Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Huffington Post - Η λιτότητα στην Ευρωζώνη στρώνει τον δρόμο προς την καταστροφή

Huffington Post - Η λιτότητα στην Ευρωζώνη στρώνει τον δρόμο προς την καταστροφή
Οι τέσσερις μεγάλες δυνάμεις της Ευρωζώνης - Γερμανία, Γαλλία, ΕΚΤ, ΕΤΕπ - πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την έξοδο από την κρίση
Δρόμο προς την καταστροφή χαρακτηρίζει η εφημερίδα Huffington Post την πολιτική της λιτότητας που έχει υιοθετήσει η Ευρωζώνη, προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση χρέους.
Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, πλέον είναι εμφανές πως όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνη κινούνται στο ίδιο μονοπάτι. Στο μονοπάτι της λιτότητας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών τους. Ο δρόμος είναι μακρύς και περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων, καθώς και μειώσεις μισθών και συντάξεων, με την ελπίδα τόνωσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Αλλά όπως γίνεται αντιληπτό, το χάπι της λιτότητας δεν αποδίδει καρπούς. Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, η ανεργία δεν εμφανίζει πτωτικές τάσεις. Σε κανένα ευρωπαϊκό κράτος, η ανάπτυξη δεν επιστρέφει αβίαστα. Την ίδια ώρα, ελλείμματα και χρέος διατηρούνται ακόμη σε υψηλά επίπεδα. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι ακόμη πλήρως υγιείς, ενώ οι επενδύσεις που τόσο χρειάζεται η ευρωπαϊκή οικονομία παραμένουν ακόμη υποτονικές.
"Αυτός ο δρόμος οδηγεί στην καταστροφή", προειδοποιεί, ρητά και κατηγορηματικά, η Huffington Post. Όπως διαμηνύει, είναι σαφές πως η λιτότητα δεν έχει λύσει - και δεν μπορεί να λύσει - κανένα από τα σοβαρά προβλήματα που βιώνει κάθε μέρα ο Ευρωπαίος πολίτης.
Τι προτείνει όμως η εφημερίδα, προκειμένου να μπει επιτέλους φρένο στην κρίση και η Ευρωζώνη να διασφαλίσει ένα λαμπρό μέλλον; Υπάρχει τρόπος. Οι τέσσερις μεγάλες δυνάμεις της Ευρωζώνης - Γερμανία, Γαλλία, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) - να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να καταρτίσουν μια ενιαία στρατηγική, μια αποτελεσματική στρατηγική, με στόχο να προχωρήσει ουσιαστικά μπροστά η Ευρωζώνη. Εάν κατορθώσουν να συμφωνήσουν στη χάραξη μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής, τότε σύντομα η Ευρωζώνη θα επιστρέψει στην ανάπτυξη και την ευημερία. Εάν αποτύχουν να καταλήξουν σε συμφωνία, τότε το μέλλον του ευρώ κρίνεται αβέβαιο.
Μείζον ζήτουμενο αποτελεί για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να αντιληφθεί τον ρόλο της στη μάχη για τη διάσωση του ευρώ. Απαιτείται στρατηγική και απαιτείται τώρα.
Η ΕΤΕπ πρέπει να αντιληφθεί πως η εποχή υπεράσπισης της άριστης αξιολόγησης ΑΑΑ έχει πλέον περάσει. Η ΕΤΕπ πρέπει να σταματήσει να αρνείται τις επενδύσεις στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ήδη χάσει τις κορυφαίες αξιολογήσεις τους. Η ΕΤΕπ πρέπει να αρχίσει να ρισκάρει ξανά, χρηματοδώντας σημαντικά για την ευρωπαϊκή οικονομία projects.
"Mια τέτοια πρωτοβουλία, περί συνεργασίας των τεσσάρων δυνάμεων της Ευρωζώνης, με έναν και μοναδικό στόχο τη σωτηρία του ευρώ, πρέπει να ληφθεί το συντομότερο δυνατόν", καταλήγει η εφημερίδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης