Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup - Tο αργότερο αρχές του 2015 εκλογές στην Ελλάδα - Tα σενάρια για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Citigroup - Tο αργότερο αρχές του 2015 εκλογές στην Ελλάδα - Tα σενάρια για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
Ο δρόμος της Ελλάδας προς τις Ευρωεκλογές και οι προκλήσεις της κυβέρνησης συνασπισμού
Τον κίνδυνο διεξαγωγής πρόωρων εθνικών εκλογών στην Ελλάδα, στη σκιά του πολιτικού ρίσκου ενόψει των Ευρωεκλογών του Μαϊου, επαναφέρει η Citigroup, σε νέα 20σέλιδη έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Euro Economics Weekly - Could Eurozone Politics Return to the Fore?", την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
H αμερικανική τράπεζα επαναλαμβάνει μάλιστα την εκτίμηση πως δεν αποκλείεται ακόμη και εντός του 2014 να πραγματοποιηθούν εθνικές εκλογές στην Ελλάδα.
Όπως εξηγεί η Citigroup, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης συνασπισμού ολοένα και μειώνεται. Η εναρμόνιση της Αθήνας με τους όρους του πακέτου διάσωσης που λαμβάνει έχει διακοπεί, ενώ στασιμότητα παρατηρείται και στο σκέλος εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα. Οι μεταρρυθμίσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας έχουν "παγώσει", ενώ σύμφωνα με τις δηλώσεις - και διαθέσεις των Ευρωπαίων - η Αθήνα δεν αναμένεται να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές πριν τον Μάρτιο.
Παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση καθυστερεί την εφαρμογή μη-δημοφιλών μεταρρυθμίσεων, τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ολοένα και μειώνονται τους τελευταίους μήνες. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μικρό, αλλά σαφές, προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια ώρα, το κόμμα της Χρυσής Αυγής μπορεί να έχει χάσει μέρος της αποδοχής που τύγχανε το Φθινόπωρο, ωστόσο σταθεροποιεί τα ποσοστά του κοντά στο 10%.




Οι αχτίδες ελπίδας για την ελληνική οικονομία

Όπως προσθέτει η Citigroup, στη συνέχεια της έκθεσής της, το καταναλωτικό κλίμα δεν έχει σημειώσει την αναγκαία βελτίωση που απαιτείται, καθώς η εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταναλωτών πράγματι έχει κλονιστεί.
Στα θετικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία συμπεριλαμβάνεται η σταδιακή βελτίωση της μεταποίησης, ωστόσο είναι γεγονός πως δεν έχουν ανακάμψει πλήρως όλοι οι κλάδοι της πραγματικής οικονομίας.
Η αμερικανική τράπεζα εκφράζει έντονες ανησυχίας για την απασχόληση στην Ελλάδα, στη σκιά της υψηλής ανεργίας, ενώ προειδοποιεί πως "τα έσοδα από τον τουρισμό και τις εξαγωγές δεν αρκούν για να σταθεί εκ νέου στα πόδια της η οικονομία".
Ωστόσο, στο μέτωπο της οικονομίας, η ελληνική κυβέρνηση έχει πράγματι να επιδείξει ένα επίτευγμα: Την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος ήδη από το 2013, ήτοι έναν χρόνο νωρίτερα των αρχικών στόχων.
Μόλις η παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος επιβεβαιωθεί, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να μιλά για επιστροφή μέρους του στους Έλληνες πολίτες. Ταυτόχρονα, η επιβεβαίωση περί ύπαρξης πρωτογενούς πλεονάσματος ανοίγει τον δρόμο στην Αθήνα για τη διεξαγωγή επίσημου διαλόγου για τη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, πριν τις Ευρωεκλογές. Η νέα αναδιάρθρωση του χρέους - εάν συμφωνηθεί πράγματι πριν τις Ευρωεκλογές - θα ενισχύσει τη δημοτικότητα της κυβέρνησης ενόψει της κάλπης.

Ο δρόμος προς τις Ευρωεκλογές και τα σενάρια για εθνικές εκλογές

Σύμφωνα με τη Citigroup, οι Ευρωπαίοι δεν αναμένεται να δείξουν προθυμία για τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων για την Ελλάδα πριν τις Ευρωεκλογές. Αντίθετα, μέχρι τον Μάιο, θα περιοριστούν σε προφορικές δηλώσεις στήριξης και υποσχέσεις αλληλεγγύης προς την Αθήνα.
Η άποψη αυτή της αμερικανικής τράπεζας ενισχύεται από την έλλειψη, όπως επιμένει η Citigroup, προόδου από ελληνικής πλευράς στο μείζον στοίχημα της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.
Η πρόβλεψη της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας για την Ελλάδα είναι σαφής: Αυξάνεται η πιθανότητα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να υποστούν μια σοβαρή ήττα τον Μάιο, τόσο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όσο και στις Ευρωεκλογές. Η εξέλιξη αυτή θα πυροδοτήσει κυβερνητική κρίση στην Ελλάδα, οδηγώντας τη χώρα σε εθνικές εκλογές εντός του 2014.
Όπως προβλέπει επίσης η Citigroup, εάν διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει προβάδισμα έναντι των κομμάτων της συγκυβέρνησης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) και θα συμμετάσχει στο σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης στην Ελλάδα.
Ακόμη κι αν δεν διεξαχθούν εκλογές εντός του 2014, η Citigroup επιμένει πως θα πραγματοποιηθούν στις αρχές του 2015, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη δηλώσει πως θα προκαλέσει το στήσιμο της κάλπης, στις κρίσιμες διεργασίες για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας.
"Το μόνο βέβαιο είναι το εξής: Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αλλάξει από τα μέσα του 2014. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποσύρει από τη δημόσια συζήτηση το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ", σχολιάζει η Citigroup.
Αλλά προειδοποιεί: "Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την τρόικα σε ένα πολύ διαφορετικό σημείο από εκείνο που βρίσκονται σήμερα, υπό την τρέχουσα κυβέρνηση συνασπισμού της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ... ".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης