Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Matthew Lynn - Η επόμενη μεγάλη κρίση δεν θα προέλθει από τις αναδυόμενες αλλά από τις… πραγματικές πέντε εύθραυστες οικονομίες

Matthew Lynn - Η επόμενη μεγάλη κρίση δεν θα προέλθει από τις αναδυόμενες αλλά από τις… πραγματικές πέντε εύθραυστες οικονομίες
Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Καναδάς, Αυστραλία, είναι οι πραγματικά εύθραυστες οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου
Η επόμενη μεγάλη κρίση δεν θα προέλθει από τις αναδυόμενες οικονομίες αλλά από τις ανεπτυγμένες οικονομίες της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, του Καναδά και της Αυστραλίας, που αποτελούν στην πραγματικότητα τις «ευάλωτες πέντε», υποστηρίζει ο αρθρογράφος του Marketwatch, Matthew Lynn.
Όπως εξηγεί, οι αναλυτές της Morgan Stanley εμπνεύστηκαν τον όρο «εύθραυστεςπέντε» (fragile five), αναφερόμενοι στο Μεξικό, την Ινδονησία, τη Νιγηρία και την Τουρκία, ωστόσο ο Lynn έχει διαφορετική άποψη για το ποιες οικονομίες είναι πραγματικά ευάλωτες.
Όπως υποστηρίζει, παρά το άσχημο selloff, οι επενδύσεις στις αναδυόμενες αγορές, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του χαρτοφυλακίου μακροπρόθεσμα.
Αν προκληθεί μια νέα καταιγίδα παγκοσμίως, αυτή θα προέλθει από αλλού…και συγκεκριμένα από τις ανεπτυγμένες οικονομίες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Αυστραλίας ή του Καναδά.
Στην πραγματικότητα, οι κίνδυνοι εντοπίζονται στις ανεπτυγμένες οικονομίες, λόγω των αβάσταχτων χρεών, των ευάλωτων τραπεζικών συστημάτων και των μεγάλων εμπορικών ελλειμμάτων.

Γαλλία
Ο μόνος πραγματικός οικονομικός δείκτης, στον οποίο..διαπρέπει η Γαλλία, είναι αυτός του «φρέσκου» χρέους.
Όπως παραδέχεται η κυβέρνηση, το 2014 το χρέος θα ξεπεράσει το 95% του ΑΕΠ, πλησιάζοντας επικίνδυνα το μη διαχειρίσιμο επίπεδο του 100%.
Η χώρα βρίσκεται στο χείλος μιας νέας ύφεσης, παρά το γεγονός ότι η Ευρωζώνη οδεύει προς μια ήπια ανάκαμψη.

Βρετανία
Η Βρετανία ανακάμπτει με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς στον ανεπτυγμένο κόσμο, ενώ η ανεργία υποχωρεί ραγδαία.
Ωστόσο, δεν πρέπει να τρέφετε αυταπάτες, προειδοποιεί ο Lynn.
Στην πραγματικότητα, οι Βρετανοί φέρονται έξυπνα.
Το αυξανόμενο χρέος και οι ενισχυμένες τιμές κατοικιών, δίνουν ανάσα στην οικονομία, ενώ το τεράστιο κυβερνητικό χρέος και τα χαμηλά επιτόκια, ρίχνουν λάδι στη φωτιά.
Ωστόσο, οι ανισορροπίες είναι παρούσες, ενώ προβλήματα εντοπίζονται και στο τραπεζικό τομέα.
Το εμπορικό έλλειμμα πλησιάζει στο 4% του ΑΕΠ, υψηλότερα από της «εύθραυστης» Ινδονησίας και κοντά στα επίπεδα της Ινδίας.

Γερμανία
Η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 0,6% στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης τον Ιανουάριο.
Οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν πτώση 2,5% τον Δεκέμβριο.
Συνολικά η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί μόλις κατά 0,25% στο τελευταίο τρίμηνο.
Με τον γερασμένο πληθυσμό, το αυξημένο ενεργειακό κόστος και τις υπερβολικά ρυθμισμένες αγορές, η γερμανική οικονομία αποτελεί ένα ατύχημα που περιμένει να συμβεί…

Αυστραλία
Η Αυστραλία έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο ορυχείο για τα εργοστάσια της Κίνας, ωστόσο παρά τις εύκολες εξαγωγές, εξακολουθεί να καταγράφει ένα μεγάλο εμπορικό έλλειμμα, το οποίο ξεπερνά το 3,5% του ΑΕΠ, παρά το γεγονός ότι έχει συρρικνωθεί τους τελευταίους μήνες.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Marketwatch, πρόκειται για ένα σημάδι ότι οι Αυστραλοί ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους.

Καναδάς
Το μόνο θετικό που μπορεί να πει κανείς για τον Καναδά, είναι ότι κατάφερε να… ξεφορτωθεί τον κεντρικό τραπεζίτη Mark Carney και να τον…στείλει στους Βρετανούς, όπου είναι ιδιαίτερα πολυάσχολος δημιουργώντας μια νέα «φούσκα» στην αγορά κατοικίας, αναφέρει ο Lynn με περίσσια δόση ειρωνείας.
Η μείωση των επιτοκίων την περίοδο που ο Καναδάς δεν επλήγη από την κρίση, μοιάζει πλέον λάθος.
Πλέον, η οικονομία επιβραδύνεται και αναγκαστικά ο Καναδάς θα προχωρήσει σε «χαλάρωση» της νομισματικής πολιτικής.
«Όλοι γνωρίζουμε που θα οδηγήσει αυτό», αναφέρει με νόημα ο Lynn.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης