Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Με υποβάθμιση «απειλεί» την Αυστρία η Fitch – Υπ’ ατμόν η κορυφαία αξιολόγηση «ΑΑΑ» ελέω… Hypo Alpe Adria Bank

Με υποβάθμιση «απειλεί» την Αυστρία η Fitch – Υπ’ ατμόν η κορυφαία αξιολόγηση «ΑΑΑ» ελέω… Hypo Alpe Adria Bank
Aύριο οι επίσημες ανακοινώσεις
Δύσκολη προμηνύεται η αυριανή ημέρα για την Αυστρία, καθώς ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναμένεται να υποβαθμίσει την αξιολόγησης της ευρωπαϊκής χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αποτιμά αρνητικά τον αντίκτυπο γύρω από την διαφαινόμενη κατάρρευση της εθνικοποιημένης τράπεζας Hypo Alpe-Adria-Bank.
«Το κόστος της κατάρρευσης της τράπεζας είναι υψηλό» επισημαίνουν ανώνυμες πηγές.
Όπως υποστηρίζει το Reuters, η Fitch αναμένεται αύριο, Παρασκευή, να υποβαθμίσει το outlook της αυστριακής αξιολόγησης «ΑΑΑ».
Σημειώνεται πως η Fitch παρέχει στην Αυστρία την αξιολόγηση «ΑΑΑ» με «σταθερό» outlook.
Ο Standard & Poor’s παρέχει με τη σειρά της, την αξιολόγηση «ΑΑ+» και ο οίκος Moody’s την αξιολόγηση «Αaa». Αμφότεροι διατηρούν το outlook «σταθερό».

Τι μετέδιδε το bankingnews.gr στις 4 Φεβρουαρίου:
Αυστηρές προειδοποιήσεις προς την… Αυστρία προκειμένου να αποφευχθεί μία ευρωπαϊκή… Αργεντινή, εκφράζουν οι ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αρχές.
Ειδικότερα, οι ευρωπαϊκές αρχές δια στόματος του επικεφαλής Helmut Ettl, προειδοποιούν την Αυστρία να αποφύγει την κατάρρευση της εθνικοποιημένης Hypo Alpe-Adria-Bank International, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα συνιστούσε σημαίνον «χτύπημα» στην αξιοπιστία της χώρας, όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση της Αργεντινής και της Κύπρου.
Με τον αυστριακό τραπεζικό όμιλο να βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης, οι ευρωπαϊκές αρχές καλούν την κυβέρνηση να μην επαναλάβει τα λάθη της Αργεντινής και της Κύπρου.
Ο Αυστριακός Καγκελάριος, Werner Faymann και ο υπουργός Οικονομικών Michael Spindelegger, συναντήθηκαν σήμερα με μία ομάδα επιχειρηματιών, προκειμένου να σκιαγραφηθούν οι πιθανές λύσεις για τη διάσωση της αυστριακής τράπεζας.
Η Hypo Alpe-Adria-Bank International πέρασε υπό τον έλεγχο του αυστριακού κράτους το 2009 και η κυβέρνηση πλέον, αναζητά χρηματοδότες για τη σύσταση μίας bad bank, στην οποία θα διοχετευτούν τα κακόβουλα assets της τράπεζας.
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Ewald Nowotny, υποστήριξε την αναγκαιότητα για μία τάχιστη απόφαση για το μέλλον της τράπεζας. Παράλληλα, αποσαφήνισε πως η αξιολόγηση της Αυστρίας δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο, εξαιτίας του φλέγοντος ζητήματος.
Σημειώνεται πως η Αυστρία λαμβάνει την αξιολόγηση «ΑΑΑ» από Moody’s και Fitch και την αξιολόγηση «ΑΑ+» από Standard & Poor’s.
Μία αποτυχία της Hypo Alpe, θα ακολουθήσουν ανυπολόγιστες συνέπειες, υποστήριξε ο επικεφαλής των εγχώριων πιστωτικών αρχών, Klaus Kumpfmueller.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης