για την Ελλάδα από 50ετή επιμήκυνση και μείωση επιτοκίου
Ποιό θα είναι το όφελος από το προωθούμενο πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους
Μόλις στα 26 δισ. ευρώ ή στο 14% του ΑΕΠ εκτιμά ότι θα είναι το όφελος της επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει από τους επίσημους πιστωτές της η Ελλάδα με τον ταυτόχρονο μηδενισμό του περιθωρίου που καταβάλει πλέον του Euribor.
Αυτό αναφέρει στην τελευταία ανάλυση της η Deutsche Bank, με τον τίτλο "Estimating the benefit of easing of official sector loans to Greece" (Αξιολογώντας το όφελος χαλάρωσης των όρων στα επίσημα δάνεια της Ελλάδας), με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα που υπήρξαν για τους όρους της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, η οποία αναμένεται στο τέλος του πρώτου εξαμήνου φέτος.
Οι προσδοκίες για τέτοιου είδους πακέτο απορρέουν από τις αποφάσεις του Eurogroup στα τέλη του 2012, όταν για πρώτη φορά ανακοινώθηκε η επιμήκυνση της περιόδου ωρίμανσης των ελληνικών δανείων και της μείωσης του επιτοκίου δανεισμού.
Σύμφωνα με τα δεδομένα, τα διμερή δάνεια (52,9 δισ. ευρώ) και τα δάνεια από τον EFSF της Ελλάδας έχουν επιμηκυνθεί στα 17 και στα 30 χρόνια αντίστοιχα.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, δεδομένου ότι τα ελληνικά δάνεια έχουν ήδη επιμηκυνθεί και οι πληρωμές τόκων για το EFSF έχουν ήδη αναβληθεί για 10 χρόνια, μια περαιτέρω χαλάρωση των όρων είναι απίθανο να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ μέχρι το 2022.
Μικρά είναι και τα περιθώρια για τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού, κυρίως για τα δάνεια του EFSF.
Επιπλέον το επιτόκιο στα διμερή δάνεια, θα μπορούσε να μηδενιστεί επί του Euribor, από υψηλότερο κατά 50 μονάδες βάσης που είναι τώρα.
Έτσι, σύμφωνα με την γερμανική τράπεζα το οικονομικό όφελος της παράτασης των προθεσμιών λήξης των δανείων του EFSF και των διμερών θα εξαρτηθεί από την πορεία της αύξησης του ΑΕΠ, καθώς και του επιτοκίου με το οποίο η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσει τα δάνεια αυτά.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η Deutsche Βank εκτιμά ότι το όφελος από αυτά τα μέτρα θα είναι μόλις 26 δισ. ευρώ, ή 14% του ΑΕΠ το 2013, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτύσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ μέχρι το 2018 και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό στο 4,75% και μετά το 2018, ενώ το κόστος αναχρηματοδότησης, αν τα επίσημα δάνεια δεν είχαν παραταθεί, θα ήταν στο 5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης