Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Qatar National Bank - Βέβαιη η κοινωνική έκρηξη στην Ελλάδα, αν δεν μειωθεί η ανεργία

Qatar National Bank - Βέβαιη η κοινωνική έκρηξη στην Ελλάδα, αν δεν μειωθεί η ανεργία
Χωρίς ισχυρότερη ανάπτυξη και πτώση της ανεργίας, οι κίνδυνοι για την ευρωπαϊκή οικονομία δεν θα μειωθούν ποτέ
Η Ελλάδα βιώνει εργασιακή κρίση και εάν δεν επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν, τότε θα απειληθεί σοβαρά η κοινωνική σταθερότητα.
Τα ανωτέρω υποστηρίζει σε ειδική ανάλυσή της η Qatar National Bank, αναλύοντας τις προοπτικές, αλλά και τους κινδύνους που παρουσιάζει η Ελλάδα, ο ευρωπαϊκός Νότος, καθώς και το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Αποτιμώντας τα απαράδεκτα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες της αδύναμης ευρωπαϊκής περιφέρειας, η Qatar National Bank προειδοποιεί: "Αν η εργασιακή κρίση δεν αντιμετωπιστεί στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, τότε θα τεθεί σε κίνδυνο η κοινωνική συνοχή και σταθερότητα της Ευρωζώνης".
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Qatar National Bank (QNB), η Ευρωζώνη έχει πράγματι εξέλθει από το τούνελ της ύφεσης. Όμως, χωρίς ισχυρότερη ανάπτυξη και υποχώρηση της ανεργίας, οι κίνδυνοι για την ευρωπαϊκή οικονομία δεν θα μειωθούν ποτέ.
"Όσο η ανάπτυξη παραμένει μετριοπαθής και η ανεργία υψηλή, ο κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής δεν θα φύγει από το προσκήνιο. Ο κοινωνικός ιστός που κρατά την Ευρωζώνη ενωμένη είναι πιθανό να αντιδράσει", υποστηρίζει στην ειδική έκθεσή της η  Qatar National Bank.
Όπως προσθέτει, οι σχετικοί οικονομικοί δείκτες που μαρτυρούν τη σταδιακή ανάκαμψη της Ευρωζώνης ολοένα και αυξάνονται. Άκρως ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για το ευρωπαϊκό ΑΕΠ. Για το τέταρτο - και τελευταίο - τρίμηνο του 2013, η Ευρωζώνη κατέγραψε ανάπτυξη +0,3%. Η μεταποίηση ισχυροποιείται, όπως και μια σειρά ακόμη νευραλγικών τομέων της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Πιο συγκεκριμένα, η Qatar National Bank τοποθετεί από +0,5% έως +1% την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2014, καθώς και περαιτέρω ισχυροποίησή της - από +1 έως +1,5% - το 2015.
Επανερχόμενη στο μείζον πρόβλημα της ανεργίας, η Qatar National Bank κάνει λόγο για μια "τεράστια πληγή στον κοινωνικό ιστό των ευρωπαϊκών οικονομιών." Πως θα αντιμετωπιστεί; Η πιο σύντομη απάντηση είναι η εξής: Υψηλότερη και παραγωγική ανάπτυξη.
Όσο θα ισχυροποιείται η ανάπτυξη στην περιφέρεια, τόσο θα αυξάνονται οι ευκαιρίες για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ωστόσο η ανάπτυξη δεν μπορεί να προέλθει από την αύξηση των κρατικών δαπανών. Αυτό συνέβη στο παρελθόν - σε Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία - και το αποτέλεσμα ήταν ένα: Αύξηση γραφειοκρατίας και εκτόξευση του δημοσίου χρέους.
Αυτή τη φορά, εκτιμά η Qatar National Bank, ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί είναι διαφορετικός. Αυτή τη φορά η Ευρωζώνη πρέπει να αντιληφθεί την εξής πραγματικότητα: Ο ιδιωτικός τομέας αποτελεί την πραγματική ατμομηχανή της ανάπτυξης, καθώς ο δημόσιος τομέας πρέπει να μειώσει τις δαπάνες, με στόχο τη σταθεροποίηση - και μείωση στη συνέχεια - του δημοσίου χρέους.
Η Ευρωζώνη χρειάζεται μεταρρυθμίσεις. Ουσιαστικές και δραστικές μεταρρυθμίσεις. Χωρίς αυτές, οι χώρες της περιφέρειας θα παραμείνουν δέσμιες της μετριοπαθούς ανάπτυξης και της υψηλής ανεργίας, αυξάνοντας διαρκώς - και επικίνδυνα - τις πιθανότητες κοινωνικής έκρηξης...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης