Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist – Berlusconi… το κρυφό χαρτί του νέου Ιταλού πρωθυπουργού Μatteo Renzi

Economist – Berlusconi… το κρυφό χαρτί του νέου Ιταλού πρωθυπουργού Μatteo Renzi
Η ακτινογραφία του MatteoRenzi
Στην πολιτική γλώσσα, αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία τις τελευταίες ώρες ονομάζεται «αρπαγή της σκυτάλης» της πρωθυπουργίας.
Χθες, 13 Φεβρουαρίου, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα(PD) ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία την εισήγηση του Matteo Renzi, η οποία συνοψίζεται στην εξής φράση: «Όχι» στον Enrico Letta!
Όντας και ο ίδιος μέλος του κεντροαριστερού κόμματος, ο Enrico Letta αναμένεται σήμερα να παραιτηθεί από τον πρωθυπουργικό θώκο, παραδομένος στις επιθετικές φιλοδοξίες του νέου ηγέτη του PD, Μatteo Renzi.
Υπό ένα αισιόδοξο πρίσμα, αυτό που συμβαίνει ωφελεί την Ιταλία, καθώς ο 39χρονος Renzi είναι γεμάτος ενέργεια καθώς δηλώνει έτοιμος και ικανός να διεκπεραιώσει τη δύσκολη μεταρρυθμιστική ατζέντα της χώρας, η οποία στοίχισε τον πρωθυπουργικό θώκο στον Enrico Letta.
Ο νεαρός δήμαρχος της Φλωρεντίας διαθέτει το πλεονέκτημα της αμοιβαίας-στήριξης με τον Silvio Berlusconi, τον de facto επικεφαλής του αντίπαλου κεντροδεξιού κόμματος. Αυτή η αλληλοκατανόηση εδράζεται στην αμοιβαία συμφωνία για τον νέο εκλογικό νόμο και τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις , που θα καταστήσουν την ιταλική διακυβέρνηση πιο εύκολη.
Υπό ένα απαισιόδοξο πρίσμα, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις παράγοντες που αμφισβητούν τη διαφαινόμενη επιτυχία του Matteo Renzi. Ο πρώτος εξ αυτών είναι η… απειρία του. Μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να διοικήσει μία πόλη μόλις 370.000 κατοίκων. Δεν διαθέτει καμία εμπειρία από το Κοινοβούλιο, πόσο μάλλον από την πρωθυπουργία.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο μειονέκτημα έγκειται στην ανυπομονησία του να κυβερνήσει! Ο Matteo Renzi αποφάσισε να μην περιμένει τις εκλογές, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα λάμβαναν χώρα το 2015. Αυτή η επιλογή αναμένεται να τον «βαρύνει» με τον ίδιο κυβερνητικό συνασπισμό, που εμπόδιζε τον Enrico Letta να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Ο κύριος εταίρος είναι το κεντροδεξιό κόμμα NCD, το οποίο όντας παρακλάδι του κόμματος του Berlusconi, διαφέρει παρασάγγας από το PD σε μία σειρά θεμάτων.
Τέλος, το τελευταίο μειονέκτημα του Matteo Renzi είναι πως «έκλεψε» από τους Ιταλούς πολίτες την επιλογή να τον εκλέξουν οι ίδιοι…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης