Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

IFR - Ισχυρές τράπεζες επιθυμούν οι Ευρωπαίοι - Φως στα σχέδια για τον μηχανισμό εκκαθάρισης - Το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων

IFR - Ισχυρές τράπεζες επιθυμούν οι Ευρωπαίοι - Φως στα σχέδια για τον μηχανισμό εκκαθάρισης - Το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων
H EE αναζητά τρόπους για να διασφαλίσει πως το ενιαίο ταμείο εκκαθάρισης των τραπεζών θα έχει πάντα επαρκή κεφάλαια
Τα σχέδια των Ευρωπαίων για την ισχυροποίηση των τραπεζών τους και την αποτελεσματική σύσταση μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης μπαίνουν στο μικροσκόπιο της στήλης International Financial Review (IFR) του Reuters.
"Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αναζητούν λύσεις, τρόπους και ιδέες προκειμένου να ισχυροποιήσουν το συντομότερο δυνατόν το ενιαίο ταμείο εκκαθάρισης των τραπεζών τους", τονίζεται στο εν λόγω δημοσίευμα, λίγες ώρες μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Ecofin.
Αποτιμώντας το IFR τα όσα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του Ecofin, αναφέρει μεταξύ άλλων πως "στην τρέχουσα συγκυρία η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά τρόπους για να διασφαλίσει πως το ενιαίο ταμείο εκκαθάρισης των τραπεζών - όταν θα τεθεί σε λειτουργία - θα έχει πάντα διαθέσιμα και επαρκή κεφάλαια προκειμένου να χρηματοδοτήσει την εκκαθάριση μιας τράπεζας".
Υπενθυμίζεται εδώ πως σύμφωνα με τη σχετική συμφωνία των Ευρωπαίων τον περασμένο Δεκέμβριο, το ενιαίο ταμείο εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών θα διαθέτει κεφάλαια ύψους 55 δισ. ευρώ για 10 χρόνια. Τα κεφάλαια για το ταμείο θα προκύψουν από τις ίδιες τις τράπεζες. Ωστόσο οι ανησυχίες για το τι θα συμβεί σε μια τράπεζα, μέχρις ότου τεθεί σε ισχύ ο μηχανισμός εκκαθάρισης, παραμένουν αυξημένες.
"Εκτιμώ πως θα κατορθώσουμε να καταλήξουμε σε μια συμβιβαστική συμφωνία μέχρι τον Μάρτιο", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, επιχειρώντας να δώσει ένα στίγμα των διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη επί ευρωπαϊκού εδάφους.
"Η σύσταση του ταμείου εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών αποτελεί το επόμενο - καίριο - βήμα στην κατεύθυνση δημιουργίας μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη. Οι Ευρωπαίοι ελπίζουν πως η τραπεζική ένωση θα επαναφέρει τη σταθερότητα στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, μετά από χρόνια αναταραχών", σημειώνεται, τέλος, στο ίδιο δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης